Skal du forhandle lønna di? – deler 3 refleksjoner

I dag fikk jeg en kommentar på bloggen fra en nyutdannet student fra BI som skal i lønnsforhandling med sin første arbeidsgiver, og om jeg kunne dele noen erfaringer da jeg tidligere har nevnt at jeg vil skrive om dette. Klart jeg gjør det – håper du rekker å lese dette før du går inn i forhandlingene!

Her kommer 3 refleksjoner:

1. Hvis dette er din første jobb

I din første jobb, uten jobberfaring, har du ikke mange forhandlingskort. Ok?:) Nå skal du lære, bevise og levere. Da skal du egentlig bare være litt ydmyk for at du har fått jobb i det selskapet du sannsynligvis har lyst til å jobbe for.

Er du Trainee, så er det ofte et ferdig bestemt lønnsnivå som de tilbyr deg. Ta det, ikke begynn å forhandle nå. Bevis først. Du har allerede blitt plukket ut som et talent, vær ydmyk.

Det du kan gjøre, dersom du ikke er Trainee, er å be om en samtale og vurdering etter 12 måneder, og dersom de er fornøyde, foreslå en økning i % eller andre goder. Sett næring etter tæring. Som ny i arbeidslivet, er penger viktig, men er du god, og du er villig til å utvikle deg og ta både linjeansvar og personalansvar, så kommer pengene.

2. Kroner versus Kunnskap

Jeg har sjelden bedt om høyere lønn i kroner. Jeg har bedt om finansiering av videreutvikling. I mangel på utdannelse da jeg var yngre, har jeg hatt behov for å bygge den faglige og akademiske kompetansen kombinert med å være i full jobb. De fleste arbeidsplasser ser på det som positivt. Jeg har vært veldig heldig og fått både lederutviklingsprogrammer på Harvard, sertifisering fra MIT og et Masterprogram på BI. Jeg tilrettela alt selv, og fortalte de hvordan vi kunne få det til. Gjør det enkelt for lederen din å ta en beslutning.

Vis kostnader, tidsbruk, hvordan du har tenkt å kombinere og hvilken verdi det vil gi deg og selskapet du jobber for. Og hvorfor skulle jeg ikke velge blant verdens beste skoler når jeg først hadde muligheten?:) Å gå på Campus på Harvard – det er like stort og fantastisk som de viser på film!

3. Når du reelt mener du bør få en lønnsøkning

Forbered deg godt. Vis først til hvilke resultater du har skapt og hvor motivert du er til å levere i fremtiden. Med resultater så mener jeg bidragene dine. Har du ikke budsjettansvar, så bidrar du uansett. Sett ord på det, vis hvorfor nettopp din jobb er så viktig. Ta en fornuftig approach – være saklig og presenter saken din som en mulighet for selskapet til å virkelig motivere deg.

IKKE syt og si at andre får mer enn deg som gjør det samme, eller at konkurrentene tilbyr mer. Det er det verste vi ledere hører, da er det lett for oss å si, så gå til konkurrenten da. Legg det frem på en konstruktiv måte. Ledere vil forstå gjennom presentasjonen din, dersom du ikke har blitt ivaretatt godt nok på lønnssiden. Gode ledere som vil bevare deg, vil gjøre mye for å beholde deg. Men tenk på stilen din. Get real – livet er ikke rettferdig, og i kunnskapssamfunnet er det prestasjoner som er gjeldende, og ikke alder og erfaring alene.

Ledere trenger kolleger som virkelig VIL noe – og beviser du det, så er sannsynligheten stor for at du får det som du vil. Jeg ser like mye energi og engasjement hos våre senior kolleger som de yngre. Det handler mer om hva slag type person du er, hvilken driv du har og hva DU selv gjør for å sikre at du har det bra på jobben med kolleger og kunder/klienter.

Hvis du vil tjene de store pengene, da må du også være villig til å ta risiko. Da må du gå fra en fast lønn til en bonusbasert lønn. Gjør du det bra da, så kommer pengene.

Mitt råd er at du aldri bør bytte arbeidsgiver på grunn av lønn alene. Da må det være helt spesielle tilfeller som gjør at det blir riktig. Det er så mange andre viktige aspekter ved en arbeidsplass som du bør vurdere. Graden av frihet og fleksibilitet, mulighet for å utvikle seg, gode kolleger, muligheter for internasjonal karriere og erfaring. Lønn alene er sjelden et godt beslutningsgrunnlag.

Penger har aldri vært drivkraften for meg, og jeg er sikker på at jeg sannsynligvis er blant de minst betalte av alle toppledere i IT bransjen i Norge dag. Jeg har bare levert i ny rolle i 5 måneder, (12 måneder nå i april) jeg må levere mer, så skal nok også jeg ta en prat med sjefen min.:)

Jeg er opptatt av kunnskap og videreutvikling, og jeg ønsker meg en Nærings PhD – en eller annen gang så skal jeg realisere det!

Lykke til med lønnsforhandlingene!:)

10 thoughts on “Skal du forhandle lønna di? – deler 3 refleksjoner

 1. Heh… jeg har nesten alltid gått ned i lønn når jeg har skiftet jobb. Nettopp fordi jeg har skiftet til noe mer spennende og det var fokus.

  Noe som har ført til at mine lignings-grafer ser ut som et hav i storm 😉

  Angående individuell bonuslønn, så har jeg aldri funnet det motiverende. Det har derimot ført til at jeg har hatt mer fokus på hvordan jeg kan maksimere min egen bonus fremfor å jobbe for et felles mål for bedriften/avdelingen.

  De årene jeg historisk jobbet hardest for min arbeidsgiver og oppnådde best resultater var de årene da jeg kun hadde fastlønn.

  Heldigvis har jeg stort sett hatt ledere som har sett dette og fulgt det opp økonomisk etter akkurat slike hint som du nevner her.

 2. Hei
  Takk for en åpen og interessant blogg. Som relativt nyutdannet og ferdig med min første tid i arbeidslivet har jeg så mange ganger opplevd å se andre ledere og tenke «herregud, jeg klarer aldri å komme dit de er». Derfor er det godt å lese din blogg og se hvor langt du har kommet, samtidig som du viser din menneskelige side med familieliv og hverdagsliv. Det viser meg at de som lykkes tross alt «bare» er mennesker og har hatt fra samme utgangspunkt som meg.

  Noe jeg kunne tenke meg å lese dine tanker om, er noe jeg finner veldig utfordrende i jobben min, nemlig å kommunisere godt med erfarne folk i ledende stillinger i forhold til oppgavene jeg skal utføre. Ofte opplever jeg å ikke forstå hva de egentlig vil jeg skal oppnå, og føler ofte at noe jeg leverer ikke var helt det de tenkte seg uten at jeg klarer å få noen klar tilbakemelding på hva eller hvorfor. Har du noen tips til hvordan å balansere «krav» om tilbakemelding og tydelig retning med å være ydmyk og ikke fremstå som ung, dum og uerfaren? Jeg vil jo så gjerne vise hva jeg egentlig er god for.

  • Hei Ida og tusen takk for en veldig fin og åpen kommentar! Kan du gi meg noen eksempler på situasjoner og refleksjoner du hadde da, så skal jeg forsøke å svare deg og dele noen av mine erfaringer:)

 3. Jeg ble tipset om din blogg av ei venninne på onsdag, først i dag har jeg lest den. Er selv en positv leder så gleder meg til å lese dine innlegg bakover i tid og fortsettelsen.

 4. Hei!
  Leser de tre punktene dine med stor interesse!
  Spesielt i punkt 3 er det tre stikkord jeg fester meg med.
  Bidrag, stil og driv.

  Jeg vil gjerne fremheve sitatet
  «Med resultater så mener jeg bidragene dine.»

  Dette fordi bidrag fokuserer også på hva den ansatte bidrar med i prosessen i organisasjonen mot et resultat. Det er lettere for den ansatte å trekke frem bidragene enn resultatet som gjerne oppfattes som det store sluttresultatet.

  Takk :-)

 5. Hei fru Traaseth,
  Takk for en bra artikkel. Jeg sitter som mange andre ledere med utfordringen rundt kontinuerlig forventnig om økt lønn fra unge medarbeidere, uten tanke eller forståelse for at det er et forhold mellom prestasjon og lønn. Jeg opplever dette som en større utfordring hos de unge (22-30) enn for de som har vært med i noen år (ikke bare fordi de eldre allerede har høyere lønn, men de har et langt mer reflektert forhold til prestasjon og avlønning).

  Har du noen tips til tiltak og virkemidler som kan benyttes som motivasjonsbygger og lojalitetsfremmere uten å måtte grave i lønningssekken hver gang?

  Ps: Vi har allerede Massasje, Trening i arbeidstid med PT, Utvidede forsikringer, Mobil, Internett, 5 uker ferie, overtid og avspasseringsordning og OKDay (tilsvarende Googleday).

  Tusen takk

  Mvh
  Cato Storm

  • Høres ut som om dere har mange fine tilbud til ansatte Cato!

   Mitt tips vil være å tilby noe helt annet enn penger til de yngste arbeidstagerne:) Jeg tror den generasjonen vi ser i arbeidslivet nå, er mest opptatt av å bli «sett». De trenger feedback, de trenger anerkjennelse og de trenger noe å strekke seg etter. Jeg tror ledelse er et nøkkelord. AT dere kan tilby de beste lederne! Det er så lite som skal til, allikevel er det så vanskelig. Oppfølging, coaching samtaler, at de får prosjekter som er utfordrende på topp av jobboppgaver, at dere viser de tillit ved å gi de mer ansvar. Det er innspill vi har fått i HP Norge. Vi jobber med det hver dag og er absolutt IKKE perfekte her selv – men beskjeden fra ansatte er tydelig, og vi må lære oss å håndtere det. Anbefaler deg å ta en SpeedDate med folkene dine, det har vært veldig verdifullt for meg. Du kan lese om hvordan her på bloggen. Anbefaler også å engasjere til ulike dugnadsprosjekter, som feks å lage en strategi for hvordan bruke Sosiale Medier- Engasjer og gi de ansvar – det tror jeg er nøkkelen, sammen med gode ledere:)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *