Fra trainee til adm.dir: her er den første jobbsøknaden fra 1996 – tinteguri deler

Våren 1996 så jeg denne jobbannonsen i Aftenposten (Finn.no fantes ikke da):

Jeg var fortsatt student på Norges Markedshøyskole (NMH), etter et år på USF i San Francisco, og var opptatt med å levere diplomoppgaven. Jeg hadde ingen forutsetninger eller bakgrunn som tilsa at IT og teknologibransjen skulle bli mitt domene. Når jeg så annonsen var det disse elementene som gjorde at jeg reagerte og ville søke:

 • Bruk av humor, ”IBM søker etter flere kjedelige mennesker med lite å gjøre i fritiden” – en slik jobbannonse hadde jeg aldri sett før og det traff midt i hjertet
 • Trainee stilling, da kunne jeg få lov til å lære og man kom inn i et selskap definert som et ”talent”, det måtte være bra, det fikk vi klar beskjed om på skolen
 • Merkevaren, IBM – et av verdens største teknologiselskaper, tenk å kunne si at man jobber for et slikt merkenavn
 • Internasjonalt selskap – muligheter for å reise og oppleve hvordan et stor selskap fungerer i praksis, selskaper jeg kun hadde lest om på skolen
 • Uoppnåelig – jeg var en halvstudert røver, ikke ferdig med skolen på det tidspunktet, ikke hadde jeg de beste karakterene og mulighetene for å få stillingen anså jeg som minimal, derfor ville jeg prøve..

En kveld satt jeg på PCen og fant frem en mal i power point (husk dette var i 1996!), et Newsletter format. Jeg fikk det over meg at jeg skulle skrive i tredjeperson, noe som ufarliggjorde alle adjektivene jeg hadde planlagt å bruke for å beskrive meg selv. Jeg ville ”publisere” et IBM Newsletter som fortalte at jeg hadde fått jobben, hvorfor jeg fikk den og hvor stor tro IBM hadde på sin nyansettelse…

Her er søknaden (NB dette var før jeg giftet meg, derav pikenavnet Anita Ihstad Olsen)

Når jeg ser på denne søknaden i dag, får jeg litt flau smak i munnen. Er det mulig å ha et slikt overmot, når man er fullstendig blottet for erfaring og kompetanse? Ja, det var jo faktisk det eneste jeg hadde – en enorm lyst og (tinteguri)mot til å prøve å få denne jobben. Jeg hadde ingenting å tape og krysset fingrene for at den som mottok søknaden i andre enden ville ha sansen for det. Jeg vurderte selv mulighetene for små, men jeg måtte sende den (det var de færreste som sendte jobbsøknader på e-mail da, det var posten som gjaldt).

Jeg hadde flaks! En uke eller to etter søknaden var sendt ringte det en telefon (en fasttelefon, hadde ikke mobil):

Hei, dette er Anne Røren Andreassen fra IBM. Jeg har mottatt søknaden din. Du er overhodet ikke kvalifisert, men jeg har lagt deg i A bunken fordi deg må jeg jo bare møte”.

Dette var ganske så uvirkelig – å få en telefon fra selveste IBM, og i tillegg ville de møte meg! Jeg var så stolt, så stolt og dro sporenstreks til byen for å kjøpe min første drakt. Da jeg entret glassdørene på IBMs hovedkontor på Mastemyr, for å delta i en utvelgelsesprosess som pågikk en hel helg med ulike oppgaver og IQ tester, med kandidater som hadde bakgrunner jeg bare kunne drømme om, den mestringsfølelsen glemmer jeg aldri.

Jeg klarte meg gjennom denne utvelgelseshelgen og var en av de 14 som ble plukket ut i 1996 og som ble sendt til IBMs «broilerfabrikk» på Lidingø.

Her er trainee gjengen fra 1996:

Dette var starten på min karriere, og hadde det ikke vært for Anne Røren Andreassen som turde å satse på en litt annerledes profil, er det veldig uvisst om jeg hadde hatt samme utvikling karrieremessig. Ikke minst hadde jeg nok aldri vært så heldig å utvikle en tidlig tro på at det meste er mulig hvis man bare prøver.

Fordi jeg gikk fra tanken om å tørre å sende en søknad jeg i utgangspunktet ikke hadde de beste forutsetninger for, til handling, og fordi noen ”så” meg så tidlig i karrieren, har jeg stor tro på at følgende 8 «lessons learned» kanskje har noe for seg for andre også:

 1. Følg egen regi og ikke andres forventninger (man blir ofte god på det man har passion for)
 2. Tør å ta utradisjonelle valg og retninger (den eneste måten å differensiere seg på)
 3. Gjør forskjellige oppgaver og ta sjanser før du er 40 år (gjerne etter det også;)
 4. Stopp opp og tenk underveis (refleksjon er et ”must” for utvikling)
 5. Prøv å bli når du som mest lyst har til å gå (se deg i speilet og vær ærlig når du møter motstand, ikke feig ut)
 6. Har du ambisjoner og ønsker å bli leder, gjør det gjennom resultater (hardt arbeid og resultater er KING)
 7. Ta godt vare på gode relasjoner underveis i karrieren (relasjoner blir bare viktigere og viktigere)
 8. Lytt til andres erfaringer, men gjør dine egne (ta råd, men ikke la det stoppe deg hvis du vil gjøre det på din måte, eneste måten du lærer på)

Med dette oppfordrer jeg alle studenter og jobbsøkere om å tørre å tenke out of the box når dere sender søknader og ikke minst, alle selskaper som ansetter (vi i HP inkludert…), vær åpen for profiler som kanskje ikke stemmer med de A4 beskrivelsene vi ofte bruker og tror vi trenger, og kanskje blir vi positivt overrasket begge parter?

21 thoughts on “Fra trainee til adm.dir: her er den første jobbsøknaden fra 1996 – tinteguri deler

 1. Ahh, dette er fantastisk lesing – spesielt for sånne som meg som jobber med karriereveileding og ting som får mennesker til å funke sammen med andre mennesker :)

  Lykke til videre med den fine bloggen din!

  Mvh
  Morten Besshø

 2. Jeg har jobbet mange år med rekruttering, men Anitas søknad er fremdeles den mest «spot on» og kreative søknaden jeg har mottatt. En CV er en døråpner for et intervju, og når det viser seg at Anita var like spot on, vågal og spennende var det jo bare en løsning – få den dama ombord! Det viste seg å være en meget vellykket rekruttering, og det har vært knallgøy å følge Anita i alle disse årene.

 3. Jeg kommer fra et land hvor kvinner er sett ned på. Etter å ha lest denne artikkelen føler jeg at du kan være en fantastisk eksempel for kvinner og særlig menn i landet mitt og hele verden. Bra jobba!!

 4. Fantastisk inspirerende lesning!

  Jeg gikk ut av IBMs traineeprogram for 2 år siden og kjenner meg igjen i det du skriver. Jeg tror man har en fordel av å være uredd som nyutdannet. Jeg synes jeg merker det godt også i dagens IBM. Hvis man tør å gi av seg selv, får man ofte mye tilbake.

  Takk som delte historien, det er virkelig en kilde til inspirasjon! Jeg tar med dine åtte erfaringer videre.

 5. Pingback: Hvordan og hvorfor få en MENTOR – Harald Norvik & tinteguri deler | Tinteguri

 6. Pingback: Fra trainee til adm.dir: her er den SISTE jobbsøknaden fra 2012 | Tinteguri

 7. Pingback: Vil du bli med på fest? « Susanne Kaluza

 8. Fantastisk!! Sitter å skriver en søknad til en stilling som management trainee i Nordic Choice i nuet, og denne ga meg et ekstra kick! TAKK :-)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *