”Føleri! Vi vil ha informasjon” – en hyllest til Kathrine Aspaas

Noen ganger i livet treffer man på situasjoner og folk som setter varige inntrykk. Vi har alle opplevd det. Jeg har møtt en slik person nå. Ved en ren tilfeldighet møtte jeg Kathrine Aspaas, på GirlGeekdDinners som HP Norge var vertinne for, noen korte uker siden.

Jeg har, som veldig mange andre, fulgt Aspaas som journalist i Aftenposten, og har alltid respektert hennes penn og ikke minst motet og åpenheten de siste årene.

Gleden var derfor stor da vi kom i dialog og jeg fikk anledning til å lese og diskutere hennes nye bok, Raushetens Tid. For en måte å bli kjent på! Som alltid, til de av dere som lurer:

1. Jeg kjenner ikke Aspaas fra tidligere, aldri snakket med henne
2. Jeg har lest et uferdig manuskript og betaler selv for boken

Da var habiliteten unnagjort.

Så over til hvorfor dette møtet, med et nytt menneske og en bok, har gitt varige inntrykk.

Raushetens Tid.

 

 

 

 

 

Dette er en bok om åpenhet, skriver Kathrine ydmykt i første kapittel .

Hun har kalt den ”Raushetens tid” – og da tenker kanskje den mest skeptiske, konservative og hardbarka forretningsmannen eller forretningskvinnen i oss: er det en bok for damer? Raushet? Skal vi bli snillere? Handler den om de myke, feminine verdiene? Om å sitte i ring og ta på hverandre? En bok som gutta skygger unna?

Tenker du disse tankene, ja da har du en stor overraskelse i vente.

”Føleri! Vi vil ha informasjon” – joda, du får informasjon – du får så mye informasjon at du kanskje blir litt flau over alt du ikke kan og ikke visste, og ikke tenkte. Det ble jeg.

Dette er nemlig en bok som beskriver samtiden – bevissthetsrevolusjonen som NY Times kaller vår tid, hjernenes århundre.

Trenger vi egentlig mer bevis på at samfunnet og næringslivet er i massiv endring enn dagen da Alan Greenspan i 2008 proklamerte:

”Jeg har funnet en feil i de modellene jeg nå innser utgjør den kritiske, funksjonelle strukturen som definerer hvordan verden fungerer, for å si det slik.”

”Så du innser at ditt verdenssyn, din ideologi, ikke var riktig – ikke fungerte”, oppsummerer utspørrer Waxman i høring.

”Nettopp”, svarer Greenspan.

– og finanskrisen var et faktum.

 

Denne boken har truffet meg som en mild bris – og som et altomfattende lys – en gigantisk oppvåkning.

Den har truffet meg som menneske, som toppleder, som samfunnsengasjert – og for meg handler den om troverdighet.

Om menneskelige relasjoner som er på vei inn som et styrende prinsipp i næringslivet, i vitenskapen og i politikken

.

”Finnes det ikke noe alternativ til vekst?” spør Kathrine i boken, og svarer… «Nei,– det finnes ikke noe alternativ til vekst.

– jeg LIKER dette svaret!

”Vekst ligger som grunnlag i alt som lever. Det levende ønsker å vokse. Som en trang, en lyst, en lengsel. Symfoniorkestre ønsker å nå nye mål, bedrifter ønsker å forbedre produktene sine, forfattere ønsker å skrive bedre bøker, filosofer ønsker å tenke bedre tanker, lærere ønsker å finne bedre måter å undervise på. Det virkelig store spørsmålet er mye enklere, og åpner for et vell av nye muligheter:

”Men hva ønsker vi av veksten? Hva er det vi vil skal vokse?”, spør Kathrine.

– nettopp – vekst gjelder fortsatt, men det er fundamentalt nye måter å oppnå vekst på i 2012.

 

Dette er en samfunns- og lederbok som vil prege samfunnsdebatten i lange tider. Den er spekket med fantastiske setninger og gullkorn, konkrete eksempler, en samfunnsbok om nåtiden privat og på jobb, en hjelp deg selv bok med oppgaver , en bok som ikke som kan plasseres i en etablert kategori – den er ny, innovativ og dypt skapende.

Den geleider oss så forsiktig og genialt mellom sjangre –den dekker alle nivåer og inviterer, eller dytter lett bort i oss – så genuint, så forbanna ærlig og så skaprsinding at man blir flau over å bli disponert for alt man ikke visste og tanker man bare så vidt har begynt å sette i perspektiv selv.

”Dialog er den nye debatten. Fredsjournalistikken er den nye krigsjournalistikken. Omtanken er den nye effektiviteten. Innsikt er den nye utsikten. Ansvaret er den nye friheten”.

– genialt Aspaas, rett og slett genialt.

Kathrine tar oss med på en reise i sårbarhet, misunnelse, erkjennelse og tillit. Men den forklarer deg også hvordan alt henger sammen fra nåtid og til 2050, den byr på dype refleksjoner fra samtaler med sognepresten, med sjefen i Snøhetta, med kjente og ukjente analyser og betraktninger, introduserer oss for ord som ”feiltastisk” og ”ubuntu” – dette er en bokreise av de sjeldne.

Aldri har jeg blitt så fanget, så oppslukt, så engasjert og så rolig.

” Du skal unne dine venner å se deg mislykkes”, siterer Aspaas forfatter Nils-Fredrik Nielsen – nå Kathrine, nå skal du unne dine venner å glede seg med deg i din suksess.

For denne boken – den vil sette spor, lenge og for mange.

 

Så noen refleksjoner til slutt, om tilfeldighetenes spill og makten i sosiale medier:

1. HP Norge ble vertinne for GirlGeekDinners i dialog på Twitter, vi tok beslutning på twitter om å stille opp for dette nettverket da det fremmer teknologi, innovasjon og kanondyktige damer. Hadde aldri vært i kontakt med dette nettverket før.

2. På denne samlingen fikk vi i HP Norge presentert vår stratgei og hvordan vi er i ferd med å transformere oss til et såkalt sosialt selskap – fordi vi må det for å overleve og for å vinne.

3. En av tilhørerene var Kathrine Aspaas, hun «så» og anerkjente intuitivt vårt budskap om å dele – om at tiden er forbi hvor man leder i lukkede rom (jeg forstår hvorfor etter å ha lest boken hennes!)

4. Vi kom i dialog, jeg ble introdusert for hennes tanker – via boken – og jeg sitter igjen med en energi, en økt kunnskap og en inspirasjon som jeg kan implementere på jobb som leder, hver dag. Om dette har effekt på den klassiske bunnlinjen? Bare vent – vi samler inn alle eksemplene nå, og jeg kan bare si – det har hatt effekt allerede:)

5. Dette er gull syntes jeg. Dette skjer når man åpner dører og er lydhør for nye tanker, nye nettverk og nye miljøer.

 

 

30 thoughts on “”Føleri! Vi vil ha informasjon” – en hyllest til Kathrine Aspaas

 1. For en FANTASTISK omtale av boken hennes:-) Denne tas med til lokal bokhandler som ikke har tatt den inn – bare GLEDER meg til å utvide horisonten og få boken i hende. TAKK, Tinteguri:-)

 2. Jeg er en av flere som lenge har fulgt med på Kathrine – på flere plattformer. Jeg sluker alt hun formulerer. Hun er en ekstraordinær dame, som er klok, smart, flott og inkluderende. Jeg gleder meg stort til å lese boken hennes – og den skal leses langsomt. Det vil gi meg vekst!

 3. Så god bokomtale gjennom dine kloke refleksjoner Anita! Jeg leste de første 20 sidene, som Kathrine Aspaas delte med oss via twitter, og bli litt overveldet og veldig engasjert. Jeg kan ikke vente til boken kommer i posten – bestilt i går! Dette blir spennende, klok, inspirerende og fremtidsrettet lesning.

 4. WOW! For en omtale og for en bok dette blir å lese. Jeg gleder meg veldig kjenner jeg. Takk for fantastisk beskrivelse og ikke minst takk til Kathrine Aspaas.

 5. Så interessant!
  Jeg har også fulgt Kathrine Aspaas med beundring, og denne vil jeg lese. Jeg kjenner at det sitrer av forventning allerede :-) Det eneste vi vet er at alt forandrer seg. :-) Så vi kan velge å være med – fullt og helt – eller å tro at man kan fortsette å være der man er (i komfortsonen). Livet ligger i veksten! Go for it! :-)

 6. Fanatstisk! Takk for at du omtaler denne boken. Nettop slike ting som engasjerer meg og som jeg ønsker å engasjere de rundt meg, på spesielt arbeidsplassen, i også.
  Gleder meg stort til å lese denne! og å dele den vidre med flere.

 7. Inspirerende å lese, Anita, både som refleksjon og som introduksjon til boka, du skriver så klokt og engasjerende! Ble veldig gald og rørt av å lese at du møtte Kathrine Aspaas på Girl Geek Dinners Oslos workshop hos dere på HP. For en kveld det var! Siden jeg hadde fokus på å gjennomføre arrangementet, fikk jeg ikke snakket så mye med folk som jeg ville. Derfor er det spesielt herlig å høre at det skjedde gode møter mellom andre, det er jo hele poenget med nettverk og delekultur! Jeg for min del, er veldig glad for å ha møtt deg =)

  • Tusen takk Nina! Tror nok dere som står bak GirlGeekDinner har skapt rom og muligheter for mange slike møter og koblinger mellom folk som vil noe – det er derfor det er så bra! Stor kudos til dere som gjør dette frivillig! Skulle bare mangle om vi som leder store selskaper i IT bransjen ikke stiller opp som vert og vertinner for et slikt engasjement, som byr på så solid kvalitet og innhold, med fellesnevneren om å ville noe. Kanonbra – god klem fra stor GirlGeek Fan, og tusen takk for et veldig spennende nytt bekjentskap Nina:)

 8. Takk for spennende og raus blogg, Anita!
  Jeg har lyst til å dele noen refleksjoner som ordene dine skapte i meg:

  Det eneste alternativ til «vekst» (dersom det defineres som utvikling) er død.
  Alt som ikke utvikler seg – i den ene eller andre retning – har mistet livets kraft og avgitt sin sjel til det hinsidige. Ordet «vekst» kan fort knyttes til økonomiske dimensjoner, men uten at jeg har lest Raushetens tid ennå, føler jeg meg ganske sikker på at jeg har Kathrine med meg når jeg sier at «vekst» handler om bærekraft og vinnvinn-situasjon.
  Vestens kultur er i hovedsak preget av en dualistisk tilnærming; det er meg selv mot resten av livet. Amit Goswami fører i The Selfaware Universe retorisk bevis referert til tankeeksperimentet Schrødingers katt, at det ikke er slik. Tanken om et omfattende fellesskap, en omfavnende felles bevissthet (Gud?), er slettes ikke ny – den inngår i alle religioner (inkludert moderne økonomi) – men har kanskje tumlet ut av materialismens sertifugaltombola. For bevissthet har ikke tyngde – det er tyngde!
  Vi er alle ett. Bruk deg selv – din identitet og dine legemliggjorte egenskaper – til å forbedre livet. Ikke bare ditt liv, men livet som enhet, som helhet. Det setter raushet i et nytt perspektiv. Vi deler med oss selv. Som om hvert enkelt menneske var en subpersonlighet i en større integrert helhetsidentitet. Så kan man velge å se på helheten som familien sin, bedriften, landet eller verden. Antakligvis er det større enn som så…

  • Meget godt beskrevet Asle! Og det meste begynner med en selv, på alle måter, for endring, for lykke, for bevissthet provat og profesjonelt. Det er først da man kan skape noe sammen og for andre. Derfor mener jeg at ordet raushet er så fundamentalt viktig i denne sammenheng, det må være plattformen.

 9. «det finnes ikke noe alternativ til vekst»

  Det er vanskelig å være uenig i et slikt utsagn, men på den annen side: det er ikke mulig å tenke seg økonomisk vekst uten samtidig vekst i energibruk (eller andre begrensede naturressurser). Og det finnes en øvre grense for hvor mye energi vi kan forbruke.

  http://physics.ucsd.edu/do-the-math/2012/04/economist-meets-physicist/

  Hvordan kan vi definere «vekst» på en måte som ikke innebærer vekst av GDP?

  • Det er nettopp denne dialogen boken inviterer til Rolf, spot on! – og jeg har ikke svaret – jeg er bare overbevist om at det er både mulig og timing nå for å tenke annerledes, men ikke minst IMPLEMENTERE annerledes. Det er det som er endringen. Tankene er ikke nye, mange har tenkt de før – det er timingen og evnen til sette det hele i et forståelig perspektiv for alle som faktisk må til for å skape endringene, som jeg mener Kathrine gjør så genialt.

 10. Kult skrevet, Anita. At Aspaas har kontroll på tastaturet har jeg sett lenge, så jeg er vel egentlig smilende fornøyd med at du gir såpass mye skryt til den nye boka, og skal nok lese den. Og så vil jeg til gjengjeld gjerne dele følgende tips til alle som lurer på om vi er i «hjernenes tid» med å anbefale «thinking – fast and slow» – av Daniel Kahneman (tidl nobelprisvinner i økonomi) som også nylig har kommet på norsk. I kombinasjon med Kathrine Aspaas (basert på din anmeldelse), så har mange en stor mulighet til å føle seg klokere før julen ringes inn. Og nb: Kahneman sin bok kan høres ut som en kjedelig bok om hjerneforskning eller noe slikt, men den er sykt spennende, underholdende og fascinerende.

  • Tusen takk Rune – tror vi er veldig mange som anerkjenner Kathrines penn. Thinking Fast and slow skal herved kjøpes! At det er hjernenes århundre er det vel ingen tvil om – gleder meg til å lese!

 11. Utrolig viktig og svært lesbart. Du har trukket ut av boken: ”Dialog er den nye debatten. Fredsjournalistikken er den nye krigsjournalistikken. Omtanken er den nye effektiviteten. Innsikt er den nye utsikten. Ansvaret er den nye friheten”.

  Du har lest så skarpt, og gjengir så presist – det som oppleves så komplekst etter å ha prøvekjørt første leserunde med Raushetens Tid.
  At tiden er inne for å skape merverdi og lønnsomhet på nye måter er tydelig. Du peker selv på kraften i sosiale medier. Og at vi er enige om at her ligger det mange nye spennende attraktive og bærekraftige forretningsmodeller vi ennå ikke har påtenkt engang. At det sosiale også er business – og at det er ikke push-, men ekte pull-kommunikasjon i praksis som blir nye spillebrikker på LUDO-brettet. Som kanskje viser seg å være kinasjakk. Her tar vi bare for oss av det vi vil ha og har alt å lære. Bare i høst har jeg selv erfart hvordan åpne kanaler kobler ideer og tanker med tankebølges hastighet. Prøvde å scanne Twitterloggen – og mener vi møttes over en forretningsmodelldiskusjon og et par hashtagger. Er veldig stolt når du minner om at det var på Twitter vi skapte møteplassen hjemme hos dere på HP, med GGDO. I pur faglig dypdykk møtes ideer og folk på helt andre måter, med andre intensjoner og arenaene får nytt banedekke.
  Dette er bare litt over to uker siden. Og – på HP-GGDO-kvelden møttes en suveren blogg-lederskribent og en usedvanlig framtidsforsker-forfatter. Jeg jubler over ditt skarpte blikk hvordan du mener boken hjelper oss kjappere over i mer bærekraftig organisering og tenkning. Og at du gjør det – uten forbehold og beredskap, men praktiserer sitat s 96 fra kapittel Ømhetens Finanser «Hoppe ned fra konkurransens tredemølle og trene den muskelen som heter samarbeid. Plukke opp vektene som er merket med nysgjerrighet og omtanke. Flekse de musklene som må være topptrent dersom vi skal våge å heie på dem som bryter ut og tenker nye tanker. Samarbeid er den nye konkurransen».
  Jeg gleder meg over denne supersjefen som heller blogger enn jogger. Alternativt hadde ingen visst noe om de skarpe tankene som ble tenkt langs landeveien. Du deler – det fanges opp i stort monn. Gleder meg med deg, det er gøy å trene med de nye vektene, og spent meg å se hva som kommer ut videre når folk begynner å ha lest denne boken – og nye dialoger skapes ut erkjennelser boken tillater at vi tar fram – på kryss og tvers. Da kan alt skje. Dette blir gøy. God helg!

  • Tusen tusen takk Cathrine – for dine rause refleksjoner og ikke minst suverene penn! Gleder meg over dine ord, – jeg blir om mulig, bare mer motivert! takk!

 12. Fantastisk!
  Nå gleder jeg meg ennå mer til å lese boken, som kom fra Bokklubben i postkassen i dag. :-)
  Vh. Eli.

 13. Hei Anita,

  Tusen takk for en så engasjert beskrivelse av en bok som trengte gjennom skjermen her. Denne skal leses.

  Impulsivt vil jeg invitere deg som innleder til gruppen LinkedIn Norge/Norways fysiske nettverkstreff «Supertorsdag» i november. Supertorsdag arrangeres i Oslo sentrum den siste torsdagen i hver måned med unntak av sommer og jul. Det er kostnadsfritt, alle er velkommen, det er uformelt, det er varme, det er business, det er nettverking og mingling på agendaen. Vi har gjort dette i dugnadsånd siden august 2010 fordi vi oppriktig tror på det magiske ved at mennesker møtes fysisk, og at alle har noe unikt å bidra med. Magien virker hver gang.

  Med jevne mellomrom har vi innledere som står på gulvet med alle deltagerne og deltar i åpen diskusjon. Jeg oppfatter deg som en person som har passion og viser vei, og er supernysgjerrig på hva dine 10 minutter ville være. Dersom du har tid, lyst og anledning selvsagt :)

  Gruppen passerer snart 19.000 medlemmer og er et fint tverrsnitt av Norge, med eksepsjonelt mye kompetente og engasjerte folk. Du har mange kollegaer i denne gruppen. Du er hjertelig velkommen som medlem (alle dere andre også);

  http://bitly.com/QKSO5T

  Send meg gjerne en e-post slik at jeg kan tegne og forklare litt mer. Uansett, knall anmeldelse, gleder meg til å lese. Tusen takk for at du deler så raust av deg selv, jeg er superfan kjenner jeg :)

  Mvh,

  Linda Firveld
  @dmin LinkedIn Norge/Norway gruppen
  Team Supertorsdag

  • Hei Linda og tusen takk for både hyggelig tilbakemelding og invitasjon! Jeg skal se på dette og kommer tilbake til deg neste uke! anita

 14. Hei Anita,

  Ble oppmerksom på bloggen din ved en tilfeldighet og dette var gode refleksjoner. Spesielt vil jeg dvele ved dine tanker om vekst som kanskje kan virke provoserende på enkelte. Tenker spesielt på grupperinger innen miljø- og kanskje fagbevegelse hvor vekst ofte blir forvekslet med overutnyttelse av ressurser, grådighet og andre negativt ladede begreper. Dette er selvsagt uønskede biprodukter som kan oppstå, men alternativet er etter min oppfatning stagnasjon og forvitring. Og det taper alle på …

  Og boken til Kathrine Aspaas, ja den må jeg bare kjøpe etter en slik glitrende anmeldelse …

  Hilsen
  Sverre Driveklepp
  Managing Partner
  Aspiria As

  • Her er jeg helt enig med deg, alternativet er stagnasjon og forvitring – og det drar oss ikke fremover.

   Er sikker på at du kommer til å få glede av boken, den er interessant og får oss til å tenke, på hver bidige side:)

 15. Hei,

  Nok en gang kjenner jeg bare behov for å si takk for bloggen og takk for at du deler. Du er et forbilde. Rusler over til bokhandleren etterpå for å få boka! Sitter i min lille lederboble her og forbereder stabsdag og prøver å tenke lurt om hva vi trenger nå.. Da er det fint å klikke innom her. Få litt nye spor og noen kloke ord.

  Med ønske om en fin dag!

  • Tusen, tusen hjertelig takk for denne fantastiske tilbakemeldingen! – også på en mandag! :) Håper du får like stor glede av boka til Aspaas som meg, jeg slukte den! Gi meg gjerne innspill på temaer eller annet du ønsker at jeg belyser, så gjør jeg det! Igjen, tusen takk for veldig motiverende tilbakemelding – på en mandag;) anita

 16. Pingback: Folkeskikken, Janteloven & Finansfruene | Tinteguri

 17. Pingback: Vi er europamestre i arbeidsglede – hvorfor føles det ikke alltid slik? | ChristofferHovde.com

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *