Excel, teknologi & «cup cakes»?

Jepp, da har jeg blitt spaltist i bladet Alt for Damene og her er første innlegg som først ble publisert denne uken på side 130 i bladets 4.utgave i 2013.

altfordamene

Honoraret jeg får for dette skrivearbeidet går uavkortet til «Alt For HP Norge Damene», og vi har nok av initiativ vi kan bruke pengene til:). Dette er jo et blad for Damene, så da skriver jeg til Damene – So here goes:

Topplederstilling, IT bransjen & blogging, en umulig kombinasjon?

Jeg har valgt å ta en topplederstilling, i en mannsdominert bransje, og jeg blogger. I utgangspunktet medfører disse valgene en uvanlig kombinasjon, stor synlighet og derav store muligheter for kritikk.

Det ligger et sett av etablerte forventninger og myter rundt hvordan en toppsjef skal oppføre seg, hvordan en mannsdominert bransje er, og det inkluderer absolutt ikke en blogger profil som assosieres med noe «barna mine driver med». Satt helt på spissen; «excel, teknologi & cup cakes?»

 

Vil bruke stemmen

Etter snart 17 år i næringslivet har jeg fått en stemme som toppleder. Jeg har gått gradene. Den erfaringen vil jeg bruke til noe positivt, til noe mer enn bare å levere på jobbeskrivelsen min. Jeg vil sette spor, påvirke og oppmuntre andre til å ta lederstillinger, til å søke etter personal- og budsjettansvar, fordi det er viktig, spennende og ikke minst utviklende.

Man kan fint være toppsjef, kvinne, ha barn og et godt liv uten at det går på bekostning av livskvaliteten. Det ER mulig å fikse et interessant og krevende jobbliv med et spennende nok privatliv, hvis du vil (og har helsen på din side).

Med ambisjonene på rett nivå, lave skuldre og evne til å slippe mer og mer kontroll, så kan dette gå veldig bra, for veldig mange. Alt MÅ ikke være perfekt, livet blir faktisk mye bedre når man gir avkall på alle plikter og «må-innhold» som vi ofte kanskje pålegger oss selv? Du har bare rapporteringsansvar for deg selv, ikke slit deg ut nødig med å tro at du må leve slik og slik, ta et oppgjør med egne forventninger. Jo mer du trener på dette, jo bedre blir du på å mestre eget liv tror jeg

 

IT bransjen = genial for kvinner !

Ja, IT bransjen er mannsdominert, tallenes tale er klare. Men denne bransjen har gitt meg mange utfordringer og muligheter, og det er fullt mulig å gjøre en karriere i denne bransjen uten å ha studert teknologi damer. Det er mange roller som skal fylles på salgssiden, på HR, finans, kommunikasjon og ledelse. Ikke alle må være teknologer eller ha passion for dingser fra barnsben av.

Det er en stor misforståelse at alle må ha studert realfag for å lykkes i vår bransje. Ja, vi trenger teknologene (og vi har flere fantastiske kvinnelige teknologer i Norge ..), og uten nerden stopper verden – det er ubestridt! Men teknologene trenger også kompletterende kompetanse for å sørge for at teknologien og løsningene kommer til markedet, at den fungerer på brukerens premisser, at man kan snakke om den på en måte alle forstår slik at det blir salg – for det er salg som finansierer teknologene – teknologien selger nemlig ikke seg selv i vår bransje i 2013. Det er mange år siden det.

Dette er en bransje hvor tilrettelegging av fleksibilitet er i fokus, og tar man litt ansvar selv og er tydelig til arbeidsgiver hvordan man trenger å få livet og dagene sine til å gå rundt, så er sannsynligheten stor for at du blir hørt i vår bransje. Prøv det, det har fungert for meg og mange andre i snart 17 år. Vi må bare blir litt bedre på å fortelle om dette.

Men DU må rekke opp hånda litt, sørge for å være den viktigste spilleren i eget liv for å tilrettelegge ting slik at det passer nettopp deg og dine. Du må bare tørre å gjøre det.

 

Bloggformatet?

Sosial teknologi har kommet for å bli. Kravet og evnen til å kommunisere mer og på nye måter blir ikke mindre for ledere fremover. Bloggformatet passer for meg, der kan jeg skrive slik jeg snakker, på mine premisser. Bloggen har også blitt et viktig refleksjonsverktøy for meg som leder. Jeg må ikke ut på ski eller i marka for å reflektere, jeg må skrive, og jeg deler det jeg skriver.

Jeg er på ingen måte den første lederen som bloggger. Men jeg er kanskje blant de første som blogger om perspektivene ledelse, familielivet og kvinnen?

 

Jeg er ikke redd for å dele, for å bli kritisert – jeg har 17 års erfaring med det damer, og det har gjort meg rimelig robust. Jeg ser at mediene så gjerne vil snakke om det personlige på bloggen, om at jeg er kvinne, blond og 3 barns mor, enn om de nærmere 40 fagartiklene jeg har publisert. De vil snakke om tidsklemma og det at jeg bruker sosiale medier aktivt som toppleder.

De færreste vil snakke om reisen fra trainee til administrerende, hvorfor jeg har valgt å ta ut utdannelse istedenfor høyere lønn i en årrekke, den 5 måneders lange strategiprossesen i HP, med det knallharde arbeidet bak, om alle analysene og forankringsarbeidet med 400 kolleger. Om hvordan det er å levere på resultater i et børsnotert selskap kontra et norsk oppstartselskap, om ledelse, om teknologi og digitaliseringsbehovet i Norge.

Men det kommer seg, sakte men sikkert så blir dette bedre formidlet og mer nyansert, og når interessen for det personlige har stilnet, og det vil det, så åpner det seg enda flere rom for også å snakke om de faglige sakene jeg virkelig er opptatt av, og det er mange. I mellomtiden må jeg tåle at media og andre er opptatt av kombinasjonen og det personlige, for den er ikke helt A4, selv i 2013.

Vi vil se mennesket bak i 2013, med alle de «feiltastiske» (begrep fra Katrine Aspaas sin bok Raushetens Tid) sidene vi har på en personlig og ikke for privat måte – vi vil ikke bare se opplagte glansbilder eller etablerte fasader, ledere settes ikke på pidestaller og kan lede uforstyrret i hierarkiske, lukkede rom i 2013 – vi vil ha et innblikk, et reelt innblikk – det koster litt å by på det, men prisen er lav – jeg får så himla mye igjen. Anbefales damer, anbefales!

 

17 thoughts on “Excel, teknologi & «cup cakes»?

 1. Gratulerer med spalteplass i Alt for damene. Du har en spennende og viktig blogg. Det er ofte lang vei fra oss uten lederstilling opp til toppen. Du minsker gapet med din blogg. Det er fascinerende at jeg kan henvende meg direkte til deg uten mellomledd og dette er første gang jeg kommenterer en blogg. Har ventet alt for lenge fordi jeg tenker jeg må ha et intelligent innlegg. Det får komme etterhvert. Nå vil jeg takke for at du inspirerer meg til å realisere målet om å søke en mellomlederstilling. Du normaliserer lederrollen med din blogg og ufarliggjør noe av frykten for å ikke strekke til på alle felt, en frykt jeg deler med mange kvinner. Nå må jeg bare ha en helseutfordring på plass, så må jobben bli ledig. Da vil jeg være klar! Takk. Fortsett å inspirere, glede og motivere. Vi skal gi tilbake.

 2. Bloggen din er en åpenbaring! Det er så spennende å lese om ledelse i skjønn forening med livsutfordringer, antrekk og kloke grep fra en kvinnelig toppleder med et nytt avtrykk. Jeg leste også intervjuet med deg i forrige utgave av alt for damene og det var særlig to avsnitt der som gav meg svært mye inspirasjon. Jeg er selv leder, småbarnsmor og master student og når det virkelig stormer skal jeg ta frem de sitatene. Fortsett skrivingen, vi er mange som følger deg og blir inspirert!

  • Tusen tusen takk! :) Leder, student og småbarnsmor – ja det går det – det gjør faktisk det når man selv har lyst og klarer å organisere livet sitt etter det (og har helsen) – og jeg heier på DEG! :) Lykke lykke til videre!

 3. Anita, du er en fantastisk rollemodell! Dette er noe vi andre damer trenger for å se at det er fullt mulig å strekke seg etter lederambisjoner, og likevel fremdeles kunne være seg selv. I tillegg er det for få rollemodeller i IT-bransjen. Man må ikke ha vært født supernerd eller være et mattegeni for å nå langt i bransjen, men realfag er et fagområde som det er alt for enkelt for jenter å velge bort.
  På samme måte kan det å velge realfag og en teknisk utdanning åpne uendelig mange muligheter i alle bransjer, og det er vel snart ikke et eneste område som ikke blir påvirket av teknologi i en eller annen form?

  • Det har du helt rett i May Liss! Tenk om vi som nasjon kunne ha en ambisjon om å være de mest oppegående på forståelse og bruk av teknologi, i alle ledd i samfunnet? Fra å lære Kidsa å kode til å skape de mest kunnskapsrike politikere på digital forståelse og gjennomslagskraft? DET hadde vært noe det May Liss:) Tusen takk for utrolig hyggelige kommentarer og engasjement helt siden jeg startet bloggen!

 4. Nå må Canon, Epson og de andre passe seg, for med deg ved roret så skjer det spennende ting! Gratulerer. Tar din oppfordring og skal begynne blogge også jeg.
  Sender ut et nyhetsbrev ‘Power UP!Date’ seks ganger i året pr. mail…hmmm. På tide med modernisering!
  Norge trenger alle dyktige kvinner og talenter, ikke minst for å dekke økende mangel på ledere. Du er en flott rollemodell Anita. Jeg vil gjerne komme i kontakt med deg vedr. et utviklingsprogram for kvinnelige talenter og ledere. Kan jeg få audiens?

 5. Hei,
  Takk for en inspirerende blogg! :) Jeg har vært i kontakt med Silje S. ang. konferansen «Kvinner i fokus» som vi skal holde i desember. Vi skulle så gjerne hatt deg som en av våre foredragsholdere, har du hatt mulighet til å se på det enda?

  Mvh,
  Hanne
  Positiv Opplæring
  hanne@positiv.no

 6. Bloggen din og en kopp god kaffe er en perfekt start på en fredags morgen! Setter stor pris på kombinasjonen av temaer du tar opp, samtidig som jeg ønsker meg enda mer om dine erfaringer som leder. Vil gjerne høre mer om strategiprosess og reisen fra trainee til administrerende! Kanskje spesielt om det å bli leder for noen du ikke har daglig kontakt med, da det er noe jeg selv står overfor.
  Ønsker deg og andre lesere en fantastisk påske :)

 7. Gratulerer med spaltplass i Alt for Damene! Og takk for super blogg og refleksjoner!
  Men, hva med Det Nye, Cosmopolitan og alle bladene som unge kvinner leser? (de mellom 20-30, som er på vei ut i utdanning og jobb)
  Magasinene burde kjenne sin besøkelsestid og hyre deg inn! De lager stoff og skriver for fremtidens kvinner i næringslivet og de trenger absolutt noen forbilder, at det er mulig slik du forteller oss.
  Lykke til og god påske!
  Mvh. Kristin

 8. Inspirerende blogg med høy grad av gjennkjennelsesfaktor. Jeg har hørt så mye positivt om bloggen din og endelig fikk jeg tid til å lese igjennom et par innlegg.
  Jeg er i gang med eget selskap og sjonglerer hverdagen mellom det å selge, bygge stein for stein i selskapet, og gjøre lekser og leke med barna, og da trengs det noen gode forbilder. Jeg er herved en fast følger-:)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *