10 personlige refleksjoner til DEG som er student og/eller skal starte karrieren

I dag har jeg en god venninne fra Bangkok på besøk. Hun er et skikkelig drivjern, en super forretningskvinne og person som har lykkes på tvers av land og kulturer. Jeg kaller henne bare Ms.F. :)

Vi sitter å diskuterer både blogging og karriere. Med å vise henne hvordan jeg legger dette ut på en blogg, og hva vi diskuterer, deler vi dette med dere også.

Dette er mine refleksjoner rundt hva som har vært viktig for meg de siste 17 årene, og som jeg har fulgt siden jeg startet mitt profesjonelle liv i 1996, også når jeg har byttet jobber i ettertid.

1. Våg å følge hjertet og egne drømmer

Søk på den jobben DU ønsker deg, ikke fokuser på å tilfredsstille forventninger fra din familie eller venner. Vet at dette kan være vanskelig. Men det er DITT liv, DIN karriere – DU må forvalte den. JO tidligere man er bevisst på det, jo bedre tenker jeg.

Ikke vær redd for fallhøyde og kritikk, bruk det som «energi» og vis folk at du fikser det fordi DU hadde mot til å gjøre det. Ikke velg minste motstands vei. Ikke være så himla politisk korrekt, du blir så kjedelig og sannsynligheten for at du setter spor, blir minimal.

2. Vær ydmyk

For:

 • Selskapet du skal inn i, det har en historie, sett deg inn i den før du prøver å endre den
 • Oppgaven som skal løses/jobben, noen har gjort oppgaven før deg, lær av det
 • Mennesker/dine kolleger, alle er forskjellige, lær deg å omgås de som ikke er som deg
 • Perspektiv – det er annerledes å være leder kontra medarbeider uten personalansvar

3. Finn din egen stil

Hvis du fokuserer på og klarer å utvikle en basis trygghet, åpenhet og toleranse – kan du mestre de fleste motbakker, selv om du velger å utfordre det etablerte.

4. Bli god på kommunikasjon

Vit når du skal begeistre og når du skal overbevise. Tilpass ulike miljøer og oppgaver. Invester i råd fra gode kommunikatører. Dette er et fag, noen er veldig gode på det.

5. Del æren – vær en generøs kollega

Alle trenger litt ”sol på kroppen” sa Hans Geelmuyden en gang. Det tror jeg på. Når du vokser fra behovet for å ta all æren selv, og begynner å bli raus, det er da du får mye igjen. Prøv det, det funker.

6.Be om feedback

Det er da du lærer. Vær åpen for innspill – og mén det! Ikke straff noen fordi du blir fortalt noe du ikke liker. Fortell og lær sjefen din om hvordan du ønsker feedback. Gi feedback selv også. Begynn med det positive, det er sånn vi mennesker funker.

7. Søk alltid å bli bedre

Innrøm feil, legge deg flat, stå i det, reis deg, tør å ta sjanser, utvikl deg selv, få påfyll. Dette tar tid, aksepter at du ikke får dette til med en gang.

8. Les om ledelse

Det finnes så mye bra litteratur på området. Ikke tro at du kan alt selv intuitivt, les og lær.

9.Bygg nettverk & skaff deg mentorer

Dette blir bare viktigere og viktigere etterhvert som du nærmer deg lederoppgaver. Du trenger noen å stole på, som vil deg vel, som har vært i «krigen» før. Som ny i arbeidslivet, ta vare på mennesker du treffer underveis, som har satt spor hos deg. Det gjelder omvendt også, ikke bruk tid på de som ikke vil deg vel. Livet er rett og slett for kort. Aksepter at du ikke blir likt av alle. Det er ikke mulig og det er da du setter deg i faren for å gå på veggen.

10.Ta deg tid til å reflektere underveis

Refleksjon. En luksus. Gjør det. Gjerne sammen med andre. Ta deg tid til det.

Av Anita Krohn Traaseth.

30 thoughts on “10 personlige refleksjoner til DEG som er student og/eller skal starte karrieren

 1. Nok et strålende, givende, lærerikt og nyttig blogginnlegg, Anita! Dette skal deles! Eneste jeg har å utsette på blogginnlegget, er faktisk tittelen! Disse refleksjonene og tipsene synes jeg er like treffende og riktige uansett om man skal starte karrieren sin eller er midt i den. Om man er leder eller medarbeider, om man er suksessrik eller soon-to-be suksessrik (ettersom man forhåpentligvis følger dine gode råd). Dette var nyttig lesing for MANGE, slik jeg ser det.

  God søndag og takk igjen for at du deler!

 2. Godt innlegg! Mange gode råd her. Og enig med Astrid, ikke bare for ferskinger i arbeidslivet. Også mange gamle travere har mye å hente på å følge disse rådene. Blant annet det om å være ydmyk (ingen kan alt alltid) og å dele æren.

  • Ja, det tar noen erfaringer før man får det skikkelig inn i blodet:) Mye kan man lese seg til, men dette er et område man bare må finne seg i å lære «the hard way» :)

 3. Dette deler jeg gjerne videre! :) Enig med Astrid ang. tittelen. Dette er noe alle kan ha godt av å bli minnet på. Det er som min onkel sier: Det er viktig å lage seg noen veikryss her i livet – om f.eks. 5 år – stoppe opp og reflektere – er det her jeg vil være? Er det dette jeg vil gjøre? etc. Kan man eventuelt gjøre noen justeringer for å optimalisere hverdagen på noen måte?!

 4. Anita Krohn Traaseth: Noe av det absolutt beste jeg har lest ang. tips til studenter. Du styrer i tillegg unna de verste klisjeene som vanligvis preger artikler som dette. Bra!

  • Hei Magne fra VG!:) Tusen takk for at du valgte Tinteguris innlegg:) Ser det på trafikken i dag ja:)

   Har du sjekket ut bloggene jeg har linket til på min forside? De er gode og for enhver smak! :)

 5. Kunne ikke sagt det bedre selv! :) Ville lagt til to ting:
  1. Ikke vær redd for å bruke nettverket ditt, de fleste synes det er hyggelig å kunne hjelpe til.
  2. Ikke alltid ta nei for et nei: Noen ganger må du gjennom noen runder med ledelsen, styret etc før du får gjennomslag for en god idé. For meg, betyr et nei en oppfordring til å argumentere bedre, forklare bedre, eller kanskje forbedre konseptet/ideen. (her er det selvfølgelig viktig at ideen i utgangspunktet er god, ellers kan du raskt bli oppfattet som irriterende ;))

 6. Men hvilke tips har du til meg som følger ditt tips #1, vet innerst inne at jeg har det som skal til for å bli det jeg vil, men treffer veggen pga «ikke akkurat den riktige/forventet/ønsket utdanningen og/eller arbeidserfaringen»?
  Med andre ord, prøver jeg å bane veien selv, å gå inn gjennom den lille døren…
  Jeg prøver jo å bruke nettverket mitt. Det har ikke hjulpet foreløpig:-(.
  Hvordan får jeg en leders oppmerksomhet?
  Hvordan få dørene til å åpne seg?
  Hvordan viser jeg hva jeg kan før «takk, men du mangler den formelle kompetansen for jobben» slår meg ned?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *