«Times are a changin» – et krafttak for NAV – kommer DU 19.september?

12.august skrev jeg et blogginnlegg som het “Har DU vært NAV”http://tinteguri.com/2012/08/12/261/dette var et personlig innlegg om mine følelser rundt det å registrere meg som arbeidsledig på NAV, og den skammen jeg følte når jeg gikk fra rollen som toppleder til arbeidsledig på svært kort varsel.

Dette var ikke et innlegg om NAV, NAV ansatte aller NAV brukere, hverken kortids eller langtidsbrukere – dette var mine egne, vanskelige følelser som jeg har jobbet med i tre år og som jeg nå har et annet syn på – mitt møte med NAV som arbeidsledig har blitt en av de mest verdifulle opplevelsene og læringen jeg har hatt som leder og menneske.

Artikkelen skapte mange tilbakemeldinger og stort engasjement. Jeg inviterte derfor til en felles ”dugnad”, en diskusjonsarena 19.september kl 16.30 på HP Norges kontorer på IT Fornebu.

Kan man gjøre en forskjell?

Veldig mange tror at man ikke kan bistå NAV og at man ikke kan endre eller påvirke NAV. Jeg er helt uenig. Men NAV er stort og jeg vil fokusere på en liten gruppe, den gruppen jeg har forutsetning for å kjenne litt til, ledere som blir arbeidsledige. Det er der jeg ønsker å bidra. Ikke fordi at grupperingen ”ledere” på noen som helst måte er viktigere enn andre, men fordi jeg har ingen forutsetninger for annet enn min egen opplevelse og rolle. Jeg tror vi kan påvirke på en positiv måte. Vi snakker ikke om å endre systemer og å «redde verden», vi snakker om ta et krafttak, et ansvar for andre som har vært og er i en situasjon som mange kommer i, og som vi håndterer forskjellig.

Hvem vil kunne gi viktige bidrag i en slik type dialog?

Jo, mange. Første og fremst ledere som har vært i samme situasjon, ledere som ER i den situasjonen nå, interessorganisasjoner & akademia som ønsker å belyse problemstillingen på en positiv måte og som trenger ekstra hender og hoder i en periode, folk som jobber i NAV systemet på dette området og som mener det er positivt at privatpersoner ønsker å bidra, samfunnsengasjerte folk som vil bidra på en konstruktiv måte.

Hva skjer den 19.september kl 16.30?

Så hvordan fasilitere dette?

Jeg ringte min gamle venn, Preben Sander – som har Kaospilot bakgrunn og som er svært god på å fasilitere en slik type dialog. Preben er en av de fremste jeg kjenner på prosess, på innovative metoder og på ledelse som funker! Jeg håpet han hadde mulighet til å stille opp frivillig på dette. Og svaret jeg fikk var selvfølgelig JAJ

Her er Preben & meg på Bølgen & Moi for å forberede 19.september.

Vi ble enige om følgende program den 19.september:

 1. Velkommen v/Anita & intro av alle som stiller opp
 2. Kort intro til bakgrunnen for invitasjonen til krafttaket
 3. Perspektivet er todelt, og fokuset er på ledere – vi kan ikke dekke alle grupperinger, det blir for massivt
  1. Bistå ledere (uansett lederrolle, privat/offentlig) som kommer i en situasjon der de rimelig uventet blir arbeidsledige og må registrere seg på NAV – hvordan kan vi strekke ut en hånd og tilby dialog for raskt å komme tilbake i arbeidsmarkedet?
  2. Hvordan ledere som er arbeidsledig kan bistå ANDRE mens de selv er på jobbsøk (som coacher for Ungt Entreprenøskap, for SEEMA, som foreleser på BI og andre skoler med mer)
  3. Eksperiment – her kjører Preben en prosess for å få frem ideer og viktige innspill fra alle deltagere

Hva med resultatet?

Resultatet av det vi kommer frem til sender vi til relevante instanser som vi identifiserer den 19.september.

Jeg skal ihvertfall bruke mine 4 timer som jeg har til disposisjon i HP til å se om jeg kan bistå en leder eller to som har behov for å høre at de er verdt noe og hvordan man mentalt kan jobbe seg gjennom opplevelsen.

Blir du med? Send en mail med navn og rolle til tinteguri@gmail.com, så sender vi deg nærmere informasjon om tid & sted.

VELKOMMEN!

Klem, anita & preben

12 thoughts on “«Times are a changin» – et krafttak for NAV – kommer DU 19.september?

 1. Hei :)
  Jeg ble selv arbeidsledig, og måtte gå på NAV i noen mnd i fjor sommer!
  Det var ikke lett, men veldig glad for at fordommene mine ble satt til side, og at jeg turte. Det gjorde at jeg også vokste som menneske:)

  Hyggelig å treffe deg på EGER….Bra innlegg.

  • Tusen takk Linn! Ja, det er veldig mange av oss som kommer i denne situasjonen – jeg ønsker bare å bidra til mer åpenhet rundt fordommer og negative følelser vi har rundt det – som jo egentlig er helt unødvendig, men veldig reelle når man er i situasjonen. I lige måde, hyggelig å hilse på deg! :) anita

 2. Hei Cathrine, vi er klare for å gjennomføre initiativet! :) 15 personer kommer, med ulik bakgrunn, så det lover bra for en konstruktiv og konkret dialog hvor vi lager et forslag:) Vil blogge om resultatet! anita

 3. For et fantastisk initiativ! Veldig spennende! Jeg gleder meg til å høre hva dere kommer frem til. Utrolig nyttig for meg som jobber med outplacement for ledere. Vi har bl.a. etablert et ledernettverk for ledere som ser etter nye utfordringer.

 4. Hei :) Jeg har tenkt på en ting – kunne du skrevet en innleggsserie på hvordan du tenker rundt ledelse/det å være kvinne og og hvordan man best kan tenke for å få de resultatene man ønsker…
  Håper du forstår hvor jeg vil :) ha en fin dag.

 5. Takk Anita for at jeg fikk være en del av det fantastiske «eventet» i dag! Også takk til Preben Sander for strålende fasilitering med en klar og tydelig styring. Jeg tror at hvis vi får til 20% av alle de gode konkrete forslagene i løpet av 2 måneder og resten av de reelle innen et drøyt halvår skal vi være godt fornøyd! Jeg gleder meg til å jobbe videre sammen med gruppa og enkeltpersoner for at NAV skal bli en enda mer Kunderorientert bedrift. En bedrift som da «ser» brukerne i ulike segmenter mye bedre. Godt initiativ Anita og godt gjennomført til alle oss som var der. Så mye hyggelige og kompetente personer samlet på et sted. :-)

 6. Pingback: Krafttaket for NAV avholdt i dag! | Tinteguri

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *