Toppolitikeren i uformelt møte med toppsjefen, fra kjøkkenbenken – Valg2013

Da folkens, da er andre dialog klar, i serien toppolitikeren møter topplederen uformelt fra kjøkkenbenken.

Hent deg en kopp kaffe, på med øretelefonene – og sett av 20 minutter til å høre Audun Lysbakken fortelle oss om sine egne valg og refleksjoner, om SV, SV’s politikk og historie, fokus fremover og hvorfor vi skal stemme på hans parti. (bildet er lånt av www.sw.no)

Audun-Lysbakken-Barne-likestillings-og-inkluderingsminister_Trykk

Hvorfor gjør jeg dette igjen?

Jo, jeg bestemte meg at i 2013, valgåret, var det på tide å ta en oppdatert politisk kunnskapsreise. Jeg er absolutt samfunnsengasjert, men er for lite oppdatert rundt norsk politikk og har nok aldri lest skikkelig gjennom partiprogrammene. I november la jeg ut en bloggpost og inviterte de politiske partiene og folk flest til dialog .

Som blogger er det naturlig å dele denne erfaringen og å invitere til engasjement og innspill. Det viste seg at det var flere enn meg som kunne trenge en basis politisk oppdatering på innhold og ledelse av de politiske alternativene vi har i Norge.

Flere partiledere meldte seg raskt, direkte på bloggen eller via Twitter. Spørsmålene raste også inn fra bloggens lesere, her og på Facebook – det manglet absolutt ikke på engasjement!

Hva snakker vi om?

Jeg er på søken som usikker velger, jeg har ingen avklart partitilhørighet og jeg er nysgjerrig som toppleder – hvordan tenker en toppolitiker rundt sitt parti kontra mine tanker rundt å lede et selskap? Hvilket inntrykk får jeg av toppolitikeren som leder i denne dialogen? Hva står partiene for i 2013? Blir partiene mer og mer like med de samme fanesakene slik at vi velgere ikke klarer å gjøre tydelige valg? Hva ligger i de ulike partienes historie og hvor viktig er den for fremtiden? Hvordan differensierer dette partiet seg fra de andre partiene? Hvordan har utvikling de siste årene vært for partiet, endringer som har hatt stor betydning? Hvilke myter er de mest usanne rundt partiet? Hvordan oppsummere dagens politiske budskap og hvorfor skal vi stemme på nettopp dette partiet? Tror jeg på den politiske lederen som sitter foran meg?

bilde (19)

Litt om form & format

Dette skal være en dialog, en uformell dialog på kjøkkenbenken hvor jeg stiller åpne spørsmål for å forstå og belyse alle overordnede temaer som har kommet inn, ikke for å kritisere eller kommentere uenigheter og enkeltsaker. Det får vi mer enn nok av fremover! Derfor gir disse intervjuene god tid for toppolitikeren til å svare, noe de sjelden får anledning til – dialogen er helt klart «neppå».

Jeg er ingen politisk journalist, og er ikke skolert til å intervjue folk på film, men det er hele poenget også. Dette er en ekte dialog, med de feil og mangler det har. Siden første opptak har jeg prøvd å være helt stille når politikeren prater, må huske at det filmes og at det er irriterende å høre på «hmm, ja,» fra meg underveis :).

Trine Skei Grande var først ute – nå skal vi møte Audun Lysbakken, Knut Arild Hareide og Erna Solberg står for tur!

11 thoughts on “Toppolitikeren i uformelt møte med toppsjefen, fra kjøkkenbenken – Valg2013

 1. Dette er supert, men jeg lurer – når får vi høre fra en politiker som har litt makt – AP, Høyre eller Frp? Så langt er det sperrepartiene vi har fått glede av å høre fra, og det er bra det, for all del, men gi oss noen med skikkelig pondus da :)

  Stor politisk klem fra meg

  • Erna kommer om ikke lenge….regner med at du syntes det er en politiker med makt nok? :) hun ble også kåret til Norges mektigste kvinne 2013 i går av Kapital. Gleder meg til samtalen – det blir litt spesielt med kjøkkenbord dialoger!

 2. Jeg syntes det var en utrolig flott presentasjon av Audun Lysbakken og Partiet Sosialistisk Venstreparti.
  Stor Takk Til TINTEGURI
  :0)

 3. Kjempeflott! Setter utrolig stor pris på disse videoene, det er så deilig å se politikken tatt ned på jorda, strippa for all «sirkus-faktor» som gjerne preger debattene vi fôres med. Ser KRF og Høyre kommer, har du også fått positivt svar fra de resterende store partiene? (AP, SP, FRP, ev. andre?)

 4. Hei, jeg synes det er kjempefint at tinteguri ikke vil stenge ut noen partier, er det mulig å få noen oversikt hvilke partiledere som kommer når?
  Jeg er personlig mest opptatt av å se hva småpartilederne sier, fordi de viser hvilke mangfold av meninger man har i Norge, fra statssosialisme med rødt til laissez-faire kapitalisme med DLF, dette var et veldig bra opplegg:)

  • Hei Greg! Nei, det er ikke mulig å få oversikt;) – dette gjøres ved siden av jobb, så vi avtaler når vi har anledning, både polikeren, kameramannen og jeg:) Neste er Erna, så er det Hareide og jeg vet at De Grønne gjerne vil på! FrP og AP har også logget sin interesse, men jeg har ikke fått avklart hvem som eventuelt kommer. Tusen takk for at du ser disse videoene og engasjerer deg:)

 5. Synes det var veldig mye klipping i denne kjøkkenpraten ,sammenliknet med Trine Skei Grande´s. En prat jeg hadde veldig sansen for. Har selv ingen avklart partitilhørlighet, men denne synes jeg virket mindre «ekte». Takk for at du tar deg tid til disse samtalene i disse valgtider Anita:-) Har en følelse av at dette kan hjelpe meg litt på veien i mitt valg.

  • Hei Stian! :) Tilbakemeldingene fra intervjuet med Trine var å forkorte det litt, 40 min er mye og anbefalingen var ca kun 20 min – derfor måtte vi kutte litt på Lysbakken. Egentlig kunne disse intervjuene ha vært i et par timer:) – men da tror jeg vi mister mange på veien – og målet er å gi et innblikk. Må også si at samtalen med Trine var relativt unik, hun var hos meg i 3 timer og vi glemte helt kameraet og snakket i vei, begge to;) – det var nok litt irriterende å høre mine hmm, ja etc – så denne gangen skulle jeg passe på å ikke gjøre det. Tusen takk for at du ser disse videoene – Erna er next! :)

   • Hei!
    Syntes også at det ble litt mye klipping, at det gjerne kunne ha vært lengre. Har sett igjennom videoene dine og synes i grunn at hmm’ene og ja’ene bare gjør at man får bedre inntrykk av både deg og den du intervjuer. Veldig kult initiativ hele greia uansett! Har fulgt bloggen din en stund og synes den er veldig inspirerende!

 6. Flott, Anita! Veldig bra å få høre politikere i litt mindre anstrengte situasjoner enn partilederdebatter og sånt der de bare skal skrike over hverandre, og intervjueren er mest opptatt av å ta rotta på en eller annen :-) Syns Audun fikk fremføre sine standpunkter flott også. Godt jobbet!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *