Fri oss fra det tomme – sa Geelmuyden

Fri oss fra det tomme, sa Hans Geelmuyden i DN 23. oktober og ertet på seg sine bransjekolleger.

I kjent stil (til og med for oss som ikke jobber i bransjen) stiller han mange direkte og kritiske spørsmål om og til sin egen bransje. Geelmuyden har kommet til den erkjennelse at bransjens tradisjonelle metoder har liten verdi, og han gjør seg tanker rundt morgendagens kommunikasjon.

Hans kjente motto er ”å flytte makt” – jeg tror han ser at eksisterende metoder, verktøy og forretningsmodeller ikke nødvendigvis er fremtiden for å flytte makt effektivt – og jeg tror han har mye rett.

Det er slik jeg leser budskapet hans. Jeg kan forstå at bransjekolleger blir forbanna, men hvis vi hever oss over stilen, Geelmuyden’s betraktninger er faktisk både betimelige og prisverdige – han tar tak i en absolutt reell bransjeutfordring.

Så til etterretteligheten, som vi alltid er innom her på bloggen når jeg skriver om noe som noen kan tillegge meg falske fakta rundt – i HP er det ikke Geelmuyden som er hoffleverandør – det er et konkurrerende selskap, og i HP Norge har vi kun brukt noen få timer av Hans-Petter Nygård-Hansen som da nettopp hadde startet hos Geelmuyden, som er ekspert på et spesifikt område hvor vi ville ha ekstern sparring, hvor han ble anbefalt (kom da rett fra Gambit).

Dog, jeg har studert kommunikasjon, har kjøpt kommunikasjonstjenester i mer enn 12 år og er vel nok opptatt av verdien av sosiale medier til å kunne si noe om hvordan jeg oppfatter artikkelen i DN. Så da gjør jeg det.

Bransjeutfordringen

Så tilbake til bransjeutfordringen. Bransjen leverer en rekke tjenester, og her nevner jeg bare noen. Jeg tror ikke det er ikke nok å forvalte et knippe relasjoner blant journalister, politikere og toppledere, å oversette og å lage pressemeldinger, og å bruke tradisjonelle metoder for å måle og utvikle omdømme. Ja, for slik er det mange av oss kommunikasjonskunder som føler det. Jeg har diskutert dette med mange ledere den siste tiden.

Jeg tror kommunikasjonsbransjen står ovenfor en reell endring, primært drevet av to store faktorer;

1) samtidens ånd (direkte tilgang til toppledere/deling/åpenhet/legge seg flat/jobbe på tvers av bransjer og konkurrenter) og

2) teknologi (sosiale media applikasjoner, 24/7 tilgjengelighet)

– slik som så mange andre bransjer har gjort før de, f.eks reiselivsbransjen og ikke minst teknologibransjen som jeg kjenner så godt.

Hva er kommunikasjonsbransjens bidrag fremover for ledere?

Som ledere kan vi med verktøyet sosiale medier selv ha direkte kontakt med omverdenen, vi bygger effektivt opp nye nettverk, vi lager selv bedriftsblogger på dugnad, skriver selv våre egne tweets, taler og innlegg. Det har blitt en del av lederprofilenes jobbeskrivelse i 2012. Ikke fordi vi nødvendigvis vil, men fordi samfunnet krever det og fordi det er så kostnadseffektivt. Vi får ikke mer og mer penger på budsjettene til kommunikasjon, men kravet om å kommunisere blir sterkere og sterkere.

Nøkkelord som åpenhet, deling, autentisk, legge seg flat, raushet og ydmykhet beskriver vår tidsånd – ikke kamuflering og profesjonalisering av budskap. Jo mer ekte og jo mindre profesjonelt det er, jo mer makt får man i dag. Det gjelder politikere, det gjelder næringslivet, det gjelder det offentlige.

Hvor skal kommunikasjonsbransjen inn å levere verdi fremover, som vi kunder er villige til å betale for?

Slik leser jeg kjernen i Geelmuyden’s budskap. Det er viktig og fortjener en dialog, selv om invitten fra Geelmuyden kan diskuteres, er det ikke den bransjen skal konsentrere seg om nå. Det er oss, fremtidens kjøpere av kommunikasjonstjenester, som skal lyttes til.

Jeg sier ikke at mange fortsatt ikke kommer til å kjøpe mange tradisjonelle kommunikasjonstjenetser, men jeg sier at de er i endring og at de kommunikasjonsselskapene som vil ligge hestehodet foran, har en mulighet – timingen er nå.

Ordet kommunikasjon (fra Wiki) kommer fra Communicare som opprinnelig betyr å gjøre felles, å dele. Kravene til håndtering og kapitalisering på deling er nye i 2012. Jeg tror det kan være lurt å se tilbake på begrepets opprinnelse når bransjen skal redefinere og kanskje revitalisere sine bidrag i morgendagens kommunikasjon, for den oppgaven må gjøres, slik alle vi andre har måttet redefinere våre forretningsmodeller og strategier for å møte fremtiden.

 

 

3 thoughts on “Fri oss fra det tomme – sa Geelmuyden

  1. Var på kurs i Praktisk bruk av Sosiale medier i Stavanger i sist uke der din gode venn Hans-Petter Nygård-Hansen hadde et forrykende innlegg. Han snakket også veldig varmt om deg:-):-)

    • Det var hyggelig! :) Det var Hans-Petter som fikk meg til å ta skrittet helt ut å blogge! Angrer ikke, selv om jeg nok bega meg ut på et prosjekt jeg ikke ante dimensjonene av! :)

  2. Det er tid og ikke penger som er vårt samfunns største mangelvare. Hva har skjedd med tiden? Vel, egentlig ikke noe. Det er informasjonsmengden det har skjedd noe med. Ordet båndbredde er aktuelt i mer enn tele-kampanjer. Jo mer informasjon (les kommunikasjon) vi prøver å presse inn gjennom våre høyst begrensede kanaler, desto mindre oppmerksomhet pr stavelse. Det er ikke min jobb å finne på fokusområder for kommunikasjonsbyråene, men jeg ser et klart fremtidig behov for coaching på kommunikasjon – form, innhold og ikke minst timing – i framtiden. Eiendomsmeglerne hevder at alfa og omega for et godt eiendomssalg er beliggenhet, beliggenhet og beliggenhet. For kommunikasjon vil jeg hevde at det er timing, timing og timing.
    Også selvsagt innholdet da. For det er jo viktig å vite om man skal rope Koko eller Ta-ta.
    Ydmykheten og rausheten er parametre som er proporsjonalt koblet til individets indre trygghet (les selvfølelse). Den er en jobb for hver enkelt av oss, og kanskje et område hvor andre enn kommunikasjonsrådgiverne bør hjelpe til. God helg! :)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *