Powerdressing 2012 – fredags»treat» til damene – Dagny deler

Det er fredda’n og tid for å bli inspirert av andre ting enn tall, vekst og strategi.
På twitter og sosiale medier har jeg kommet i kontakt med Dagny, som også blir kalt «Fargerike Dagny».
Å se bildene hennes på Instagram, hvordan hun lever for og av farger, kombinert med jobb, representerer en helt annen verden enn den litt konservative og etablerte forretningsverden jeg lever i.

Jeg som stortrives i min sorte/grå fargede hverdag blir skikkelig utfordret av bildene og filosofien til Dagny. Og jeg tror ikke jeg er alene om å ha satt meg litt fast i mørke, «trygge» og etablerte farger og litt konservative former. Ja, etter å ha fulgt litt med på Dagny så lurer jeg faktisk på om jeg er i ferd med å utvikle meg til å bli det jeg ikke vil være som 40-åring – en litt «kjerring» i klesveien. Da må noe gjøres, asap. Så hvorfor ikke invitere henne til å dele av sin filosofi med oss, nå på en fredag?

Dagny har laget et kunnskapsrikt blogginnlegg som handler om litt mer enn hva man har på seg på jobben, derfor ble dette et eget innlegg om Powerdressing 2012 – fordi jeg tror mange av oss ikke har fått med oss at det er en stor stilendring på vei (snakker mest for meg selv)- og jeg håper flere av dere blir like inspirert som meg av å lese det.
Hun har valgt å skrive om folk og stiler hun blir inspirert av, og hun deler sine personlige råd og sin kunnskap. Dette er ikke et fag-innlegg, men et inspirasjons-innlegg . Vi møter Dagny som privatperson her. Hun lister opp alle kjente kilder og henvisninger, og gir oss informasjon når hun ikke har kildehenvisningen. Dagny lever ikke av å selge klær og smykker, så har vi det avklart også.
Dere leser dette, som alt annet på tinteguri.com – på eget ansvar:)
Så var det det å gå fra inspirasjon til handling da – men vi begynner med inspirasjonen! Les, nyt og lær!

Dette er Dagny

Hei! Mitt navn er Dagny Thurmann-Hoelseth, og jeg jobber som kreativ leder i en fargehandelskjede. Har ikke ett eneste sort plagg i garderoben min, og blir rett og slett deprimert av å ha på meg fargen.
Gjennom instagram, får jeg tilbakemelding om at det er mange som som synes det er utfordrende å kle seg i farger, og tenker at sort er det enkleste valget. Det er det ikke. For en dame i 30-40-årene og oppover, er sort en av de vanskeligste fargene å bære, rett og slett fordi fargen fremhever fine linjer i ansiktet, rynker og poser under øynene.
Power dressing for kvinner startet på 80-tallet med maskuline drakter, gikk over til mer feminine drakter i snitt på 90- og 00-tallet i typiske «dressfarger» (sort, grått og mørkeblått), mens den kommende formen for power dressing, har enda mer feminine snitt, er ikke så stramme lenger, og uten tvil fargerike. Nå skal vi feire at vi er kvinner, og det feminine hylles, og det samme gjør fargene. Ser vi på dagens lederkvinner, kler flere og flere seg i sterke, gnistrende farger, som feks Michelle Obama og Hillary Clinton.
Den lille sorte, er etter min mening, bare tull. Den lille fargerike, derimot, er et spennende alternativ. Mens sort fremhever rynker og poser under øyne, kan farger fremheve fordeler, og gi deg glød. Og viktigst av alt, de kan få øynene dine til å stråle og gnistre. Mange kler seg etter hudtone, jeg synes øynene er viktigere – de er tross alt et av de viktigste formidlingsredskapene våre.
Regel nummer 1: Alle farger passer sammen (med noen få unntak)
Regel nummer 2: Du kler alle farger, det handler bare om å finne den rette nyansen
Regel nummer 3: Ikke vær redd for å mikse og matche
Som nevnt tidligere, finner jeg farger ut fra fargen på øynene. Dette er fargene du skal se etter:
 • Grønne øyne: lilla, blått, brunt, gult, sterke rosatoner som også går mot rødt
 • Blå øyne: blå, smaragdgrønt og kellygrønt, sterke lillatoner, knallrosa. Unngå: Har du blå øyne, er sannsynligheten stor for at du er lysere i huden. De fleste pasteller og spesielt beige skal du sky som ilden hele vinteren. Er du sommerbrun er det meste lov.
 • Brune øyne: blått, grønt (alle nyanser), lilla
Snitt og passform:
Jeg har selv en type stilling som gjør at jeg kan gå i mer eller mindre hva jeg vil. Andre kan ha mer formelle miljøer å forholde seg til, og da er kjernen i fargebruk, å velge klassiske snitt og modeller, uten dype utringninger og mye dilldall, men med farger. Både større og mindre kvinner kan ha bilringer eller litt ekstra her og der, og da er det fornuftig å finne plagg i litt tykkere materialer, som skjuler i stedet for å fremheve. Pass på at passformen fremhever figuren din, og at den ikke er for «rett». Jersey er din fiende. Er du smalere, betyr ikke materiale så mye, men på jobb bør de helst ikke være for blanke/skinnende, med noen unntak (taft kan se helt fantastisk ut på et pencil skirt, med et grovere materiale på overkroppen). Belter er genialt for alle, og gir deg mer fasong. Er du litt større, er bredere belter tingen, mens smale jenter bør bruke smale belter.

Inspirasjon:

Jeg lar meg inspirere av mange forskjellige når det gjelder fargebruk, og husk å se på fargekombinasjonene, i stedet for stil. En man kan hente informasjon fra uansett, er fantastiske Michelle Obama. En kvinne virker sterkere og mer selvsikker når hun bruker farger, og det er Michelle et levende bevis på.
bilde fra her
bilde fra her
kilde mangler
Jenna Lyons og J. Crew:
Jenna er fantastisk dyktig på fargekombinasjoner, det er mer eller mindre hennes trademark. Hun er litt mer uformell i stilen, men husk å se på fargene sammen:
bilde fra her
bildekilde mangler
alle bildene fra j crew.com
Olivia Palermo:
Olivia Palermo har en klassisk stil, med en moderne twist, og hun har et utrolig raffinert forhold til farger.
bilde fra her
bilde fra her
bilde fra her
bilde fra her
bilde fra her
Fra catwalkene til neste sommer SS13:
Burberry hadde en helt fantastisk fargepalett for neste år, og farger som på bildet nedenfor, kan helt fint kombineres sammen. Snittet kan muligens være enda mer klassisk, og roe ned uttrykket, ved å bruke en nøytral jakke over (frks marineblå)
Badgley Mischka er alltid utrolig sofistikert og elegant i uttrykket, og dette er en look hvor man leker med forskjellige nyanser av den samme fargen. Kan fungere fint i sommerhalvåret i denne paletten, men også denne sesongen med litt mer robuste tekstiler. Blir mer formell med en blazer over (enkelt triks)
Todd Lynn – ta en blazer over, og vips, et mer formelt uttrykk, som samtidig er moderne.
Ikke se på utringningen :) Men dette er en veldig spennende måte å matche mønstre på, og uttrykket blir veldig klassisk, samtidig som det er interessant pga mønstermiksen. Ruter, prikker og striper kan kombineres med ALT av andre mønstre. Det vil funke uansett. Det er lurt å holde seg innenfor samme farge, som her.
bilde fra style.com
Marissa Webb har gått for et monokromt uttrykk i korallrødt, og det er uten tvil et forfriskende alternativ til hvitt. Jeg synes som oftest sløyfer ser fjollete ut, så en enklere bluse, med et statement-smykke i en annen farge, ville satt kronen på verket. Skoene burde også vært i en tredje farge (ikke sort)
bilde fra style.com
J Crew igjen. Dette antrekket er med, fordi fargebruken er interessant. Isoler skortet (tror det er et bukseskjørt) og skoene fra genseren, og velg en mer formell topp (frks skjorte), kunne dette blitt et vågalt, men kult antrekk til jobb.
Enda et bilde fra J Crew. Dette er den eneste måte jeg kan tolerere sort på, og skjørtet er intet mindre enn fantastisk! Kan kombineres med skjorter, bluser og absolutt alt av farger. Et must i min garderobe for neste sommer.
Elie Saab har noen fantastiske plagg i resort-kolleksjonen sin for 2013, og denne har et supert snitt. Ta en jakke over for å roe ned, man kan også se etter lignende kjoler uten «foldebretten» hvis den er for mye.
bilde fra style.com
Statement-kjeder:
For å jazze opp veldig klassiske antrekk, er et statement-kjede den enkleste veien. Disse kan brukes utenfor en formell skjorte, som er kneppet høyt opp, på kjoler, til bluser osv.
kilde mangler
kan kjøpes her
kilde mangler
Lulu Frost fra Net-A-Porter
kilde mangler
kan kjøpes her
lulu frost for jcrew.com
kan kjøpes fra Stella&Dot
bilde fra her
Fargeinspo:
Og til slutt, litt deilig fargeinspirasjon. Dette er kanskje ikke klassiske antrekk, men de viser hvordan farger kan kombineres på en fin måte.
kilde mangler
bilde fra her
bilde fra her

44 thoughts on “Powerdressing 2012 – fredags»treat» til damene – Dagny deler

 1. Wow! Her var det mye flott til inspirasjon. Det er bare å friske seg opp ser jeg, gå litt ut av den fargeløse komfortsonen, både for egen del og sine omgivelser:) Jeg liker jo farger, så nå må jeg bruke dem!

 2. Oj, her var det mange tankevekkere:) Så flott med inspirasjon på en fredags kveld. 43 år og grønne øyne, skal prøve å huske rådene/fagene til neste shopping runde. I mitt selskap (Fretex) sorteres klær etter farge, så jeg får kanskje begynne skattejakten i egne rekker :))

 3. Go farge!
  Jeg er storfan av farge på klærne! Føler meg så mye mer fresh, og morsom, med farge på enn i en ren grå-sort suppe. Ikke for at det trenger å være full colorblokking alltid, men gjerne det om jeg greier å få fatt i de rette fargetonene. (Det er litt begrenset fargeutvalg i butikkene i Norge må jeg si).

  Flott og inspirerende bloggpost, takk :)

  • Så hyggelig at du likte innlegget, Anne! Og du har helt rett, fargene påvirker oss i veldig sterk grad :) Når det gjelder norske butikker, har de faktisk ganske mye med farge, du må bare være målrettet når du leter. Det finnes noe i hver eneste kjedebutikk, spesielt H&M og Zara er gode til å bruke farger i designene sine. Ha en super helg! 😀

 4. Takk for et inspirerende innlegg! Estetikk, form og farge inspirerer daglig, og det er grunnleggende viktig å sette farge på klær så vel som omgivelser. I Norge har vi en tendens til å være alt for fargeløse, og kvinner dilter gjerne etter menn når det gjelder kleskoder i næringslivet (fargenøytrale powersuits). Jeg synes det er flott når nøkkelkvinner tør å kle seg feminint, flott og fargerikt! Jeg synes også det er flott at du som leder i næringslivet byr på et slikt tema på bloggen din.

  • Jeg er helt enig med deg, Anita er utrolig inspirerende! Og du kommer inn på et viktig poeng når det gjelder kleskoder i næringslivet. Jeg gleder meg til å se norske ledere hoppe ut i fargene, på samme måte som Obama og Clinton. Tilogmed Merkel begynner å endre fargebruken sin, og det er jo et lite mirakel i seg selv 😉

   Det som fargeforskning også har kommet frem til, er at kvinner kledt i sort oppfattes som profesjonelle og flinke, men også til en viss grad underdanige ovenfor menn. Et lite tankekors?

 5. Tusen takk, Dagny:-) det jeg trenger er litt inspirasjon og tro på at farger passer sammen.. Selv uten svart:-) Jeg legger alltid merke til damer som tør å utfordre den svarte drakten.. Så får vi se om jeg tør selv.. Jeg er sikker på at etter artikkelen din vil flere bli litt mer fargerike:-) Tusen takk og heia deg:-)

  • Anbefaler deg å hoppe i det, Yvonne! Finner du en passform du trives med, og en farger du liker, kommer du garantert til å føle deg veldig vel. :) Sort er en dårlig farge å kombinere med sterkere farger, siden kontrasten blir så hard.

   ps – utrolig hyggelig at du likte innlegget! Heier på en mer fargerik verden fylt av sterke kvinner! 😀

 6. Wow…. jeg tror jeg må virkelig rydde i mitt skap. Må bare innrømme at sort og grått er lett å falle for i farten. Jeg skal virkelig skjerpe meg..
  Takk for inspirasjonen, virkelig bra….

 7. Oh my gosh, skjønner jeg har et godt stykke igjen her!!! Er blond, med gråblå øyne, og har i mange år vært svært komfortabel med alt som går i beige toner (etter et kompliment fra salige, herlige, og definitivt fargerike Kikki Sørum). Og grått, marin og sort da…. Føler jeg har gått litt ut av fargekomfortsonen i dag, på en lørdag og altså ikke på jobb, med en ferskenfarget Odd Molly-kjole?! Safet med beige strømpebukse da, så jeg er definitivt avslørt som ei som kunne trengt en profesjonell gjennomgang av garderoben i fargeklattveien 😮

 8. Oh my gosh, skjønner jeg har et godt stykke igjen her!! Er blond, med gråblå øyne, og har i mange år vært svært komfortabel med alt som går i beige toner (etter et kompliment fra salige, herlige og definitivit fargerike Kikki Sørum). Og grått, marin, og sort da… Føler jeg har beveget meg litt ut av fargekomfortsonen i dag, på en lørdag vel og merke og ikke på jobb, i ferskenfarget Odd Molly-kjole?! Men safet med beige strømpebukse da…så jeg definitivt avslørt som ei som kunne trengt en profesjonell gjennomgang av garderoben i fargeklattveien! :-O

 9. Tusen takk for flotte bilder og gode tips. Her var det mye lekkert å bli inspirert av i høstmørket. Nå finner jeg frem den gule jakken jeg har i skapet og begynner å bruke den i neste uke sammen med alt det sorte.

 10. Hei Dagny, liker innlegget ditt. Jeg har heller ingen svarte klær i garderoben :-) Her går det for det meste i marineblått, dueegg-turkis, petrol og sjokoladebrunt. Ikke så veldig knæsj men gir litt mer energi allikevel – og passer utmerket til høstens grønnfarger! På fredag satt jeg på trikken på vei hjem, og tittet ut på alle folkene. Stort sett alle hadde svarte høst/vinterjakker. Av de 40 på trikkeholdeplassen så jeg en eneste dame som faktisk kledte svart og så smashing ut, de andre var triste og grå (og sikkert slitne og sultne)…

  En ting du ikke nevner er slike adgangskort som vi må ha rundt halsen, på min jobb er det en sikkerhetsregel. De er ikke lette å kombinere med smykker derfor blir det stort sett aldri smykker på jobb og i hvertfall ikke statement-kjede dessverre. Store øredobber og armbånd krasjer ikke og funker derfor bedre som «statements» :-) Men kan være vanskeligere å ikke få for glorete…

  • Ragna, enig, det er absolutt alternativer til store kjeder! Har selv jobbet på arbeidsplass med adgangskort, og har alltid fått tak i en sikkerhetsnål og satt den på hofta i stedet 😉 Jeg synes ikke store smykker blir glorete uansett, men det handler om å velge én, og ikke ta både kjede, armbånd og øredobber (da blir det fort litt too much)

   Men det er så riktig med sort, vi bør sky unna sorte vinterkåper som pesten! De gjør virkelig ingenting for vintergusten hud. Liker forøvrig veldig godt fargepaletten din, høres nydelig ut! Petroleumsnyansene kan brukes mot nesten hva som helst, og de er veldig fine mot høstens sennepfarger.

 11. For en bra blogg og for et deilig gjesteinnlegg! Gode forbilder og inspirasjonskilder er dere virkelig begge to!

  Til Dagny: finnes det kurs eller steder som kan gi svar på hva slags fargetype man er? Synes det er vanskelig å vite om jeg kler noe når jeg står med en (sterk) farge i hendene. Har blå øyne og elsker grått med farger til, men blir oftere grått og kjedelig enn flott og fargerikt dessverre!

  • Hei Kathinka! Tusen takk for store ord, det setter jeg veldig pris på! 😀

   Grått er litt kjedelig helt alene, og bør unngås for de fleste opp mot ansiktet (med mindre du er sommerbrun, eller akkurat har trent 😉

   Har du blå øyne, anbefaler jeg følgende farger: blått (fra marineblått til himmelblått), smaragdgrønt og kellygrønt, sterke lillatoner, knallrosa, petroleum. Unngå: Har du blå øyne, er sannsynligheten stor for at du er lysere i huden. De fleste pasteller og spesielt beige skal du sky som ilden hele vinteren. Er du sommerbrun er det meste lov.

   • Takk for svar!
    Gikk sporenstreks og kjøpte en grønn genser etter innlegget ditt, og i dag går det i marineblått og grønnturkis (å navnsette farger er heller ikke så lett)! Hele garderoben kan dessverre ikke byttes på én gang, men det kommer nok ikke så mye mer sort inn fremover! En sort vinterjakke får heller få en oppdatering med fargerike skjerf og luer! Trodde i utgangspunktet at knallrosa ble for hardt til lys og vinterblek hud.. faller normalt mer for varmere korallfarger. Hvis du bytter karriere og blir fargekonsulent på utleie får du gi beskjed – jeg er nok ikke den eneste som kunne trengt litt hjelp med disse fargene!

    • Marineblått og grønnturkis er en fantastisk kombinasjon! For å fremheve begge fargene, er det fint med detaljer i gull :) Knallrosa kan fungere helt fint, det er bare å se etter de med litt blått i seg (gjerne fuksia :)) Jeg er også personlig veldig glad i korall, og bruker det mye. Så spennende at du er på gang!!

 12. Hei Dagny!
  Innlegget ditt er absolutt inspirerende med tanke på å være med vågal i klesveien. Jeg er likevel ikke helt overbevist. Hva tenker du om det faktum at mange sliter med vekten/figuren, og at sort virker slankende? Særlig sorte bukser… Jeg vet at man ved å velge riktig snitt og passform mv kan oppnå nesten det samme med fargede klær, men jeg finner det likevel vanskelig å gå for fargeløsningen fullt ut. Det har også sammenheng med at et «colourblock» antrekk ofte kan fremstå fryktelig «planlagt» og «overdressed», kanskje virke klovnete til hverdags og gi uttrykk for at man prøver for hardt. Jeg frykter også at fargeeksplosjon «hver dag» vil gjøre at klærne bærer meg, mer enn at jeg bærer klærne; mao at min egen person kommer i skyggen for bare klær, samt at man gir et signal om å være i overkant forfengelig, for opptatt av materielle ting og dermed har fokus på såkalte «feile verdier». Flott om du har synspunkter!

  Mvh Katrine

  • Hei Katrine og takk for spennende innspill! :)

   Det er vel ikke tvil om at vi blir dømt etter utseendet vårt og hva vi har på oss.
   Farger formidler forskjellige følelser, og de fleste har assosiasjoner til farger, inkludert sort (som kanskje er en av fargene som det er flest negative assosiasjoner til sammen med grått. So it doesn’t do you any good ;)). Som jeg nevnte i innlegget, er det også visse spilleregler i forhold til yrke.

   Når det gjelder farger og vekt, er jeg mer opptatt av materiale og snitt, enn farge. Det handler om å fremheve fordelene sine, og skjule ulemper. Sort er like lite kledelig på en kvinne med litt ekstra kilo, som det er på en slank. Når det gjelder bukser og skjørt, er fargen så langt fra ansiktet ditt, at det sorte ikke vil være like fremtredende. Samtidig er sort en vanskelig farge å kombinere med andre klarere farger, fordi den er så hard, og kontrasten blir veldig sterk. Hvis du føler deg mest vel i mørkere farger, finnes det mange gode alternativer. Nå skriver du ikke noe om dine farger, men marineblått, skoggrønt (masse av i butikkene nå), og andre mørkere nyanser, er flotte alternativer som fremhever fargene dine, i stedet for rynker og poser under øynene. Smaragdgrønt er også en helt nydelig farge, som oppfattes som klassisk. Du kan altså tilføre farger i garderoben din, uten at det blir sirkus for deg. Det er du som skal føle deg vel. Det er din personlighet, og din stil.

   For meg, helt personlig, handler klær om å forsterke personligeheten min. Samtidig gjør farger meg glad. Jeg liker også å være feminin, og fremheve at jeg er en kvinne. Det synes jeg ikke har noe med verdigrunnlag å gjøre i det hele tatt. Undrer meg over hvorfor disse spørsmålene ikke kommer oftere til menn i Porsche Cayenne, X6 eller andre rådyre modeller, som jo har en betraktelig større innvirkning på en husholdnings økonomi.

 13. Tusen takk for et fantastisk bra innlegg Dagny, jeg rr så enig med deg og så veldig glad i farger så dette kan jeg relatere veldig til! Min eneste svarte kjole er begravelseskjolen min…

  Dette var et skikkelig gjennomarbeidet og bra innlegg og jeg gleder meg til å se mer av deg på Instagram og andre steder! :-)

 14. Takk for interessant og inspirerende innlegg!
  Er som mange andre, og safer altfor ofte.. Er glad i -og trives i endel farger, som korall, rød, blå og (pastell)rosa (som jeg har skjønt nå jeg bør sky som ilden ettersom jeg er blond med blå øyne!!?), men feiger ut og ender med kjedelige ikke-farger i stedet..
  Men, nå ble jeg inspirert til å bli litt tøffere! 😉
  Bare et spørsmål; du skriver at alle farger passer sammen -med noen få unntak, -hvilke er det?!
  Følger deg på instagram, og du er virkelig et fargerikt forbilde! :)

  • Hei Aase! Tusen takk for flotte ord, og så hyggelig at du følger meg på instagram!! 😀

   Det er virkelig få farger som ikke harmonerer sammen. Jeg kommer egentlig ikke på noen her og nå. Men det som jeg ofte prøver å unngå, er rene komplimentærfarger mot hverandre, fordi kontrasten blir så ekstrem. Det er frks rødt+grønt (hello julaften), gult mot lilla og blått, orange mot blått osv. MEN hvis du har litt kontroll på nyansene, kan du få dette til å funke også (men det er for viderekommende ;)) Liker du mønstrete plagg, er det også utrolig enkelt å trekke ut en fargepalett derfra.

   Lykke til med matchingen videre, og har du flere spørsmål, er det bare å spørre i vei! :)

 15. For en vidunderlig inspirerende blogg. Er blitt ihugga fan og har vært inne på alle instagram bildene dine :)
  Må ut å shoppe mer farger har jeg skjønt og kanskje plukke ut noe fra 1990 tallet :)
  Tusen takk!

 16. Kjempeflott innlegg! Som personlig branding konsulent med 25 års erfaring som imagekonsulent, er det absolutt veldig gledelig å høre slike ting! Nesten som om jeg skulle sagt det selv. Personlig er jeg litt uenig i at man kan bruke alle farger (fordi jeg har sett hva «feile» farger gjør med folk i yrket mitt), men dette var superinspirerende!!

  Det er en sammenheng mellom det indre og det ytre, og det som er viktig er at vi får frem vår individualitet, og ikke kun tenker mote. Farger påvirker oss i hverdagen, både at vi bruker de selv, samtidig påvirker vi og signaliserer noe til omgivelsene våre.

  Vi formidler hele tiden et budskap om oss selv. Jeg er opptatt av å få frem hvem vi er på innsiden – personligheten og individualiteten vår, og gjenspeile den på utsiden. Og å våge å være synlig med farger og tilbehør, som balanserer eller forsterker vår femininitet, styrker vår selvtillit og er med på å gjøre oss sterkere og tydeligere som kvinner!

 17. Pingback: Om en fin gutterompe, sett med jentebriller | ninanord

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *