Her er innledningen til boken, kommer vår 2014 – innspill?

 

Alle burde skrive en bok. Alle har en unik historie vi kan lære noe av. Men de færreste av oss syntes det, at vi har et unikt nok liv, ihvertfall ikke unikt nok til å skrive en bok om.

Jeg er for ung til å skrive bok, var min første reaksjon. Jeg er ikke leder «nok», ikke hatt store «nok» oppgaver, ikke god «nok» til å skrive, har ikke «nok» interessante historier å dele. Jeg er redd for å bli latterliggjort, for å våkne opp til en bokanmeldelse som sier; dette var bare en 3’er – middelmådig, ikke godt «nok». Hvorfor vil du forstå når du leser de første ti setningene i boken.

Å skrive en bok og å dele nå, bare halvveis i livet og som operativ toppleder i norsk næringsliv, det finnes ikke så mange av de bøkene. Det finnes mange biografier om lederes refleksjoner, men det er når karrieren er over og historiene har fått et historisk perspektiv. Det finnes også mange bøker om ledelse, ofte skrevet av de som analyserer ledere, ikke av nåtidens ledere selv. Vi skal ikke stikke hodet for mye frem da, vi skal ikke mene noe for sterkt, ikke for personlig, vi skal holde oss sånn passe under radaren, det er lurt.

Jeg har aldri basert mine valg på hva som er «lurt». Jeg har fulgt min egen intuisjon, men i dette tilfellet,  trengte jeg noen vennlige dytt for å tørre. Med en tydelig og motiverende redaktør som ikke ga seg, som motbeviste alle mine motforestillinger, du er interessant nok. En venn som høflig satte meg på plass; vet du hvor vanskelig det er å få utgitt en bok i Norge? Nå tar du den kaffen med forlaget. Til familien, professoren, styrelederen, direktøren, politikeren, journalisten og et knippe nære venner som har lest, når boken var på sitt mest uferdige og jeg på mitt mest sårbare. Som ikke lo, som brukte flere timer av sin tid til å gi meg tilbakemeldinger, startet arbeidet med å ferdigstille boken.

Det blir bok dette her, sa redaktøren etter å ha lest første råutkast. Det ble bok. En hybrid, en biografi og en bok om ledelse, av mer enn bare jobben, av livet så langt. Du får innblikk i historier som handler om å ikke stå i veien for seg selv. Ikke en bok som forteller deg hvordan du skal bli toppleder, som tar oppgjør med gamle sjefer og hendelser, eller om kvinnelige ledere, ei heller en selvhjelpsbok.

Dette er en bok om en norsk kvinne, mor og toppleder i 40-årene, som vokste opp på 70-tallet med Gro som rollemodell, en far som reddet meg fra den klassiske «Flink pike» fellen med lanseringen av begrepet «nå er det godt nok for de svina»,  og med en mor som var biopolar. Du får innblikk i historier fra oppveksten, fra arbeidslivet og hvordan jeg har levd og lever mitt liv med fokus på å utvikle mot, mestring og å tørre å vise sårbarhet. En helt vanlig norsk jente, uten de opplagte forutsetningene for å ville noe mer, eller få til noe mer enn andre, enn gjennomsnittet.

Det er den reisen du skal lese litt om nå. Hent deg en kopp kaffe, finn deg en god stol, kanskje et pledd og legg godvilja til, jeg trenger det .

 

 

51 thoughts on “Her er innledningen til boken, kommer vår 2014 – innspill?

 1. Gleder meg til å lese boka di :-). Har blitt inspirert av flere av blogginnleggene dine, du er flink til å beskrive situasjoner og problemstillinger som jeg kjenner meg godt igjen i. Lykke til med lanseringen

 2. Hei! Det hadde vært så enkelt å ikke gi noen tilbakemelding,men velger å gjøre det fordi jeg fikk en akutt lyst til å lese mer! Styrken er at du er oppriktig og ærlig, og at det er naturlig for deg. Dette kommer til å bli veldig bra.
  Håper at du etterhvert kan skrive litt om lederskap og relasjoner.

 3. Det er lenge siden jeg har gledet meg så mye til en bok, Anita.

  Du er med på å forandre vår etablerte verden og jeg er så stolt av deg!

  Klem & gode tanker :-)

 4. Dette hørtes lovende ut:)

  Det er nettopp fra «en helt vanlig norsk jente, uten de opplagte forutsetningene for å ville noe mer, eller få til noe mer enn andre, enn gjennomsnittet», vi trenger å høre mer av.

  Lykke til med resterende arbeid. Gleder meg til boklanseringen!:-)

 5. Kjenner jeg gleder meg stort til å lese boken din :) har lest en del på bloggen din, og var så heldig å få høre deg på Distansehandelen i Sandefjord. DU ER FANTASTISK :) Lykke til med boka :) Vi trenger slike som deg :)

 6. Dette er så fint skrevet at jeg rett og slett låner det:
  Det er nettopp fra «en helt vanlig norsk jente, uten de opplagte forutsetningene for å ville noe mer, eller få til noe mer enn andre, enn gjennomsnittet», vi trenger å høre mer av.

  Heia deg, Anita!
  Du forandrer verden, og vi får være med :-)

 7. Denne tror jeg faktisk jeg må lese. Ikke bare fordi jeg er gammel HP mann, men fordi den er skrevet av en som faktisk er en innovativ leder i dag. Er lei av alle de gamle gubbene som skriver om hvordan det var å være leder i gamle dager. Karismatiske ledere, med interesse for sosiale medier er noe vi trenger flere av. Lykke til videre, and keep blogging.

 8. Stå på Anita! Dette handler jo også om å være tilstede i livet her og nå i livet, ikke kun reflektere tilbake i tid. Du har allerede satt en ny standard som mange ledere ønsker å følge og du klarer det ved å vise din sårbarhet og ditt mot. Å skrive en bok vil jeg tro at gir forfatteren en mulighet til å granske sin stemme dypere og det i seg selv gjør at jeg gleder meg til å lese din bok!

 9. Dette blir kjempebra! Gleder meg til å lese den. Vi trenger ledere som deg. Hørte deg på kvinnovasjon 2013 og du ble et forbilde for en nystartet grunder:) Ikke fordi du er leder, men pga tankene og holdningene dine rundt forretningsdrift, mennesker, utvikling. Du viser deg både tøff, raus og sårbar, det er uvant fra norske toppledere. Du viser Anita, og det er veldig inspirerende. Heier på deg:-)

 10. Så bra Anita! Har selv flere ganger tenkt på å skrive ei ærlig bok om helt hverdagslige ting når jeg har stått i ulike faser i livet… Gleder meg veldig til å lese din bok!

 11. Dette er akkurat hva vi trenger – en åpen kvinnelig leder uten «fasade» som sier det akkurat som det er. Du er et forbilde med tanke på å være personlig og ærlig. Heier på deg og tenker at du er en viktig figur for mine døtre og alle jenter som lurer på hvordan de kan være seg selv og samtidig ha en spennende karriere og lykkes i jobben. Gleder meg til boken.

 12. Jeg har vært så heldig å være deltager på en konferanse i helgen hvor du holdt et inspirerende og flott foredrag! Kjente at jeg ville høre mer, finne ut hvem denne dama er. Så mye forståelse, ideer og kunnskap!!! Heier på deg, heier på boken din og gleder meg til å lese den. Sånne damer vil gamle Norge ha:)

 13. Hei, jeg har nettopp begynt å følge bloggen din, og er litt overrasket over bok-innledningen: Den var da veldig ydmyk? For en leder som har oppnådd såpass mye, såpass raskt, ville jeg trodd du viste (hadde?) mer av selvsikkerheten og innstillingen du viste f.eks. i jobbsøknaden til HP-jobben. Dette smaker mer av ordinær norsk «jeg er ikke noe annerledes/bedre enn dere». Så jeg utfordrer deg: vær enda litt tøffere her! Legg ut noen flere kroker med agn, litt mer motstand! Nå kommer jeg til å lese boka for å se om jeg tar feil… Lykke til, det er et stort men godt prosjekt som høres veldig lovende ut, til tross for mine innvendinger!

 14. Den boken skal det bli gøy å lese – du er et forfriskende pust, og forbilde i business-verden. Det er jo egentlig bare å hoppe i det – ja… Jeg har fått med meg to hardt arbeidende yrkeskvinner med kunstinteresse på si, og vi arrangerer vår egen kunstutstilling nå i november – Kunst over hekken – Tre damer og en katt fra Holtet Hageby. Føles stort det også. Og skikkelig skummelt – samtidig som det er kjempegøy!

 15. Anita – jeg kan nesten ikke vente! Dette er jeg overbevist blir en dyp og personlig bok – akkurat slik du er! Lykke til med avslutningen av bokprosjektet!

 16. Jeg leser fagbøker og biografier av norske og internasjonale toppledere og må si at denne boken gleder jeg meg til. Har fulgt deg i mediene en stund og ser på deg som et forbilde for mange, både kvinner og menn:) Lykke til med skrivingen.

 17. Hei Anita,
  Gleder meg stort til å lese boken din!
  Du er til inspirasjon for kvinner som ønsker seg en karriere innen ledelse. Etter at jeg var på ditt foredrag under «Kvinner i Tiden» har jeg tatt timilsteget. Jeg har alltid visst hva jeg har villet, men jeg har holdt meg selv igjen rett og slett fordi jeg nettopp var redd for hva alle andre syntes og et stort snev av flink pike syndromet. Takk for din åpen hjertighet!

 18. Lykke til med bok!
  Husk at du ser veldig vellykket ut utenfra, ikke så «vanlig» som den ydmyke innledningen ser ut som. Det som er spennende med å følge deg er at du ikke er en «rosa-blogger», men kan vise frem de «harde» business-resultatene du faktisk oppnår, inkl at du har klatret til topps i den norske delen av et stort amerikansk selskap (med sitt prestasjonsfokus osv). Hvordan har du klart det? Hva har du gjort for å bli tatt for alvor? Hvordan lykkes som dame i mannsdominert yrke? Gleder meg til å lære!

 19. Har jaktet lenge på en oppdatert rollemodell, for selv om Gro er kjekk å ha, så er hun i en annen generasjon, og har kjempet andre kamper. Hørte deg første gang på Raushet 2.0, og blei enormt imponert. Endelig en rollemodell som er HEL. Gleder meg til å lese boken, når kommer den i handelen?

 20. Jeg gleder meg til å lese boka di! Det er akkurat hva vi trenger – en historie fra en vanlig norsk jente som vi kan kjenne oss igjen i og få lov til å lene oss litt til. Ser frem til våren 2014. Lykke til! :-)

 21. På tide med en bok fra en norsk kvinnelig næringslivsdirektør og ikke atter en mann. Ja, jeg har savnet flere biografier av norske kvinner. Det har jeg sett og lest av intervjuer med deg tidligere har vært kjempefint, så du kan tro på at du er god nok videre også! :o)

  Lykke til med lansering og videre skriblerier!

 22. Dette må bli bra! Det at du skriver en bok mens du er midt i en krevende lederjobb og aktivt privatliv blir bra og jeg tror annerledes enn mye av det som er skrevet. Takk for at det finnes en som deg som gir så mye av seg selv på en så ujålete måte! Gleder meg:))

 23. Køyr på! Eg vil lese ho! helst no!

  Eg skal og skrive ei bok ein gong! På nynorsk – om noko eg trur andre vil dra nytte av…. eller kanskje bare skrive så mange nynorske barnebøker at Ivar Aasen tunet må gi meg ein ærestittel?

  Nei, frå spøk til vannpistol: Alle burde skrive ei bok – for alle har ei historie som er verdt å lese!

  Lukka til!

  Haugegjengen

 24. Så flott at du skriver bok, jeg gleder meg til å lese den! Du har helt rett når du skriver at det ikke fins mange slike bøker. Lykke til med skrivinga!

 25. Hei Anita,
  jeg ser på å sette igang en blogg. Livstil og litt politikk. Hvilken bloggløsning anbefaler du uten at det koster skjorta. Og som er enkel å bruke, publisere i. Skyt til deg for en bra blogg! og enig «Skrive bok» – det kan vi da om vi vil!

 26. Kjære Anita,

  Jeg har sagt det til deg, men det tåler å bli gjentatt: Ettersom jeg er 10 år yngre enn deg er jeg takknemlig for at du «går opp veien» slik at kvinner som vil noe får et HELT MENNESKE som rollemodell. Å følge deg har vært og er inspirerende!

  Du er klok, involverende, nytenkende, strategisk og synlig i en kombinasjon som er utradisjonell i en topplederolle. Dette kommer sikkert ikke uten en kostnad, men du evner å stå i det.. Det gjør det enklere for oss som kommer etter – for vi får solide fotspor å følge. Takk for det Anita :-)

  Gleder meg til spennende lesning!

 27. Jeg også har skrevet bok og kan som deg anbefale prosessen og resultatet. Faktisk ble jeg fullstendig bitt av basillen og klarer ikke stoppe 😉 Må si jeg faller pladask for den folkelige og jordnære stilen din. Den tiltaler veldig. «MÅ ha boken din, bare MÅ ha den», for det har appell så det holder. Du inspirerer igjen og igjen!

 28. Jeg var heldig og var deltager på et seminar uke 47, hvor du var foredragsholder. Jeg har fulgt bloggen din en liten stund og er veldig imponert. Du er forfriskende, og et forbilde, du våger, og gjør det på en liketil måte :-) Lykke til med boka :-)

 29. Hei! Har fulgt din blogg i litt over ett år nå, og synes du skriver meget bra.
  Takk for at du deler din historie- den er med på å hjelpe mange andre jenter, som vil opp og fram. Ser frem til å lese din boken.
  Hilsen Sonja

 30. Gratulerer

  Jeg har selv skrevet og utgitt to bøker, den ene om vinterbading og den andre om utbrenthet. Jeg fikk ikke gitt dem ut her i Norge så skrev dem om på engelsk. Jeg har begynnt på den tredje som handler om å gå. Dette er kun en hobby for meg, og liker det kjempegodt å pusle med dette.

  Så jeg er enig med deg, skriv bok om noe du kan eller har lyst å kunne. Mitt selvkomponerte ordtak lyder: «Du kan hvis du gjør det».

  http://www.amazon.com/s/ref=nb_sb_noss?url=search-alias%3Daps&field-keywords=børge+blåtind

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *