Har du psyken til å være leder?

 

Fikser du presset? Kan du stå relativt alene i en tøff beslutning? Kan du ta støyten for noe som ikke direkte er din feil? Klarer du å lede folk som ikke er motivert , ikke leverer og i noen tilfeller motarbeider deg? Takler du synligheten en lederrolle krever? Stoler du på egne beslutninger? Stoler du på andre? Skylder du på andre? Lærer du av feilene dine? Klarer du å balansere privatliv & jobb? Tar du ansvar for deg selv og ikke minst, tar du vare på deg selv?

Ja, for en ting er utdannelse og erfaring, men har du psyken?

Lederoppgavene er mange, oppturene og nedturene varierer, og etter mange års erfaring som leder, så er min konklusjon klar, man må være psykisk sterk, tåle ulik form for press og utvikle en robusthet for å trives som leder på sikt. Det er nok derfor lederrollen også oppleves som både krevende og spennende, fordi den er så utviklende –hele tiden!

Jeg ville ikke valgt annerledes, det er helt sikkert, selv i de mest krevende situasjonene, gir lederollen deg unike muligheter til å utvikle og å forstå unike perspektiv og mennesker Jeg prøver å veilede mine ledere til det samme, spesielt nye ledere. Når man opplever motgang og tøffe perioder først gang, det er da det virkelig gjelder, det er da man må stå i det.

 

Ingen ledere opplever kun oppturer og medgang, og mange «detter av» når motgangen kommer. Jeg måler mine folk i evnen til å håndtere motgang, evne til å snu en vanskelig situasjon og ikke minst evnen til å være åpen og ydmyk når de opplever at lederoppgaven er tøff. Å strekke ut en hånd, be om råd er en sann styrke i slike situasjoner, det er et sunnhetstegn. Det er så lett å se seg ut av vinduet og finne knagger å skylde på, å innta offerrollen, men som leder er oppgaven motsatt, du må se deg i speilet og ta ansvaret selv, det krever en sterk psyke.

Det er derfor på ingen måte nok å være faglig sterk på et område som leder, du må være psykisk sterk, håndtere relasjoner og mennesker, i komplekse prosesser – og da må du kjenne deg selv, dine egne styrker og svakheter, og da snakker vi ikke om de innøvde styrkene og svakhetene (som perfeksjonist/utålmodig/….) i intervjuprosesser, vi snakker om reell selvinnsikt, selvfølelse og selvbevissthet.

 

Psyken måles langs tre akser

Kom over denne gode artikkelen på Lederweb.dk fra 2011 skrevet av danske Lisbeth Olesen, psykoterapeut og coach.

Det finnes mye forskning og litteratur om temaet ledere & mentalt styrke, men jeg syntes denne var enkel, effektiv og tilgjengelig.

Artikkelen går igjennom hvordan og hvorfor man ofte måler sin psyke langs tre akser: selvfølelse, selvinnsikt og selvbevissthet.

Artikkelen gir også en link til en test (ikke online, men kan printes ut) som kanskje kan være fin å bruke på seg selv og på andre som en start til økt bevissthet?

 

 

 

7 thoughts on “Har du psyken til å være leder?

 1. Veldig spennende og bra Anita! Å være leder krever mental styrke. Heldigvis kan det trenes og utvikles, men det krever tid, og sjelden ledere har – eller tar – den tiden som skal til. Vi er også ulikt utrustet av egenskaper og erfaringer, krever derfor ulik trening og tidsbruk:)

 2. Jeg var leder for en enhet med 60 mennesker i et drøyt år (da lederen hadde svangerskapspermisjon). Det var en fantastisk mulighet til å sjekke ut hvordan jeg likte lederrollen. Konklusjonen er at jeg aldri har vært omgitt av så mye mennesker og samtidig vært så ensom. Lederrollen kan være veldig ensom og da er det viktig å ha gode folk rundt seg man kan diskutere med. Jeg lærte også at jeg nok trives med faglige utfordringer mer enn det å være leder i seg selv. Nyttig lærdom og enda en brikke i «kjenn-deg-selv»-puslespillet.

 3. Pingback: Dag 21 – En leder søker jobb: Når jeg blir stor skal jeg… | Alain Fassotte

 4. Jeg synes at det du skrev var veldig interessant og kunne ha lest enda mer. Takk for at du deler dine tanker og erfaringer.

  Ja, ja, ja,tja, mmm, nei, kanskje… tenkte jeg når jeg leste innledningen.
  Lederoppgavene er så mangt og min erfaring er at man lærer stadig noe nytt, ofte hver dag. Det gjør rollen utfordrende, spennende og ikke minst krevende.
  Motgang og tøffe perioder kommer man stort sett styrket av, men det ofte gjelder å ha noen gode rollemodeller, andre type erfaringer, noen å dele med tanker og bekymringer, løsninger og muligheter.
  Takk for tipset om Lisbeth Olesen, det skal jeg sjekke, og ta testen!

 5. Jeg ble mellomleder som 26 åring i et stort, amerikansk firma i London. Det var en ganske tøff start, veldig gøy men også mye å lære. Jeg satt i leder stillinger i en 5-6 år, og er enig i at det krever en viss psyke. Jeg synes at jeg var en bedre leder de siste årene. Tror det gjelde for de fleste, at det kreves mye erfaring.
  Dermot synes jeg ikke det gikk så bra å kombinere mammarollen med en større lederrolle (leder for ca 35 ansatte). Så nå har jeg hoppet av lederjobbene. Det er mitt beste valg. Jeg vil være fullt tilstede med mine to små så det blir en stund til jeg skal være leder igjen, bortsett fra hjemme da:).

 6. Pingback: Du har dessverre ikke Psyken til å være leder alene! | ChristofferHovde.com

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *