Mine første 5 forbedringsområder i 2013 – en liten stemningsrapport fra årets første uke

Ja, da var første uken i 2013 over!

Som dere vet så er jeg veldig tydelig på alt jeg ikke kan og ikke prioriterer – nettopp for å få til alt det jeg vil og kan, ref Flink Pike innlegget.

Den første uken dette året fikk jeg rett og slett «ånden» over meg og tok noen grep jeg tenkte jeg skule dele her. Det handlet egentlig kun om 2 ting: sette noen mål og å GJØRE.

Slapp helt av, dette er ikke et «se hvor flink jeg er » innlegg, dere som følger denne bloggen kjenner meg for godt til det. Du kommer nok heller til å le av mine idiotiske forbedringsområder og tenke «dette har jeg kontroll på for lenge siden!»:).

Utgangspunktet for å være litt målbevisst rundt dette , var at vi i familien tok noen runder rundt bordet på nyttårsaften for å oppsummere hva vi var fornøyd med og hva som måtte få mer fokus i det nye året (bildet er fra myrevolution.no).

fireworks_new_year_2013_wallpaper-582x363

Jeg var veldig klar på at jeg var svært fornøyd med innsatsen på jobb og profesjonelt i 2012, men at jeg måtte forbedre flere områder på privatsiden i 2013. Jeg har jobbet MYE i 2012 fordi jeg har hatt lyst, fordi jobboppgaven min har krevd det og fordi det har gått veldig fint. Det blir nok ikke så mye mindre jobbing i 2013, men nå skal jeg bli mer strategisk og planorientert på privatsiden. Er jo det på jobb, så hvorfor ikke?

So here goes:

Her var 5 (har flere, men dette holder nå…) av mine klare forbedringsområder fra 2012:

idiot

 1. Røyker alt for mye, så mye at jeg ikke orker å trene (selv om jeg har PT timer tilgjengelig…)
 2. Bruker veldig mye penger på mat, handler ufornuftig og lite planlagt, blir mye det samme og lite handleglede i hverdagen
 3. Involverer døtrene mine alt for lite i matlaging, de kan jo og vil jo!
 4. Trenger mer hjelp i hjemmet, burde hatt noen som kunne komme et par dager i uka og hjulpet til med vasking, stryking, rydding etc , nå blir det litt vel mye med «haralabben»
 5. Går nesten bare i sorte klær – kanskje på tide å tenke litt nytt på garderobesiden? Kanskje få et forhold til ordet «accesories»? – spesielt etter innlegget om Powerdressing fra Fargerike Dagny i oktober

Dette gjorde jeg i årets første uke:

Startet uken med å feire 1 uke røykfri!

stumpe røyken

Jada, det er ikke lenge, men for meg er dette STORT. Har jobbet målrettet med dette i 2012, gått høyt ut på banen (hva er Janteloven?) – og på julaften, da tok jeg min siste røyk. Jeg kan bare si meg enig i Kong Haralds uttalelse da han hadde klart å kutte røyken: det var skuffende lett. Det blir lett når man mentalt har bestemt seg. Jeg har mentalt bestemt meg, har tatt min siste røyk, dette er ikke vanskelig lengre folkens, sånn blir det når beslutningen er tatt. Synd det tok over 20 år å forstå det… (bildet er fra helhetsvelvare.no). Min holdning er at jeg nå har sørget for at de neste 20 årene blir UTEN røyk:)

 

Bestilte middager levert på døren!

Så var det på tide å gå fra tanken på å gjøre dette til handling- en lunsjsamtale satte fart i meg. Av og til trenger vi noen som er «triggere», som får deg til å gjøre noe! Jeg gikk på nettet og fant en leverandør som kan levere middagsingredienser med oppskrift 5 dager i uken. Jeg har herved bestilt dette og fra 14.januar får vi vår første leveranse.

Dette har en «kinderegg » effekt (tror jeg), må prøves først, men så langt tror jeg at det bidrar til:

1. At vi vet hva vi skal spise hver dag – ingen stress og telefoner rundt hva skal vi ha og hvem som skal handle..

2. Mer fornuftig og effektiv handling, ingrediensene får jeg levert mandager og det skal holde til fredag, trenger bare å handle basis som også kan gjøres en gang i uken

3. Større matlage-glede og variasjon. Mellomste datter (og jeg…) lærer å lage nye retter da vi får nye oppskrifter hver uke

Utvidet garderoben med noen fargerike innslag
Etter en lunsj med Fargerike Dagny (bildet) så var dette gjort! Vi bestilte noen basis klær og asseccories PÅ lunsjen, hadde med PC. Leveres om få dager. Så ser du meg med nye fargerike smykker til det sorte eller en rød dressjakke, så vet du hvorfor:).

Dagny grønn

 

 

 

 

 

 

 

 

Startet treningen

Bare for å være veldig klar – jeg kommer IKKE til å begynne å jogge istedenfor å blogge! Men jeg må komme i litt bedre fysisk form, ingen Birken eller hårete mål her, bare få vanlig trening inn i livet igjen. Torsdag trente jeg med en kollega! (jeg hører at det er i morgen jeg skal bli skikkelig støl….), og denne helgen skal jeg sette opp PT timer frem til mai!

Da kan jeg trene den timen jeg ellers hadde brukt til å handle! (bildet er fra personalpowetraining.net)

600-00824880

 

Dette er en begynnelse! (..selv om jeg også burde ha ryddet barnerommene som flyter, pakket ned sommerklær etc etc etc)

Men som min far ville ha sagt det: «dette er MER enn godt nok for de svina» :)

Har du noen tips å dele med meg som gir livet ditt mer flyt?

Lærer raskt og implementerer gjerne smarte tips!

18 thoughts on “Mine første 5 forbedringsområder i 2013 – en liten stemningsrapport fra årets første uke

 1. Hei,

  Gratulerer! Du har kommet godt i gang:) Inspirerende lesing.
  Kom gjerne med et oppdatering om hvordan du liker matleveringen, har vurdert det samme selv.

  Jeg tenkte på det du skrev om rydding av barnerom. Nå vet ikke jeg hvor gamle barna dine er, men mine er 9 og 11. Vi har satt oss ned sammen og laget en liste med ting de kan tenke seg å hjelpe til med hjemme. Innvolvere dem isteden for å gi «ordre», det tror jeg bidrar til å gjøre det mer motiverende. Listen består av helt enkle ting, men som gjør det lettere for meg i hverdagen. De har selv laget dem i World og printet ut ( fin trening det også). Henger nå på kjøleskapet. Vi har funnet ut hva hver enkelt oppgave skal belønnes med, og da snakket vi 5, 10, 20 og opp til 40 kr. Det er alt fra å lage egne matpakker, hjelpe til å brette tøy og ta de selv til rommet, ta ut av oppvaskmaskinen, rydde rom, hjelpe til å lage middag etc. Listene henger på kjøleskapet og de setter strek når de har gjort en oppgave. Når uken er over tar vi opptelling og ser hvor mye hver enkelt har tjent. Så langt har det motivert begge, og så får vi se hvor lenge det holder i seg:)

 2. Hei,

  Gratulerer! Du har kommet godt i gang:) Inspirerende lesing.
  Kom gjerne med et oppdatering om hvordan du liker matleveringen, har vurdert det samme selv.

  Jeg tenkte på det du skrev om rydding av barnerom. Nå vet ikke jeg hvor gamle barna dine er, men mine er 9 og 11. Vi har satt oss ned sammen og laget en liste med ting de kan tenke seg å hjelpe til med hjemme. Innvolvere dem isteden for å gi «ordre», det tror jeg bidrar til å gjøre det mer motiverende. Listen består av helt enkle ting, men som gjør det lettere for meg i hverdagen. De har selv laget dem i World og printet ut ( fin trening det også). Henger nå på kjøleskapet. Vi har funnet ut hva hver enkelt oppgave skal belønnes med, og da snakket vi 5, 10, 20 og opp til 40 kr. Det er alt fra å lage egne matpakker, hjelpe til å brette tøy og ta de selv til rommet, ta ut av oppvaskmaskinen, rydde rom, hjelpe til å lage middag etc. Listene henger på kjøleskapet og de setter strek når de har gjort en oppgave. Når uken er over tar vi opptelling og ser hvor mye hver enkelt har tjent. Så langt har det motivert begge, og så får vi se hvor lenge det holder i seg:)

  • Hei du – ja, det skal jeg gjøre! :)

   Ja, har prøvd å sette opp lister med aktivitet & sum (som jentene har laget selv), et par ganger faktisk – får det ikke til å funke over tid:) Jentene er veldig ivrige i begynnelse, så glir det ut! Jeg er nok veldig ansvarlig for å ikke følge dette godt nok opp…..:) Hvor lenge har du fått det til? Har du noen grep å lære bort på konsekvenssiden?:)

  • Tror det er veldig mange foreldre som gjør slikt som du trine, men vil bare komme med et lite innspill: det finnes også andre metoder å motivere barna til å hjelpe til hjemme. Både voksne og barn blir motivert av mye mer enn bare penger, og pengebelønning i form av «akkordbelønning» kan ofte virke mot sin hensikt! Eksterne belønninger (i form av penger) kan i noen tilfeller «crowde out» indre motivasjon. Feks barnets ønske om å bidra til familien, og å gjøre noe positivt for foreldrene sine. Nå skal det sies at jeg ikke har barn selv, men foreldrene mine hadde iallefall et veldig stort fokus på at vi var alle ansvarlige for hvordan huset så ut :) Og det føles faktisk veldig bra å kunne bidra med noe hjemme – av andre grunner enn penger! Bare et lite tips!

 3. Hei Anita!
  For ett år siden var vi matlei…..jeg er ikke særlig kreativ på kjøkkenet og er langt unna typen «jeg bare rasket sammen noe av det vi hadde i kjøleskapet og vips ble det en deilig middag». Slikt kjøleskap og slike kokkeegenskaper bor ikke her:-) Så da gjorde vi som dere nå har gjort, bestilte mat med oppskrift levert på døren. Klarte ikke å bestemme meg for en leverandør, så valgte to – levering fra hver annenhver uke. Vi har tre middager (reiser mye bort i helger, så det passer oss best). Lykke!! Overraskelser hver uke, god mat, barna lærer seg å smake og spise mye forskjellig mat og de eldste kan bidra i matlaging. Og jeg har faktisk begynt å like og lage mat!! Håper dere får samme opplevelse.
  Lykke til med de andre prosjektene – gleder meg til fargesprakende Anita – utenpå og inni.
  Og det viktigste til slutt – du er røykfri – snart to uker – YES Anita, så stolt av deg.

  • Da gleder jeg med til å teste dette ut Line:) Ja, det er skuffende lett å være røykfri, trodde det ville bli mye tøffere… nå tenker jeg nesten ikke på det og det går lengre og lengre mellom røyksugene (som jo varer veldig kort) – 14 dager røykfri i morgen:)

 4. Hei og godt nytt år.

  Inspirerende innlegg, samtidig en trøst å lese at det flyter litt hos andre også.

  Jeg er sikker på at du kommer til å bli fornøyd med levering av mat på døra. Vi er.
  Vi startet i høst en gang (etter jeg fikk ny jobb). Siden det var mannen i huset som sto for matlagingen, tenkte jeg at jeg måtte ta noen grep hvis jeg ønsket litt mer variert middag. Alternativet var å planelgge og handle inn for hele uka. Så da ble det 3 måltider levert på døra hver mandag. Godt Levert er proffe. Nå vurderer vi å gå fra Ekspress-varianten til Original. Vi får se.

  Lykke til. Jeg har også flere punkter som jeg ennå ikke har tatt tak i. Det er vel bare å hoppe i det.

  • Hei og tusen takk for at du deler dine erfaringer! Ja, vi har også gått for Godt Levert og bestilte Ekspresspakka – ambisjonene sa Orginal, men realiteten hvisket Ekspress 😉 – så vi begynner der!

   Vi all har nok mye og mangt vi kunne ta tak i – men jeg mener vi kommer langt med å gjennomføre noen initiativ, uansett hva det måtte være, så avler kanskje det til actions på andre områder også?

   Å gå fra å TENKE til å faktisk GJØRE og å GJENNOMFØRE er tre forskjellige ting av samme utgangspunkt – og mestringsgleden komme rikke før vi har gjennomført:)

 5. Så fantastisk deilig, Anita – det er ikke nødvendigvis de store, hårete målene som er greia, jeg er mye mer på denne metoden; konkrete, oppnåelige og riktige mål for å sikre seg en best mulig hverdag!

  Jeg har blogget i dag om at vi feirer tre gode driftsår for VU (hurra!), og en av de aller første tingene jeg valgte å satse på, var mer hjelp hjemme sånn at jeg kunne bruke mine timer på to ting: 1) bygge opp VU og 2) bruke resterende tid på menneskene som er viktig for meg.

  Jeg kom til den erkjennelsen at hjernen min trenger et forholdsvis ryddig hjem for å 1) tenke klart, få oversikt og energi og 2) for å klare og kose meg når jeg skal slappe av og gjøre det. Derfor booket vi inn, akkurat som dere, en slags aupair (jobber som det hos en annen familie), som hjelper oss faktisk 3 ganger i uken, med generelt husarbeid. Vasking, bretting av klær, skifte på senger osv. Helt vidunderlig og det er den siste kostanden som skal kuttes, det kan jeg love deg :)

  Jeg heier på deg og målene dine Anita, og gleder meg til vi sees neste gang! Kanskje du da stiller med fargesprakende klær, i god Dagny-stil? Can’t wait!

 6. For noen vidunderlige og inspirerende mål Anita!
  Kjenner at jeg trenger en date med en fargerik Dagny jeg også.
  Går fremdeles i klær fra studietiden…. som faktisk er 20 år siden.
  Gikk litt crazy i NYC i sommer og kjøpte meg en knallgul jakke, men har fremdeles ikke hatt den på meg 😉 En redsel for hva mon tro?

  Ble så inspirert så jeg skaffet meg vaskehjelp igjen etter å ha lest bloggen din i går som nå skal lage mat 2 ganger i uken. Ingen god ide at vi skulle gjøre det selv!
  Tror Helena blir underernært her i huset, men Henrik og jeg lever på grønne juicer i 2013.

  Elsker når jeg får lov å hærme etter andre sine gullkorn og slipper å finne på de selv. Heier på deg – og hjertelig takk for dine hærlige blogger!
  klemmer gry

 7. Det som er genialt med disse matleveransene, er at man får prøvd ut de ulike oppskriftene og rettene, og når man kommer inn i det kan man bruke det man lærer + oppskriftene på nytt igjen, og handle inn selv og lage den samme maten etterhvert. Har man først fått opp motivasjonen og ser gleden i å lage god mat selv, er det enklere å fortsette på egenhånd. Da trenger man fortsatt ikke bruke mye tid på handling, med god planlegging og de gode oppskriftene holder det å sette av en time i uka til å handle for en hel uke. Gjennom middagsleveransen blir man kjent med nye og kanskje litt annerledes matvarer enn det man av gammel vane handler inn, og det blir derfor mye mer spennende å handle inn selv etterhvert :-)

 8. Middag på døra er GENIALT!! Vi er på vår tredje sesong og ELSKER det! Har gått fra 5 til 3-dagers meny. Mer rom for innfallsmetoden når man føler for det. Men jeg ble seriøst et lykkeligere menneske når jeg slapp å tenke på hva vi skulle ha til middag. Jeg liker godt å lage maten, men ikke å finne på HVER dag! Og for ikke å snakke om handle.. Å gå i butikken nå er mye enklere – vi har jo gjerne et fast repertoar av pålegg, drikke og andre ting, trenger neste ikke handlelapp engang.
  Tips – sorter middagene i bokser når de blir levert, så er det bare å ta ut dagens boks :)
  Andre tips – det er mye som ikke må gjøres. Essensen er mat på bordet og rene klær. Og å stole på at barna husker sine egne ting og avtaler :) Mine har stålkontroll, jeg har det ikke.
  Lykke til!!

 9. Hei Anita,

  Tusen takk for en fantastisk inspirerende blogg. Jeg heier på kvinner, ledere og mammaer som deg!!

  Jeg er selv en fulltids arbeidende småbarnsmamma som stumpet røyken for noen år tilbake (smarteste jeg noen gang har gjort), som drømmer om mer hjelp i huset, og som har fått godt levert på døren i noen måneder nå (bidrar virkelig til mer flyt!).

  Jeg er takknemlig for at du gir så mye av deg selv, det minner meg om at selv smellvakre toppledere må brette klær og tørke opp syltetøyflekker på bordet. Det gir en følelse av felleskap, og det tror jeg vi trenger i denne individualitetens tidsalder.

  Stå på :)

  • Tusen takk Marianne for en utrolig hyggelig kommentar! :) jeg tror det er mange av oss der ute, folk som får til ting på egne måter, at det går litt på halvt hold, men at vi trives og har en innstilling til livet og andre som går på å heie folk frem – ikke feie andre vekk fra banen fordi de ikke er som oss selv!

   Ikke vanskelig å fortsette å dele når det sitter lesere og motivatorer som deg på andre siden:) Tusen takk!

 10. Hei på deg Tinteguri.
  Takk for en herlig og inspirerende blogg.Jeg blir alltid glad av å lese den :)
  Godt å se at det er fler enn meg som har enkle mål som faktisk går å gjennomføre. Hos oss har vi et system på kjøkkenet som har funket bra i et års tid.Jeg har 3 barn i alderen 11-18, alle har hver sin dag på kjøkkenet med ansvar for å rydde ut og inn i maskinen osv, kjøkkenet skal være strøkent når vi går å legger oss.
  Vi er totalt 5 som bor i huset så i helgen må alle hjelpe til.
  Den som gjør det best slipper neste uke og jeg tar det for vinneren. Dette har ført til et lekkert kjøkken med dempet belysning, rene benker og komfyr og det har til og hendt at de slår til med vask av kjøkkengulvet selv bare for å vinne. Lenge leve konkurranseånden!

 11. Pingback: Nyttårsforsett nr 1 sprakk – jeg klarte det ikke | Tinteguri

 12. Jeg må bare si at jeg setter sånn pris ærligheten- cupcakes og stylede hjem går ikke hjem hos denne damen. Jeg har brukt God Levert i over ett år og startet med Orginal menyen, som var genial når man hadde ett barn. Men så kom det ei til, og i kombinasjon med å starte et selskap så føltes Express menyen med fruktkurv som et bedre alternativ- det beste med Godt Levert er at jeg vet at vi har et sunt og variert ksthold. Jeg vasker, rydder, og bretter klær selv og føler at jeg jobber som et «piska skinn`» fra tidlig morgen til seint på kveld. Men, jeg vasker sjelden hele huset; jeg vasker badet når en av de små sitter i badekaret, og bruker støvsugeren mer enn langkosten….men ingen lider av den grunn. Belønningen blir en bukett med tullipaner,:) Jeg bruker samme strategi når jeg trener- belønningen er 10 minutter i badstu/ 20 min meditasjon. Jeg er målrettet i mye av det jeg gjør, og jeg prøver å belønne meg selv med handlinger/ting som betyr noe for meg, og som jeg vet er godt for _meg_ . Da henter jeg meg inn til neste arbeidsøktøkt.

  • Høres ut som om du virkelig har funnet en fin måte å balansere og styre livet ditt på – stor kudos til deg!! :) Sannsynligvis får du til mye, ja det meste med den innstillingen. Den er gull verdt, ta alltid vare på den! Den er et «konkurransefortrinn» i arbeidslivet og en «lifesaver» i det private livet:)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *