En ny bloggers refleksjoner – de første 90 dagene

Da var de første 90 dagene som blogger passert og vi begynner med noen tall:

 • Antall bloggbesøk: 342 884
 • Antall publiserte blogginnlegg: 41
 • Antall kommentarer: 1067

Dette blogg innlegget oppsummerer hovedsaklig min erfaring som privat blogger & leder , og de ringvirkningene det har skapt for min arbeidsgiver, kolleger og markedet – ikke bruken av sosiale medier for HP Norge – den oppsummeringen vil vi dele i januar 2013, på HP Norges blogg Garasjen.

Bakgrunn

Natt til 3.august ble tinteguri bloggen etablert hjemme i stua. Min eldste datter Martine (17) lærte meg WordPress, vi plukket ut et enkelt design (Forever teamet), valgte navn og la ut første blogg artikkel som omhandlet mine 90 dagers refleksjoner som ny toppsjef i HP Norge. Første innlegget på tinteguri kan du lese her: http://tinteguri.com/2012/08/02/en-ny-leders-refleksjoner-de-forste-90-dagene-som-hp-norge-sjef/

Dette har vært en modenhetsprosess over flere år. Bakteppet til etablering av bloggen ble lagt for 3 år siden, da jeg satt i en paneldebatt ledet av Espen Andersen på BI og diskuterte sosiale medier. Jeg var skeptisk og avventende.

Året etter etablerte jeg faktisk en blogg, men jeg fant raskt ut at jeg ikke var klar og fulgte den ikke opp. Det kom ikke naturlig.

I 2012 ble jeg sjef for HP Norge og satte i gang en strategi prosess. Som ny leder ønsker man å sette spor og jeg ville fasitlitere en prosess som kunne gi oss svar på hvor HP Norge måtte være i 2015.

Sosiale medier ble en naturlig del av strategien og i juni luftet jeg ideen via en Fredagsmail (en oppsummering av uken til alle mine kolleger), kanskje skulle HP Norge lage en blogg? Det var ikke vanskelig å «selge» inn behovet for å lage en blogg og etter kort tid var det etablert et dugnadsteam på tvers av våre avdelinger.

Mine kolleger er etter 7 måneder vant til at jeg er en litt annerledes leder. Jeg har delt mine refleksjoner siden jeg startet som toppsjef via Fredagsmailer og jeg lytter via SpeedDates. Vi har etablert band og bygd garasje på jobben.

Vi har også delt hvordan vi i HP Norge, på dugnad, lagde vår firmablogg GARASJEN http://h30499.www3.hp.com/t5/Garasjen-uten-nerden-stopper/Hvordan-lager-man-en-firmablogg/ba-p/5798645#.UJbfksVvqdI

Under dette arbeidet hadde vi dialog med Hans-Petter Nygård-Hansen som ble anbefalt som en av ekspertene på området. Vi leide han inn noe få timer for å sikre ekstern tilbakemelding på vårt dugnadsarbeid. Det var veldig viktig for oss at bloggen skulle komme «innenfra» og ikke være et styrt PR stunt eller strategi.

En dag sendte han meg en mail, en mail hvor han var ganske så tydelig. Han lurte på når jeg som leder hadde tenkt til å forholde meg til sosiale medier? Skulle ikke jeg gå foran?

Ok, det var den siste triggeren for meg, og jeg bestemte meg da for at jeg skulle gå foran med å opprette en blogg. Du kan lese her om hvilke tanker jeg gjorde meg etter første uken med innlegget : Noen ledere trener til Birken -jeg blogger http://tinteguri.com/2012/08/09/noen-ledere-trener-til-birken-jeg-blogger/

Første offentlige negative tilbakemelding – bloggen 1 uke gammel

Jeg må ærlig si, jeg var overhodet ikke forberedt på den oppmerksomheten, responsen og ringvirkningene tinteguri bloggen har fått. Responsen har vært massiv og den har i høy grad vært positiv. Jeg var nok forberedt på flere kritiske tilbakemeldinger, og det var en av årsakene til at jeg valgte å stikke ut hodet ytterligere også, jeg tåler å stå i det. Etter 17 år med beintøffe oppgaver i næringslivet, er denne synligheten ingenting.

Noe negativt har det selvfølgelig vært og det skal det være når man driver med litt nybrotsarbeid. Jeg kan tildels si meg enig med journalisten Eva Grinde i Dagens Næringsliv som etter en uke var den første som skrev svært kritisk om tinteguri og blogginnlegget der jeg forsov meg som toppsjef. Hun mener det hele er trivielt. Jeg er nok ikke helt enig at det er så trivielt, over 340 000 bloggbesøk forteller meg noe annet, men jeg er veldig overrasket over interessen og engasjementet bloggen har skapt.

Det er mulig at tidsånden er med her, åpenhet og deling er i fokus og ikke minst ekthet. Jeg skriver alt selv og jeg står for det jeg skriver. Jeg syntes ikke det jeg skriver er så personlig og det tåler «Dagbladet testen». Alt jeg skriver på sosiale medier skal i utgangspunktet tåle en forside. Jeg har valgt å ta et bevisst valg her, og jeg vil være med å forme fremtidens syn på lederskap nå som jeg har fått en stemme som toppleder. Med sosiale medier slipper man nemlig ikke unna uansett om man selv er på de nye mediene eller ei. Folk skriver hva de mener, overalt, og du har ett valg – å være med eller ikke. Du må ikke kunne alt, det viktigste er at du er tilgjengelig og lytter. Det valget bør flere ta innover seg.

For meg har dette vært en enorm lærekurve, som har resultert i mange nye bekjentskaper, ny læring, inntreden i nye miljøer og ikke minst mange nye muligheter for meg som leder og ikke minst for HP Norge som selskap og mine kolleger.

Å ha #SoMeEliten som jeg kaller de, som har passet på, guidet og analysert min utvikling på eget initiativ, har vært utrolig verdifullt. De har fått sin egen hyllest her da jeg oppsummerte de første fire ukene som blogger: http://tinteguri.com/2012/08/30/en-hyllest-til-some-miljoet-i-norge-tinteguri-4-uker-i-dag/

«Kommer du til å klare å følge opp bloggen?»

Det var det mange som spurte om i begynnelsen. Og mange ønsket sikkert at jeg ikke skulle klare det og venter fortsatt på fallitten. Det er helt greit, det er sånn vi mennesker er av og til.

Jeg publiserte mange blogginnlegg i etableringsfasen. Formålet var å demonstrere de ulike temaene jeg ville skrive om, karrieren, kvinnen og familien. Jeg ønsket tidlig å vise bredden i bloggen. Den handler om ledelse av livet – ikke bare jobben. Jeg hadde mange innlegg liggende, da jeg alltid har likt å skrive. Mange var opptatte av at dette måtte ta mye tid, hvordan skulle jeg få tid til å gjøre jobben min? Kun en nevnte at jeg faktisk leder når jeg blogger og når jeg begynte med metaforen: noen ledere jogger – jeg blogger, så la diskusjonen seg rimelig fort.Det handler om prioritering og har du passion for å skrive og å dele, så blir blogging enkelt. Det er mye verre for meg å begynne å jogge!

Etter etableringsfasen var over, de to første månedene, kom jeg naturlig inn i en mer profesjonalisert og normalisert periode hvor bloggen ble flyttet på eget domene (brukte twitter til å få innspill og Gauteweb gjorde jobben), Instagram ble integrert, lanserte #tintegurichichs og serien: Hva har du på deg på jobben, for oss som ikke lever av og for mote.

Nå publiserer jeg ca ca 2-3 innlegg i uken. Det er viktig å påpekte at jeg fortsatt ikke har noen plan. Jeg lar bloggen leve sitt eget liv sterkt påvirket av følgerene. Det er de som setter premissene for utviklingen av innhold og integrasjon med andre sosiale medier. Jeg bare lytter og lærer så best jeg kan. Blogging har blitt endel av mitt DNA nå, og for meg gjør det livet som leder og person mye enklere. Jeg har en kanal hvor jeg kan si hva jeg vil når jeg vil uansett hva som måtte skje i fremtiden. Det var jo også poenget med å kalle den tinteguri. Mitt navn er assosiert med HP Norge nå, men den jobben er bare til låns.

Hva sier HP sentralt?

Ingen i HP visste at jeg etablerte en blogg på forhånd. INGEN. Jeg ba om tilgivelse ikke tillatelse underveis. Hvordan skulle jeg spørre min nye sjef om dette? Nei, jeg bestemte meg for å følge magefølelsen og lansere bloggen i det stille. Planen var som følger: dersom det ble en fullstendig skivebom, så kunne jeg bare legge ned bloggen, si at jeg har prøvd og at det ikke fungerte. Dersom det gikk bra, ville jeg fortelle mine sjefer om dette ved å legge frem besøkstall (demonstrere interessen) og vise til hvordan min blogg henger sammen med realisering av HP Norge sin strategi mot 2015 og at jeg er nødt til å gå foran.

Etter en uke sendte jeg sjefen min en mail om etablering av bloggen, hvorpå han svarte: ”Where’s the link?”

Oops, skulle han inn å lese??? Noen timer etterpå sendte han en ny mail:

” Anita, this looks very interesting. Please continue. And by the way, I read your NAV story, great to know that you have this experience.” For å si det sånn, i jobbintervjuet i februar i år snakket jeg ikke så veldig mye om at jeg hadde vært arbeidsledig for 3 år siden…

Min sjef valgte IKKE å gi meg en liste med 10 punkter som kan gå feil eller hvordan jeg måtte passe på HP Corporate policy – han motiverte meg til å fortsette. Han tar det som en selvfølge at jeg oppfører meg profesjonelt på nettet som jeg gjør i det vanlige liv. Når jeg gjør feil, forventer han at jeg har innsikt nok til å erkjenne det og til å rette det opp. Jeg har i etterkant snakket både med advokater i HP og andre relevante roller, og det oppleves ikke som konflikt for HP at jeg blogger, de har valgt å se det positive i den nye måten å omfavne sosiale medier på som leder, og ikke minst hvilken verdi jeg tilfører selskapet.

Blogger jeg for å få mer lønn og for å øke egen markedsverdi?

Jeg kommer aldri til å bruke denne posisjonen for å spørre om mer lønn (som noen er bekymret over i avisene). Jeg tjener sannsynligvis dårligst blant alle ledere av de største IT selskapene i Norge. Jeg tok ikke jobben i HP for å bli rik på penger, men på erfaringer. Pengene kommer til å komme til meg senere, jeg er bare 40 år og har mer enn 20 år igjen i næringslivet.

Jeg sier NEI til all mulig sponsing av bloggen. Leser jeg en bok jeg anbefaler så vet dere at jeg betaler for den. Jeg har holdt innlegg om hvordan man kan bygge og forvalte en karriere, for feks Finansforbundet og pengene går til et godt formål. Jeg bruker ikke bloggen som en ekstrainntekt, selv om det er udiskutabelt (basert på de henvendelsene jeg allerede har fått) at jeg kunne ha levd av den hvis jeg ville. Jeg bruker ikke HP ansatte til å utvikle min blogg, jeg betaler selv for teknisk kompetanse hvis jeg trenger det.

Jeg har ikke behov for å være mer synlig enn jeg er, jeg har ingen planer om å søke ny jobb (har nettopp fått denne), og jeg er ikke redd for å slippe mine kolleger ut i synligheten slik at deres markedsverdi øker. Jeg «pusher» forsiktig flere av mine lederkolleger og andre ut i markedet – dette handler om summen av 400 kolleger som skal sette spor. Jeg er øverste leder, da må jeg gå foran. Jeg har mine kolleger til låns, hvis jeg kan tilrettelegge for at deres markedsverdi øker når de jobber for HP – da har jeg gjort en god jobb!

Personlig, jeg er nok veldig uvant med å bli omfavnet på en slik måte av selskapet jeg jobber for. Har i alle år vært ”the wild duck” som har blitt støttet av noen få sponsorer, men som generelt har utfordret det etablerte. Nå er det full støtte, og det er uvant.

HP har begynt å investere ekstra i HP Norge

Ikke bare er det full støtte og ”look to Norway” effekt for alle våre kolleger, men de har også begynt å investere ekstra i HP Norge.

For fire uker siden fikk jeg en telefon fra Sveits – de ville investere i en stor marketing kampanje i Norge. Temaene er innovasjon, kunnskap og vekst. Dette kunne jeg ikke si nei til, selv om opplegget har en liten ”hatch”. Det skal settes opp plakater i hele Oslo og på bussene – og de ville bruke et bilde av meg som leder av HP Norge.

Dette var jeg usikker på, fordi vi bor i jantelovens land. Jeg vil ikke at folk skal tro at jeg bruker våre budsjetter til å finansiere en stor kampanje med bilde av meg selv. Men nå vet dere bakgrunnen, og jeg syntes ikke jeg kunne si nei til dette da det gagner HP Norge å få denne muligheten. Så, på mandag – da vil dette bli synlig. Det er lenge siden vi har hatt muligheten for en så stor og synlig kampanje i Norge, finansiert av HP Corporate – og det passer rett inn i strategien vår. Jeg er forberedt på å få litt pes for dette, men nå kjenner dere historien bak – så får bare ”jantetrollene” komme frem slik de pleier.

 

Etablering av tinteguri har hatt mange ringvirkninger, ikke minst for HP Norge sin strategi, og her er noen stikkord:

 • Effekt på HP Norges bunnlinje, synlighet, internt engasjement, eksterne kundehenvendelser m.m (resultatene kommuniseres i januar 2013)
 • HP Corp : “look to Norway” effekt + investeringer i nye kampanjer
 • Åpenhet i IT bransjen: Difi sjefen deler også sin søknad, HP partner skriver blogginnlegg
 • Effekt på tvers av bransjer: Jernbaneverket implementerer SpeedDate og deler sine erfaringer, vi blir invitert til Finn.no, og etablerer dialog med mange nye selskaper vi aldri har hatt kontakt med
 • NAV dugnad/krafttak implementeres og engasjerer mange miljøer
 • Høy personlig lærekurve, lederskap er ikke ensomt i 2012 med sosiale medier (tinteguri er et fint sted for refleksjon og tilbakemeldinger) Hele kjernefamilien min er involvert og engasjert på en positiv måte
 • HP synlighet i nye medier: Dagbladet, Aftenposten, e24, HegnarKvinner, VG, NRK P2, Telenors blogg etc
Veien videre

27.oktober kom det en tweet fra Tom Benonisen. Jeg har aldri møtt Tom, men ser på Twitter at han kommer fra partnerapparatet vårt. Han hadde skrevet et blogginnlegg om hans syn på min inntreden som blogger.

Jeg velger å avslutte oppsummeringen av de tre første månedene med hans innlegg:

Ut av kanalen – Anita viser vei!

Posted on 27/10/2012

“Anita kunne vel strengt tatt bare sendt en pressemelding til menighetsbladet vårt – IT-bransjen?”

Alle vet at Steve Jobs var sjefen i Apple! Likeså at Bill Gates grunnla Microsoft og at Steve Ballmer nå leder skuta. Petter Stordalen er Choice og Olav Thon er Thon hotellene. Hva med norske ledere i IT-bransjen? Selv har jeg vært i den kanalen i 15 år og følger sånn rimelig godt med, må jeg likevel innrømme at jeg sliter med å huske hvem som leder mange av de selskapene som er våre viktigste partnere. Jeg kan ikke på sparket huske navn på Lenovo Norge sjefen, hvem som leder Tech Data eller IBM Norge, Cisco, Acer etc. Jeg har vel heller aldri vist hvem som har vært sjef for HP Norge, selv om det er vår viktigste leverandør av maskinvare. Vi er fornøyde med HP-produktene. God kvalitet gir oss få reklamasjoner og fornøyde kunder hvilket selvsagt er svært viktig. Likevel kan det melde seg tvil om de er det rette valget. Henger de med? Er de første og fremst er ingeniørselskap med ekstrem produktfokus og desto mindre markedsfokus? Kommer de til å levere nettbrett? Må vi se oss om etter alternativer? Hva med nye aktører som Samsung som viser vei gjennom svært så populære smartelefoner og nettbrett. Blir de den nye vinneren også når det kommer til å levere endeutstyr på Windows 8 plattformen som er vårt hjertebarn.

For en tid tilbake oppdaget jeg en dame på Twitter som heter Anita Krohn Traaseth med tittelen adm.dir i HP Norge. Jeg ønsket selvsagt å følge henne. En norsk IT-leder som er aktiv på Twitter er uvanlig – skal bli spennende å se hvilke tanker hun kommer til å dele med omverden. Jeg forsto at Anita faktisk mente alvor og hadde et genuint ønske om å formidle og ikke minst ha dialog. Etter en tid lanserte hun den nye bloggen til HP Norge.

En meget god blogg der HP refererer til sine røtter i garasjen og der HP ansatte kan by på seg selv. Enda mer kjent er nok Anita sin egen blogg Tinteguri der hun åpent forteller om utfordringer knyttet det å være leder. Selv om fokus her ikke er HP sånn direkte… tenker man nok litt HP likevel:) Et søk på Anita på Google viser at hun har fått veldig mye omtale i alt fra E24 til Dagbladet. Dette er ikke en PR som kan gjøres via tradisjonell markedsføring.

Anita kunne vel strengt tatt bare sendt en pressemelding til menighetsbladet vårt IT-bransjen? Det er jo dette den såkalte kanalen leser – om nye ansettelser, nye kontrakter og resultatene fra bransjens interne cupper i seiling og alpint. Det er vel her det er viktigst å vise seg fram?

Heldigvis for både oss og bransjen har hun valgt en mer utadrettet vinkling! Anitas fokus gir oss, et hundretalls forhandlere rundt om i Norge, en referanse som vi trenger. Vi trenger energien som slike ledere representerer til å yte litt ekstra til gavn for våre kunder og medarbeidere. Jeg håper flere følger opp – IKT er en viktig næring, Norge skal og må digitaliseres i et høyt tempo. Vi er ikke i front når deg gjelder innovasjon. Midlene finnes, det er vi i bransjen som må vise at vi kan komme med løsninger til fellesskapets beste.

For kort tid siden var det neste utenkelig for meg, en medarbeider hos en mellomstor IT-forhandler å kunne ha dialog med lederen for et av de viktigste selskapene innen IT i Norge. Til det er det for store glasspalass med sikkert altfor mange møter til at man har tid til slikt… Så fantastisk da at jeg her en lørdags formiddag kan ha dialog med Anita og gi henne cred! Jeg blir motivert. Ikke bare til å selge mer HP-produkter men også til å dele!

Link: http://tom3041.wordpress.com/2012/10/27/ut-av-kanalen-anita-viser-vei/

 

19 thoughts on “En ny bloggers refleksjoner – de første 90 dagene

 1. Godt oppsummert og du viser med all mulig tydelighet at det du gjør fungerer og er tidsmessig perfekt. Du evner å vise mange sider av deg uten å bli privat og du har rett og slett mye reflekterte råd på veien. Og ingen er vel overrasket over at du leverer her også! :-) Kudos til Hans Petter som sparket deg i gang og til deg som gjør det på en så interessant måte. Gleder meg til kampanjen i neste uke!

  • Tusen takk Kjersti! Og helt enig, stor kudos til Hans-Petter som fikk meg til å ta skrittet helt ut, jeg har ikke angret en dag jeg selv om jantetrollene lurer rundt de fleste hjørner;)

 2. Herrlig, Anita! Jeg heier på deg :-) Det beste synes jeg er at du er deg selv på bloggen – som alltid – (det er det kanskje ikke alle som vet) – bloggen er bare en ny kanal. Det er ikke den som gjør deg tilgjengelig, det er deg selv :)
  Interessant å lese i Toms innlegg at nesten ingen IT-sjefer er på Twitter, eller mer overraskende, vil jeg si. Eller katastrofe.
  Kommentar: du skriver øverst at du har fått litt over 1000 kommentarer på bloggen. Har du da telt med de du har fått på Face og Twitter? Det ville jeg gjort. Du har jo selv sørget for at de har smeltet sammen, og jeg har gjerne kommentert på Face etter å ha lest blogg-innlegget :-)
  Du er fortsatt godt Råstoff 😉

  • Setter så pris på tilbakemeldingen din Cammila, vi som har kjent hverandre i mange år i «Real Life» som det heter i sosiale medier;)

   Ikke telt med sosiale medie respons på andre applikasjoner. Ja, Råstoff – det var tider det Camilla! Vi står jo for det samme, selv om det er snart 10 år siden!

   god klem

 3. Du er deg selv i alle kanaler, ærlig, raus, klok og nyskapende. Du er forbilde i ordets rette forstand, både for kolleger og venner. Gratulerer med suksess – kommer av hardt og godt arbeid! Ingen jantetroll kan ødelgge det:-) Gleder meg til fortsettelsen!!

  • Tusen takk kjære deg! Ja, det er mye hardt arbeid bak en topplederstilling, 17 år med næringslivets harde realiteter – men det har søren meg vært moro og!:)

 4. Jeg er (nok en gang) veldig imponert! Du ser ut til å være en foregangsperson på flere enn ett område, Anita! Mange ledere som burde se din vei!

  Lykke til videre med bloggen! Den gir meg et innblikk i en bransje, en stillingstype og en yrkessektor som er ganske ukjent for meg. Masse cred til deg for at du skriver på en måte som gjør at jeg allikevel kan henge med i svingene og ha utbytte av det jeg leser! :)

  Hilsen Cathrine

  • Wow – tusen tusen takk for en utrolig hyggelig tilbakemelding!:) Den skal jeg ta med meg inn i helgen! Tips meg gjerne om temaer du kunne tenke deg at bloggen bør belyse!

 5. Anita, gratulerer med tre vel gjennomførte måneder. Du fortsetter å ta opp spennende temaer, og bloggen har definitivt havnet må min liste over must-reads. Takk for at jeg fikk lov til å gjesteblogge om farger, det var moro! Gleder meg stort til å se kampanjen , dette er virkelig lovende! 😉 Hurra for flinke folk som tør å bryte satte normer og regler!

  • Tusen takk Dagny!:) Veldig glad for at du leser bloggen min, det tar jeg som et stort kompliment! Ditt gjesteblogg-innlegg ble veldig godt mottatt, du bringer farger inn på en helt ny måte og vi var mange som ble inspirert av deg!

 6. Hei Anita!
  Ikke så lenge siden jeg oppdaget bloggen din og når jeg gjorde det måtte jeg lese helt fra starten :-) Inspirerende lesning Anita, som jeg gleder meg til å følge. Jantelov el jentelov- stå på dette er bra :-)
  Klem Mona

  • Tusen takk!!:) Ja, janteloven smaker jeg litt på hver dag – men tilbakemeldinger som dine er det mange flere av – så da fortsetter jeg:)

 7. Hei Anita! Har fulgt med på bloggentil og fra og fikk gleden av å høre deg på Healthworld konferansen. Du er ei klok dame som snakker så budskapet ikke er å ta feil av og sannhetene er mange. You og girl!! Lykke til med bloggen. jeg følger med.

 8. Hei.

  Jeg har fulgt bloggen din mer eller mindre siden starten, og jeg er hektet! Jeg har selv jobbet som leder i snart 20 år, og jeg finner masse inpirasjon og motivasjon på bloggen din.

  Tusen takk så langt, jeg ser frem til fortsettelsen.

  Tone

 9. Synes bloggen din er veldig bra og har fulgt den med stor interesse fra dag 1. Fantastisk å lese hvilke ringvirkninger bloggen din har hatt, og ikke minst hvordan dine kolleger har reagert positivt på dette. Tøft!
  Var på Digital Winners denne uken, og var så lei meg for at jeg jeg gikk glipp av ditt innlegg. Stå på videre!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *