I morgen utfordrer jeg komfortsonen

Jeg begynner med å dele en liten historie fra ungdomstiden. Jeg har alltid likt å skrive. På Gymnaset skrev jeg noveller etter noveller og fikk aldri bedre karakterer enn 3- og 3.

Litt oppgitt tok jeg mot til meg en dag og spurte læreren om hva som måtte til for å skrive bedre og dermed oppnå bedre karakterer. Hvorpå hun oppgitt og energiløst svarte: «Anita, du kommer aldri til å bli bedre enn en 3’r du». Klarere beskjed kunne jeg vel ikke ha fått – jeg kommer aldri til å bli mer enn gjennomsnittlig.

Jeg husker at jeg syntes denne beskjeden var litt tung å akseptere, men jeg innfant meg med sannheten fra læreren. Jeg var 16 år.

Så, i 3.klasse på Gymnaset kom jeg opp i norsk skriftlig. Ja, ja tenkte jeg – jeg får skrive en novelle til da og håpe på en 3’er fra den eksterne sensoren. Til min store, store overraskelse fikk jeg 5 på eksamen. Da gikk det en faen i meg. Jeg tok med meg resultatet og gikk til kontoret der norsklæreren satt og viste henne resultatet.

Se, sa jeg – og pekte på 5’ern. Og DU som sa at jeg aldri ville være noe annet enn enn 3’er!

Jeg ble minnet på denne opplevelsen da jeg fikk en henvendelse fra NRK om å delta i et leserpanel på P2. Tre personer ville bli invitert inn for å diskutere en av de store roman klassikerne «The Great Gatsby» i oktober måned. Tre kapitler skal leses, blogges om og diskuteres på eteren.

Da kom prestasjonsangsten. Da kom historien opp fra Gymnaset. Skulle jeg si ja til dette?

Med skrekkblandet fryd svarte jeg ja. Livet er for kort til å ikke ta utfordringer og ikke minst benytte enhver anledning til å utfordre seg selv, lære litt mer og utvide sitt repertoar. Jeg hadde ikke lest boken og nå fikk jeg en gylden anledning, et lite pusterom fra business, tall og vekstfokus.

Hvordan utfordrer jeg komfortsonen nå?

1. Jeg har ikke lest denne klassikeren. Det er litt flaut, men jeg har altså ikke det – og jeg deler at jeg ikke har lest den

2. Jeg har aldri vært i et radiostudio før – kanskje går det skikkelig galt?

3. Jeg skal skrive et blogginnlegg om tre kapitler, har aldri gjort det før – skrevet om en bok, da kommer 3er historien klart frem i minnet!

4. Jeg skal diskutere denne store romanen med kunnskapsrike og profilerte kulturprofiler, Martine Aurdal og Jan Vardøen – trenger jeg å si mer?:)

For å prøve å forklare Aurdal og Vardøen min situasjon nå – så kan det illustreres med den følelsen de kanskje får dersom jeg hadde invitert de inn til en tre dagers workshop og forberedelser for å diskutere HP’s vekststrategi på printersiden de neste tre årene :) De hadde sikkert takket ja!:)

Nuvel – beslutningen er tatt og i morgen kaster jeg meg ut i det. Hvis det er flere av dere som ikke har lest «The Great Gatsby», så har jeg oppsummert de første tre kapitlene her : http://blogg.nrk.no/bok/2012/10/10/om-de-tre-f%C3%B8rste-kapitlene-i-den-store-gatsby/

– og kanskje vil dere være med meg, Vardøen og Aurdal å lese og diskutere resten av boken de neste tre torsdagene på Kulturhuset på P2 kl 14.15?

 

 

 

 

 

 

 

 

13 thoughts on “I morgen utfordrer jeg komfortsonen

 1. Du inspirerer!
  For mange år siden fikk min bror spørsmålet om han visste hva en linjal var, etter å ha regnet feil på en matteoppgave. Han hadde det ikke så lett på skolen da, men kjempet seg gjennom, som du.. Flere år etter, da han fullførte videregående med strålende karakterer, sendte han vitnemålet til sin gamle lærer med kommentaren: ja, jeg vet hva en linjal er. Nå skal jeg sende ham en link til din blogg for å vise ham hvor langt han kan nå! Takk :)

 2. Tør å si ja! Det er viktig å tørre og ta utfordringer. Tøft, vanskelig og utrolig ubehagelig der og da. Men man lærer så utrolig mye av å bevege seg utenfor comfortsonen. Og tro meg, jeg blir mye heller med på å diskutere vekststrategi for printere enn å hive meg på en litterær diskusjon om en klassiker jeg ikke har lest. Du er beintøff!

 3. Dette klarwr du fint! Har skrevet om den på engelsk grunnfag, og kan anbefale filmen med bla Robert Redford… Gir en ekstra dim til det hele! Stå på!

 4. Jammen, da er vi to! Som ikke har lest The Great Gatsby altså. Men jeg synes ikke det er flaut å si at jeg ikke har lest den. Det er så mange klassikere – og mange av dem står fortsatt på want-to-read-lista mi. Gleder meg over de jeg har fått lest :)

  Jaggu er du tøff som kaster deg ut i noe helt nytt og stiller opp på radio. Men det hadde jeg jo allerede merket meg etter å ha lest litt på bloggen.. At du er tøff!

  Lykke til!
  Kanskje det går så bra og er så moro at du vil gjøre mer av det! :)

  Hilsen Cathrine

 5. The Great Gatsby leste jeg faktisk om igjen i forrige uke. Den er en av de beste (korte) romaner som noensinne er skrevet – og her er et tips: Ta en titt på versjonen på originalspråket. Fitzgerald skriver poesi i hver linje – f.eks. er den siste linjen i boken blitt et begrep: «So we beat on, boats against the current, borne back ceaselessly into the past.» (for noen sitater, se her: http://www.generationterrorists.com/quotes/the_great_gatsby.html.

  Hva radiostudio gjelder – vær deg selv og slapp av. Ting er betydelig mindre stressende i et radiostudio enn på TV. Og Jan Vardøen er restauratør og Martine Aurdal journalist, og er sikkert like nervøse som deg.

 6. Hei Anita,

  først må jeg bare takke for spennende foredrag på EVRY Insight. Jeg hadde tenkt å få et par ord med deg i etterkant, men det var så mange andre som også ville snakke med deg. Og så forsvant du helt, og jeg fant deg ikke igjen :-)

  På ungdomsskolen fikk jeg beskjed av min gymlærer om at jeg ikke kunne forvente å få gode karakterer i gym, fordi jeg var så flink i de akademiske fagene. Nemlig! Så nå har jeg to mastergrader, en solid jobb, en profesjonell serifisering som Personlig Trener og en fysisk form som de fleste andre 35-åringer sannsynligvis gjerne også skulle hatt :-).

  At du fikk 3’ere i norsk på skolen handler om den ene læreren der og da. Hvilken betydning du vil gi disse historiske hendelsene videre i livet, er det du som rår over – helt og fullt. Det er en grunn til at du har blitt invitert til dette, og den grunnen handler om at noen har tro på at du har noe å bidra med. Lykke til!

 7. Hei,
  Jeg har tidligere jobbet i Compaq/HP og fant ut her for litt siden at de hadde fått ung kvinnelig toppleder i Norge og da ble jeg selvfølgelig interessert! Begynte å følge bloggen din og må si jeg er imponert over hva du får til både på jobb og hjemmebane!
  Stå på!
  Mvh Gudbjørg Egge Paulsen (Digital/Compaq/HP 1997-2004)

 8. Ærlig talt Anita – jeg hadde ikke ventet noe annet enn at du tok utfordringen. Du er jo en skikkelig tøffing som jeg er veldig stolt over å ha som sjef:) Har heller ikke lest boken, men lest oppsummeringen din som jeg likte veldig godt.
  Hilsen Sidsel

 9. Hei Tinteguri!
  Grattis, så gøy! Ja noen ganger skal man gå en lang vei altså. Men kanskje man ville blitt helt ufordragelig om man hadde fikset alt med en gang? I dag har jeg linket til ett av dine innlegg som jeg synes er så kanonbra at jeg droppet å skrive om det selv. Håper det er greit for deg. Det er dette:

  http://ellensoase.blogspot.no/2012/10/om-kvinners-flte-press-og-darlige.html

  Når jeg leser hva du skriver fikk jeg lyst til å dele at sånn var det for meg på Gymanset også. Jeg var helt nede i 2 – på det værste. Med en hel side med rødskrift til.

  Denne uken debuterte jeg på NRK Ytring på oppdrag fra NRK som kronikkforfatter. Så nå har jeg nok fått min stille revansj!

  http://www.nrk.no/ytring/kvinner-som-rakker-ned-pa-kvinner-1.8346277

  God helg til deg Tinteguri!

  Ellen

 10. Tøffa! Som sa ja. Vi jenter må bli flinkere til å ta et steg ut av komfortsonen! Gjøre noe vi syns er litt skummelt. Ikke har helt oversikt over. Dette kommer til å bli så bra, så!

  «The Great Gatsby» har jeg faktisk lest. Men kun fordi jeg har studert engelsk. For en mannsalder siden. Husker jo omtrent null og niks. Kanskje jeg må følge dere for å få en oppdatering?

  Lykke til! :-)

 11. Pingback: Ut av komfortsonen « De mange verdener

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *