Valg forberedelser 2013 – en invitasjon til partiene & folk flest

Det er under ett år til valget i Norge, og det er ikke bare politikere og partiene som må forberede seg, det er også vi velgere.

Jeg er ikke politisk aktiv, har vel betalt en tilfeldig kontingent en gang, men er nok som de fleste, kun samfunnsengasjert. Jeg har aldri fått jobber og oppgaver basert på politisk tilhørighet og er ikke venn av Giske, så mine styreverv kommer ikke via han;)

Dog har jeg venner som representerer alle de ulike politiske ståstedene. Noen er aktive og har verv, andre er «sofamenere», noen er fra Arbeiderpartiet, SV, Høyre, Venstre og Fremskrittspartiet. Felles for de alle er at det er fine folk, de er faglig dyktige og engasjerte.

På tide å øke den politiske forståelsen?

Jeg tenker derfor at det er på tide å bli litt mer opplyst og engasjert som velger de neste månedene. Det er Norges fremtid vi snakker om, viktige samfunnsoppgaver som skal løses, kanskje skal flere av oss på «grasrota» ta et mer bevisst valg rundt forståelse for og innholdet i de ulike politiske alternativene vi har i Norge? Kjenner vi de godt nok? Jeg gjør ikke det og vil gjøre noe med det.

I prinsippet, fra et næringslivs- og ledelseperspektiv tenker jeg personlig at det sjelden er lurt å la samme ledelse sitte for lenge. Jeg kommer ikke til å sitte i toppsjefstolen i HP Norge mer enn maks 5 år, fordi jeg mener det er viktig med nye ledere, ny energi og ny kompetanse for å løse nye oppgaver. Endring og progresjon er viktig for selskaper, og det drives av folk, ikke systemer og organisasjoner, derav også viktig for ledelse av landet? Kanskje er dette helt forskjellig fra politikken? Jeg vet ikke.

Vi har noen grunnverdier i Norge, og et partipolitisk «nøytralt» embedsverk og støtteapparat som sørger for bærekraftigheten uavhengig av politisk partistyring. Det er de politiske visjonene og politikeres evne til gjennomføring som skal sikre at vi posisjonerer oss inn i fremtiden på best mulig måte. Om det gjøres av en rød-grønn regjering fremover som bytter mannskap eller borgerlig regjering med nytt mannskap, det vet vi i September 2013.

 

 

 

 

 

Folket bestemmer

Poenget er at det er folket som bestemmer. Slik er det ikke i næringslivet, det er sjelden de ansatte som bestemmer hvem som blir den nye lederen. Derfor, jeg inviterer med dette til et liten bloggserie fremover med formål om å sette oss mer inn i hva de politiske partiene nå legger frem av partiprogrammer.

Hvem er de nå i 2012? Hva vil de? Hvordan differensierer de seg fra «konkurrentene»? Hvordan vil de sette spor? Hvordan vil de engasjere folk? Hvilke fanesaker er de opptatte av og hvorfor? Hvordan skal de sikre et mer åpent og inkluderende politisk lederskap fremover?

Jeg skal følge med på denne nettsiden Valg 2013-.no som gir et veldig godt overordnet perspektiv på hele den norske politiske sfæren, med presentasjon av partiene, deres deltagelse på sosiale medier og annet.

På tide med » SpeedDate Partiet»

De som følger denne bloggen vet at jeg har hatt SpeedDates med 170 kolleger og en rekke toppsjefer fra kunde-og partnersiden i jobbsammenheng. Det er et konsept som funker bra og som er effektivt. Jeg inviterer herved de politiske partiene som vil kommentere sine overordnede budskap og svare på spørsmål som kommer fra leserne på denne bloggen i et slikt format, en time, i en uformell setting – de neste 10 månedene.

Politikerne må få noe igjen, så etter de har gjennomført SpeedDaten som vil bli presentert her på bloggen, enten via video eller tekst, skal vi gi de konstruktive innspill underveis på hvordan vi oppfatter de. Rett og slett «rake pøkker», men konstruktive.

Formålet er at vi vil de vel – dette er ikke gerilja intervjuer, det overlater vi til de som kan det, politiske kommentatorer og media – og det blir nok av de debattene fremover. De skal få komme til ordet, uavbrutt og forklare oss hvorfor de tror på det de gjør. Vi skal ha en dialog, fordi vi vil forstå hva de står for. Det er mer enn 100 000 bloggbesøk her i måneden så jeg tviler ikke på at engasjementet blir stort!

Slik gjør vi det praktisk

Det er 11 partier i Norge som er eller har vært representert på Stortinget og det er 10 måneder til valget. Dersom det er relevant og alle ønsker å delta, vil jeg ha et møte i måneden (naturlig nok to møter i en av månedene). Jeg vil lage en bloggpost før hvert møte hvor jeg henviser til lenker til politikken og politikerne fra det aktuelle partiet. Basert på det innlegget vil jeg spørre følgere her på bloggen om innspill til hvilke spørsmål jeg bør ta med meg på Speeddatene. Deretter publiserer jeg resultatene fra SpeedDatene i form av en bloggpost. Etter bloggposten er publisert vil jeg følge opp med en ny bloggpost som gir tilbakemelding til politikerne/partiet. Slik skal vi systematisk gå igjennom hvert parti før valget med mål om å øke kollektiv kunnskap.

Hvorfor gjør jeg dette?

Mitt personlige mål med dette er å øke egen kunnskap og bevissthet rundt politisk ledelse og alternativer, og kanskje ender jeg opp med å ta et mer tydelig politisk standpunkt når jeg vet mer om innholdet enn jeg gjør i dag.

Til dere som lurer, og er «ny» for denne bloggen – denne ideen er ikke tuftet på PR rådgivere, den kommer 100% fra eget hode – som alt annet dere leser om her.

Være med? Som «blogger» ligger det i naturen å dele – kanskje vil flere av dere som ikke er politisk engasjerte være med på min reise som handler om å øke kunnskap og engasjement rundt det politiske landskapet i landet vårt? Bidrar det til økt engasjement og valgdeltagelse hos flere i 2013, er målet nådd!

Da gjenstår det å se, hvilket politisk parti melder seg først til en SpeedDate i desember? 😉

 

 

 

47 thoughts on “Valg forberedelser 2013 – en invitasjon til partiene & folk flest

 1. Viktig og bra engasjement Anita. Jeg vil følge med og lære frem mot valget i 2013! Godt med en tilleggsvri til «grilling» – blir spennende med gode, konstruktive og selvfølgelig utfordrende dialoger.

 2. Artig tiltak, håper partiene stiller opp!

  Ønsker meg svar på ting som offentlig IKT satsning, satsning på IKT utdannelse og stimulering til økt gründervirksomhet innen IKT i Norge.

  Føler meg ganske sikker på at IKT er en av de få sektorene Norge kan gjøre en forskjell innen når oljen en dag ikke lenger er en inntektkilde (enten fordi brønnene går tomme eller fordi verden slutter å bruke det som primær-drivstoff).

 3. Glimrende initiativ! Selv de av oss (eller kanskje særlig oss) som har både partimedlemskap og inngrodde stemmevaner innabords, kan ha godt av å ta en bred gjennomgang.

  Et glimrende format for slik SpeedDating med partiene, vil være det som http://www.direkte.tv bruker. Det gir mulighet til å koble på gjester, og ikke minst gir direktesendingen mulighet til samtidig deltagelse via twitter etc. Hva med #valg13direkte f.eks.?

  (du kan forresten følge #sosialdirekte på direkte.tv hver onsdag fra kl. 21 – 22)

 4. Veldig bra, Anita!:)Jus og politikk henger godt sammen, jeg vil følge godt med. Politiske beslutninger påvirker oss, så det er viktig å overlate makten til de som kan forvalte den på måte! Jeg tror det er viktig å følge med på alle partier for å få perspektiv på ting, gir et sterkere sammenligningsgrunnlag.

  En ting jeg har lært fra forretningslivet, er å ha kundens behov i sentrum. Dette kan overføres til politikere. En ting de må bli flinkere til er å kartlegge hva velgerne ønsker. De er flinke til promotere sine partiprogrammer, men etter min oppfatning blir det litt sånn enveiskommunikasjon. Om du forstår hva jeg mener.

  Til slutt, politisk tåkeprat må erstattes med handlekraft.

  Gleder meg til å få politisk input:)Lykke til!

  Kiran

  • Suverent og utrolig raskt respondert av Ventre og deg! Dere blir profilert i desember – kommer tilbake til deg så avtaler vi tid og sted.
   Det vil komme et blogginnlegg om Venstre før samtalen, et slags «crash course» sett fra mine øyne basert på det jeg finner på nett, deretter vil følgene fra denne bloggen komme med spørsmål som de mener jeg bør ta med deg, deretter møtes vi to og og har en dialog, en samtale hvor DU får demonstrere hva Venstre er og hvorfor vi andre bør stemme på ditt parti.

 5. Glimrende initiativ! – Gleder meg til å få følge også disse efaringene dine gjennom de neste ti månedene:-)

 6. Dette blir lærerikt og nyttig for meg som relativ fersk lokalpolitikier for Høyre. Jeg tror på at «Det enkle er ofte det beste». De drevne politikerne vanskeligjør politikken og mister «mannen i gata», desverre.

 7. Fantastisk bra initiativ! Gleder meg til å følge «speedate» serien frem mot valget. Har selv vært aktiv lokal politiker i mange år og vil garantert lære noe nytt som muligens får meg til å stemme annerledes enn tidligere.
  Lykke til!

  • Tusen takk Hans-Petter, alt handler jo om å dele – så da jeg bestemte meg for å få et mer aktivt forhold til valget, så er det helt sikkert flere som er i samme situasjon! Vi må ta ansvar som velgere også:) anita

 8. Så morsomt med en politisk utspørring rett fra grasrota! Jeg er medlem av et politisk parti, men ikke spesielt aktiv. Min grunn for å melde meg inn i et parti er hovedsakelig at jeg dermed har et virkemiddel hvis jeg blir irritert nok. Da kan jeg nemlig melde meg ut! Så langt har jeg bare vurdert det en gang og det var i debatten rundt datalagringsdirektivet.
  Jeg er opptatt av skole og hvordan vi skal klare å få den oppvoksende generasjon interessert i realfag. Uten nerden stopper verden, sant?

 9. Dette var både kreativt og morsomt initiativ som blir spennende å følge videre.
  Utvilsomt er det viktig å engasjere, spre kunnskap om de forskjellige partiene, og omvendt, også at velgerne gjør egne ønsker kjent for partiene.

  Der er flere ting jeg gjerne skulle sett mere informasjon om;
  -Hva tenker partiene om viktigheten av økologisk mangfold (hvorav klimadebatten kun er en undergruppe), om utdanning og (fri) forskning.
  -Hva tenker partiene om arbeidslivet, har en tanker om arbeidsliv for funksjonshemmede og minoriteter og hvordan tenker en seg et bærekraftig velferdssystem.
  -Har en tanker om hvordan nyttiggjøre teknologi på måter som kan redusere byråkratiet (både i tid og i antall årsverk)
  -Har en tanker om frislipp av statlige data som kan nyttiggjøres for å gi borgerne innsyn i staten (eksempel http://wheredoesmymoneygo.org/bubbletree-map.html#/~/grand-total–2010-)
  -Har en tanker om (viktigheten av) hvordan nytte teknologi uten å forvitre demokrati og rettsikkerhet: Om en ser innover i de systemer og prosesser partiet selv kjenner, hvordan kan teknologi nyttes bedre uten å kompromittere personvernet.
  – Er en bevisst at Staten skal kun ha kunnskap som er ytterst nødvendig om borger, mens borger skal ha full innsikt i statens gjøremål (rettsikkerheten i et demokrati, militære interesser holdes utenfor).

  Dette er ting jeg gjerne skulle visst mere om, fra hvert enkelt parti om…
  Du kan kanskje både finne svarene – og/eller høyne både partienes og velgernes bevissthet her.

  Med de beste ønsker om et godt og spennende prosjekt
  :-)

  • Tusen takk Britt for engasjement og gode spørsmål! Jeg samler nå en lang liste med innspill og lager en oversikt før vi går til intervjuer! anita

  • Suverent! Kommer tilbake til deg med opplegg etter jul! Dette blir en fin anledning til å gi velgere et «crash course» til SV, litt historikk, hvem er dere i 2013? Hva vil dere fremover? Hvorfor skal vi stemme på dere? Hvordan kan dere skape resultater? Hvar tror dere på og hvorfor? Vi skal trekke de store linjene, ikke enkeltsakene, vil sammenligne litt med perspektivene vi som ledere jobber med i næringslivet. anita

 10. Hei Anita!

  Dette var et fantastisk initiativ. Akkurat det jeg trenger. Har kjempelyst å sette meg mer inn i politikken til de forskjellige partiene, men å lese og sammenligne alle partiprogram har jeg ennå ikke funnet motivasjonen til. Gleder meg til denne fortsettelsen!

  -Kristina Brend

  • Tusen takk! Tror vi er ganske så mange som trenger denne oversikten – et slags crash course :) Oppdatering kommer på bloggen! anita

 11. Flott tiltak! Ser jeg bør begynne å følge med på det du skriver!
  Jeg vil gjerne høre mer om hva partiene mener er fremtidens bistand, og hvilke virkemidler de ønsker å ta i bruk i kampen mot global fattigdom og miljøforringelse. Jeg vil også høre hva de mener er et riktig nivå på denne budsjettposten.

  I tillegg vil jeg gjerne høre hvilke saker og tiltak de selv er redd for at vil forsvinne i politikerdebattene. Hvilke langsiktige og lite populistiske tiltak bør vi egentlig drøfte?

  Lykke til med prosjektet ditt!

  Mvh,
  Aina Grødahl

  • Hei Aina, tusen takk for veldig gode spørsmål – de kommer med på listen! Jeg er snart tilbake med bloggpost om oppdatering på tiltaket:) anita

 12. Jeg skal tipse Marianne Aasen som står på første plass på lista til AP i Akershus. Vi er begge også i styret i ap i Asker.

 13. Du imponerer! Har fulgt med en stund og bloggen blir bare bedre og bedre! Dette skal jeg følge med på, har ingen stemmevaner og kan altfor lite om de ulike partiene. Stå på, det er gøy og inspirerende å følge deg.

  • Så bra!! Tusen takk Kathinka! Jeg gleder meg til den politiske serien, tror vi trenger flere vinklinger og tilnærminger enn de tradisjonelle debattene – vi trenger å vite hva politikerne selv feks la vekt på når de skulle ta et partipolitisk valg, hva legger man til grunn ved et slikt personlig valg?

   • Enig!
    Jeg pleier å sjekke hva slags mål de har for den bransjen jeg selv jobber i. Der har jeg en sjanse til å sjekke realismen i det de lover. Ender gjerne med at jeg blir skeptisk til lovnadene på andre felter! Håper derfor på ærlige og realistiske politikere (finnes de?), som vil fortelle hva deres parti står for uten å rakke ned på de andre partiene. Om de er bedre enn de andre eller ikke, er tross alt nettopp ditt og mitt valg!

    Kjør debatt, jeg gleder meg!

    • Hei Kathinka – det er nettopp det jeg er på jakt etter, den ekte og uformelle dialogen med politikerne!:) Syntes det er et godt poeng du har med å ta avsjekk på politikeres mål og forståelse for egen bransje – da får man jo en forståelse for hvor «ekte» engasjementet er også. Nesten alle partiene er på plass nå – så dette skal bli spennende:) Tusen takk for at du vil følge dette!

 14. Hei,
  Takk for nyttig blogg og fint nitiativ!
  Miljøpartiet De Grønne er ikke (ennå) blant de 11 partiene som er eller har vært på Stortinget, men vi har gode muligheter for å komme inn neste år. Stiller gjerne Nikki Schei – en av våre toppkandidater i Akershus – til disposisjon om du tror du kan ha bruk for ham.

  Alt vel,
  Mikkel Storm Glomstein
  Partisekretær
  Miljøpartiet De Grønne

  • Hei! Nikki Schei er hjertlig velkommen – mer info vil følge, det blir et intervju i løpet av det første halvåret i 2013! anita

 15. Supert initiativ, Anita!

  Det snakkes tidvis om betydningen av kunnskap og kunnskapsbasert ledelse. Men hvordan får en kunnskap? Våre folkevalgte hverken kan eller bør være eksperter på alle de felt der de skal fatte avgjørelser. De må likevel bli en slags «korttidseksperter» for å skjønne hvilke hensyn deres lovforslag eller stemmegivning i Stortinget skal og kan ivareta – og hvilke konsekvenser de kan få.

  Vi har tradisjonelt hatt et faglig sterkt og kunnskapsrikt embetsverk i Norge, det har vi mange steder ennå. Likevel settes avgjørende vurderinger ut til konsulentselskaper med sviktende innsikt i de felt som vurderes. Sykehusfusjonen i Oslo (OUS) er et godt (avskrekkende) eksempel i så måte. Ut over alle øvrige fusjonsproblemer – konsulentberegningene var at OUS skulle bli en overskuddsprodusent, det har nå nær tre milliarder i akkumulert underskudd.

  Er det tilstrekkelig for politikere å basere seg på embetsverkets (outsourcede) vurderinger av f.eks. infrastrukturbehov, konvensjonsforpliktelser og oljeboring? Hvis ikke – hvordan vil partiene og representantene sikre seg at de får den tilleggskunnskapen som trengs?

  • Spot on dette her! Det blir helt klart et spørsmål vi må få på listen: «hvordan vil ditt parti og du sikre seg at dere får den tilleggskunnskapen som trengs på viktige områder som man selv ikke nødvendigvis har «passion» for som feks infrastrukturbehov? Tusen takk Anine!

 16. Pingback: Toppsjefen møter Toppolitikeren – Valgforberedelser 2013, Trine Skei Grande & Venstre først ut | Tinteguri

 17. Pingback: Hent deg en kaffe – se toppolitikeren Trine Skei Grande i uformell dialog med næringslivslederen fra kjøkkenbenken | Tinteguri

 18. Pingback: Valget er tatt! Her er mitt valg og mine refleksjoner #valg2013 | Tinteguri

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *