Er du leder og lurer på om du skal lage en blogg?

Jeg har snakket med mange ledere (næringslivsledere og politikere) i det siste som sier at de smaker litt på ideen om å lage egen blogg, men er fortsatt litt usikre på form og farge.

For å være veldig klar, blogging er ikke for alle ledere, og det ville være rart om alle i en ledergruppe blogger, på lik linje som at Birken og jogging heller ikke er for alle ledere og ledergrupper. Man må finne sine kilder og kanaler for å hente energi og å reflektere, fordi det er det blogging handler om. Blogging er et sosialt medium, en ny digital plattform for refleksjon, et alternativ til eller kompletterende til en tur i marka, til en joggetur, til en tradisjonell lederdialog. Du kan lage egen blogg, du kan blogge på selskapets blogg, du kan gjesteblogge eller du kan rett og slett la vær.

Det som er annerledes med blogging kontra tradisjonelle lederdialoger er at alle kan se dine refleksjoner, og ser du verdien av å få andres innspill og perspektiver, selv fra helt ukjente, så kan blogging bli et svært godt alternativ for læring og utvikling av deg selv som leder og menneske.

Jeg har som dere vet, valgt blogg som utviklings- og læringsplattform, i tillegg til tradisjonelle kanaler og relasjoner, og jeg er ikke den eneste:) Dette er mitt rom for refleksjon, det er min mentale trening og jeg hevder jo også at jeg leder og lærer via bloggen. (bilde nedenfor er lånt fra nettsiden: http://www.unconventional-leadership.com/)

Så kjære leder, dersom du vil gå fra tanke til handling, eller har en lederkollega som ønsker det, her er mine 7 refleksjoner (NB du leser dette på eget ansvar, det er ingen fasit, og alle disse rådene er selvlært, ikke forskningsbasert):

Timing. Er du mentalt klar for å dele og å skrive noe som alle vil kunne ha en formening om? Har du en stemme du ønsker å formidle? Har du en oppgave eller passion som driver deg og som du tror andre vil ha interesse av å lese om? Liker du å skrive? Er du trygg på deg selv og det du står for? Trives du med å få innspill og impulser fra andre? Ser du verdien av å dele?

Formål. Du bør ha et formål med bloggen din, hva vil du formidle og hvorfor? Jeg har valgt ledelse som vinkling og vil dele og inspirere andre til å ta linjeansvar og vise hvordan man kan kombinere rollen som helt menneske, profesjonelt og privat. Jeg er samfunnsengasjert og er opptatt av faget ledelse og ikke minst operativ ledelse – av livet, ikke bare jobben.

Ekte. Du bør skrive alt selv – i en tone som du er komfortabel med. Om du velger navnet ditt eller et annet navn/metafor, det er sekundært tror jeg, det er fortsatt innholdet som trekker følgere og lesere. Jeg valgte min fars kallenavn på meg som liten, det er det mest autentiske navnet på meg og det skal minne meg om hvor jeg kommer fra og hva jeg står for.

Innhold. Her er det mange formeninger om hvor man bør fokusere, fag eller personlig. Jeg har valgt å kombinere dette da jeg tror samfunnet er mer enn klar for å anerkjenne at en leder også har et liv ved siden av jobben. Jeg vil bryte ned barrièrer og myter rundt det å være toppleder, som feks artikkelen om Flink Pike syndromet – forbeholdt kvinner? og vise at det meste er mulig bare man vil, har helse og er trygg på egne valg. Jeg pleier å si at jeg ikke har rapporteringsansvar for andre enn meg selv, og jeg uttaler meg aldri på vegne av et helt kjønn som «vi kvinner mener at…» . Jeg vil ha frem mangfoldet og jeg snakker kun om egne refleksjoner.

Struktur. Jeg har ingen struktur, bloggen lever sitt eget liv og jeg skriver når jeg er engasjert og har tid til å reflektere. Jeg lager også konsepter og inviterer gjestebloggere. (Som: Hva har DU på deg jobben? Møt en venn som inspirerer, Speeddate Partiet & Politikeren m.m) Bloggen drives ikke av en redaksjon med en publiseringsplan, den drives 100% av meg og gjenspeiler livets dager, noen er hektiske og andre mer åpne. Ikke føl noe press, ikke følg oppskrifter på hvordan man skriver en bloggpost slavisk, les og adapter etter det formatet som gjenspeiler deg – la ting bare skje, er mitt råd.

Teknologi. Gjør det selv. Lære deg applikasjonene og prøv deg frem. Spør en venn, en sønn eller datter, de kan dette. Lær deg de fleste applikasjonene, for det er samspillet mellom de som gir verdi. Jeg bruker WordPress som plattform (men har nå flyttet på eget domene for å få mer funksjonalitet), konto på Twitter (som @krohntraaseth), konto på Instagram (som tinteguri), kontoer på Facebook (som Anita Krohn Traaseth og tinteguri), og LinkedIn (som Anita Krohn Traaseth).

Kjøreregler. Jeg har mange roller i livet, men i kombinasjonen leder av et selskap & personlig blogger, har jeg tenkt igjennom disse kjørereglene som har vist seg å fungere godt for meg. De er ikke en del av HP Norges policies, de kommer fra egen ryggrad og har blitt utviklet naturlig underveis. (bildet nedenfor er lånt fra www.kvitfjell.no)

 • Bloggen er en ”feel good” blogg. Jeg fremsnakker alltid, men har også et kritisk blikk der jeg mener det er behov for det.
 • Si nei til alle henvendelser om reklame på bloggen (de kommer nemlig rimelig raskt!)
 • Nevn alltid habiliteten i henhold til hva du skriver om
 • Anmelder du en bok eller en tjeneste, betal alltid for den selv
 • Ikke bruk kolleger eller ansatte til å videreutvikle bloggen din. Jeg betaler, på kveldstid noen nøkkelpersoner i forbindelse med feks å flytte bloggen på eget domene (er ikke så teknisk selv med lang erfaring fra IT bransjen:))
 • Ikke tjen penger på presentasjonsoppdrag som følge av bloggen. Jeg tar honorar for enkelte oppdrag og gir de til en god sak, hver gang.
 • Ikke bruk bloggen din til ren reklame for arbeidsplassen din – det blir uinteressant. Jeg skriver feks ikke om nye PC’r eller andre produktfremmende innhold. Jeg kan skrive om mye som har med ledelse å gjøre, prosesser, strategi, kolleger/mennesker som har gjort noe fremragende eller som fortjener oppmerksomhet.
 • Vær villig til å dele og by på deg selv. I mine statistikker er det størst treff på innlegg hvor jeg byr på egne refleksjoner og viser flere sider av meg selv som leder, også morsrollen.
 • Godkjenn alltid kommentarer. Jeg har fått svært få usaklige kommentarer, men de vil dukke opp, sil de ut.
 • Mikroblogging. Bruk de 140 tegnene på Twitter konstruktivt. Ikke snakk andre ned eller kommenter slepphendt. Det gagner ingen. Vær åpen for nye kontakter og relasjoner, og behandle alle med respekt.
 • Tenk ”Dagblad” testen. Alt du skriver må du stå for, det må være genuint og det må tåle en forside.
 • Skal du blogge, så gir du alle muligheten til å kommentere dine meninger og innhold. Det er verdifullt , det er da du lærer og får nye perspektiv. Ikke la det begrense deg og vær ydmyk.

Da er det bare å sette i gang!

Jeg har hatt stor glede av mine snart 5 måneder som blogger – lærekurven har vært bratt, men uunnværlig på så mange plan!

– og til slutt, men ikke minst, dette tar ikke mer tid enn en normal treningsøkt!

 

 

6 thoughts on “Er du leder og lurer på om du skal lage en blogg?

 1. Hei

  Her sier du veldig mye riktig. Det er vel heller ingen fasit eller «one size fit all» svar her. Jeg tror, som du har vært inne på flere steder veldig viktig å gå foran i virksomheten som et eksempel. Like viktig er det for hver især å finne egen vinkling, egen stil og innhold.
  Du beskriver noe viktig – i å være «ekte» i sosiale medier, jeg har tidligere brukt begrepet «integer» – et vanlig adverb? på Tysk – på Norsk bruker vi bare en passiv form «å ha integritet» – jeg slår et slag for å få det aktive Integer inn som en naturlig del av vårt norske språk. Ledere bør være integre – også i digitale sammenhenger.

  Det er imidlertid en ting jeg kommer til å tenke på, helt generelt – og det er hva skal sjefen, egentlig snakke om?
  Jeg blogger selv, i år, som i fjor lager jeg en helt upretensiøs digital Julekalender, med mer eller mindre vellykkede, kortfattede daglige, tips og råd om hvordan forholde seg til den digitale verden frem mot Julaften.
  Jeg tror du gjør mye rett – på egen blogg, og hva jeg har sett eks. på Twitter – og det er å holde fokus på å snakke om det som tilhører lederens (sjef, Daglig leder, direktør, CEO eller hva man har som tittel) ansvar og jobb. Altså snakke om det man kan, og det som er ens rolle. Det betyr at man kanskje må la andre fagfolk i egen bedrift slippe frem og uttale seg, være i dialog når temaet er faglige elementer i bedriften. Folk stoler nemlig mer på fagfolk, enn på sjefer.

  Ja det var en betraktning omkring ledere, blogging og deltakelse i såkalte sosiale medier.

  Geir

 2. Meget bra post om blogging. Har lagt deg til blogger jeg vil følge i fremtiden. Spennende med en ny sjef i HP. Selv jobbet jeg der frem til 1994. Lykke til. Det er en veldig fin arbeidsplass.
  Lars

  • Tusen takk for en veldig hyggelig tilbakemelding – og tusen takk for at du vil følge bloggen! Ja, HP er et veldig bra selskap med suverene kolleger og kultur, er veldig stolt over å ha fått lederjobben i Norge, har det moro hver dag, selv om vi sliter litt i motbakke på Corp nivå. anita

 3. Pingback: Derfor bør alle studenter blogge | Stammen.no

 4. Pingback: Hvorfor skal norske bedrifter blogge? | Stammen.no

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *