Vurderer du å skrive en bok i 2014? Deler 5 tips

 

De siste syv månedene har jeg brukt all min private tid på å skrive en bok. Boken kommer ut i mars 2014. 6.januar leverer jeg manus for siste gang, da er den «ferdig».

Det er mange som går med planer om å skrive en bok, men så blir det med planene  – jeg deler min prosess med håp om at kanskje flere realiserer sin bok i 2014. Her er mine fem oppsummeringer:

1. Å finne «triggeren», bestemme seg

Jeg har aldri tenkt på å skrive en egen bok. Jeg har vært i prosjekter hvor det har vært diskutert å skrive noe sammen, men aldri alene. På vårparten 2013 fikk jeg en direkte henvendelse av et forlag. Jeg  var først veldig avventende, og skeptisk. Etter samtale med flere av mine venner gikk jeg i dialog. Etter dialogen var jeg fortsatt usikker. Ville en slik bok ha livets rett? Ville det være interessant nok? Klarer jeg å skrive en bok? Det er ganske så annerledes enn å blogge.

En søndag satt jeg meg ned, nå skulle dette prosjektet til livs, kunne det bli en bok eller ei? – jeg måtte se den røde tråden. Jeg begynte å skrive de første ti setningene og satte opp en struktur på hva boken kunne handle om. Da så jeg den røde tråden. Da så jeg at jeg kanskje hadde noe som var verdt å dele. Jeg sendte det tilbake til  forlaget og sa at jeg var klar for å skrive om disse temaene.

Jeg var veldig heldig da forlaget tok direkte kontakt. Men i dag er det mange måter å få boken sin publisert på, oftest uten at et forlag kontakter deg. Det viktigste er å skrive ned noen hovedtanker rundt bokprosjektet ditt, hva boken din skal handle om, hva du vil dele, hvilke budskap er du opptatt av å formidle, hvilke tanker gjør du deg rundt  hvorfor din bok vil være aktuell nå og hvem skal lese den. Så tar du runden til forlagene og legger det frem eller går for selvpubliserende e-bok løsninger.

Forutsetningen må være at du liker å skrive, det tror jeg de fleste som går med en forfatter i magen gjør, det er opplagt. Redaktører og andre kan hjelpe deg med språk, teknikker og flyt – men først må du nok selv bestemme deg for å ikke stå i veien for deg selv.

2. Å legge fra seg alle motforestillinger

Jeg er for ung til å skrive bok. Jeg er ikke leder nok, har ikke hatt store nok oppgaver, er ikke god nok til å skrive, har ikke nok interessante historier å dele, har ikke levd lenge nok. Jeg er redd for å bli latterliggjort. Alle disse tankene kom med en gang og jeg ble aldri kvitt de helt i prosessen. Jeg sitter å føler på de ennå. Men på et eller annet tidspunkt måtte jeg bestemme meg for å skrive til tross for dette. Dette er sunne tanker så lenge de ikke hindrer deg i å realisere.

3. Å sette av tid

Jeg har en svært hektisk hverdag som de fleste. Jeg måtte sette av tid på kveldene når jobben var unnagjort, barna hadde gjort lekser og spist.

Hver kveld mellom kl 21.30 til 01.30 har jeg skrevet. I alle helger, i sommerferien har det vært mer skriving. Jeg avtalte med familien min at de neste månedene ville mye av kveldene gå til dette prosjektet. Mannen min støtter meg fullt ut og gir meg rom. Det er en forutsetning  Det betyr at jeg de siste månedene  ikke har trent eller gjort noen fritidsaktiviteter, ikke gått på mange sosiale sammenkomster, så og si ikke blogget etter valget, sett lite av venninner,  gjort lite sosialt med familien, sett minimalt på TV.

Livet har bestått av jobb, familie og skriving. Det har vært prioriteringen, et valg i 2013. Ingen får tid til alt, men du får tid til det du  bestemmer deg for. For meg å ha noe annet ved siden av så mange timer med jobb, har vært befriende. Å skrive denne boken har vært som å gå på et lederkurs eller som å ta et Masterprogram, som mange gjør ved siden av full jobb.

4.  La andre lese når du er som mest sårbar

Å skrive bok er en krevende og svært lærerik prosess for en som aldri har gjort det før eller gått på kurs om hvordan det skal gjøres. Det tok kort tid å lage selve skjelettet, å vite hva jeg skulle si – det som har tatt tid er hvordan få sagt det jeg vil dele, struktur, flyt, språk, anslag, tone. Man blir blind for eget arbeid, så jeg sendte ut uferdig manus til et bredt utvalg av kjente og mindre kjente og fikk tilbakemeldinger, og en pause fra skrivingen. Viktige og nyttige tilbakemeldinger. Jeg blir litt flau når jeg tenker på hvor tidlig jeg delte, hvor uferdig det var sammenlignet med nå – men det var også en del av læringen. Å tørre det.

5. Stå løpet!

Ved et par anledninger har jeg virkelig tvilt, skal jeg la dette bokprosjektet ligge?  Hver setning mistet betydning, kapitlene ble usammenhengende, jeg ble kritisk til hvert ord.Da var det viktig å la manuset hvile litt for så å hente det frem igjen og se det med nye øyne.

Nå har jeg sittet med den aller siste finpussen i romjulen og kjenner på at jeg kommer til å savne dette skriveprosjektet på kveldene og i fritiden, og ikke minst den fine dialogen med en unik redaktør som på en svært motiverende måte har loset meg forsiktig. men bestemt gjennom de siste månedene.

Det kan ta år å skrive en bok, jeg brukte 7-8 måneder og  hadde mye manus liggende, bruddstykker som var skrevet ned i ulike format de siste 10-15 årene. Det finnes ingen fasit på hvordan skrive en bok. men jeg vet ihvertfall at denne prosessen har vært noe av det mest lærerrike jeg har gjort og jeg anbefaler det sterkt til alle som er forfattere in spe i 2014 – do it!

bilde

 

40 thoughts on “Vurderer du å skrive en bok i 2014? Deler 5 tips

 1. Dette var virkelig motiverende og gode tips. Kjenner igjen flere av de momentene som gjør at bokprosjektet foreløpig kun er en drøm i det fjerne…

 2. Tusen takk for nyttige tips! Har fulgt deg en stund i beundring, og det var befriende å lese at også du kjenner på tvilen av og til. Det inspirerer til å gjøre alvor av mitt eget bokprosjekt. Den som intet våger, intet vinner :-) Gleder meg til å lese boken din når den kommer!

 3. Tusen takk for nyttige tips. Jeg går med en bok «i magen» og vil realisere den i løpet av de to neste årene. Rådene dine tar jeg med meg. Jeg ser frem til å lese boken din.
  Lykke til videre:).
  Varme hilsener fra Britt

 4. Hvor ligger markedet for bøker i fremtiden når du kan lese på Scribd,Amazon,youtube,etc.Scribd betaler du en fast sum i året og du kan lese online alt du orker.Er en bok mer hellig og kunnskapsrik når den er innbundet.Men for all del.Bok gjør en klok,men om en tjener på det er en annen sak

  • Hei Kurt Olav! Vi får håpe at mange skriver bøker uansett om de kommer i papir eller digitalt. Det viktigste er tross alt at noen deler tanker, lærdom og utfordrer oss til å tenke mer selv! Gleder meg til Anitas bok uansett i hvilket format den kommer i.

   • Poenget mitt er om du har tid og lyst. Skriv alt du orketr om det er digitalt eller papir. En trenger ikke lese bøker for å skaffe seg kunnskap. Det er nok å bruke Google for å finne den kunnskapen du trenger. Yahoo for den slags skyld. Det er for krevende å gå gjenomm konsulenter etc for å utgi noe. Utgi på Amazon din egen ebok, og se om markedet vil ha den. Tenker en kommersielt er det veien å gå.. Men for all del. Lykke til med boken…

    • Jeg har tenkt det samme og nå ble jeg sikrere angående E bok. Da slipper en alt peset med forlag etc. det er bra vi har alternativ 😉

     Lykke til med boka !

 5. Ingen tvil om at dette ble hard prioritering så mye som du jobber Anita. Allikevel formidlet du betydningsfulle tanker rundt troen på deg selv(eller mangel på sådan) som vil inspirere andre «vanlige» mennesker til å leve ut en forfatterdrøm eller dele noe de mener har sin plass i bokform. Gleder meg til å se produktet ditt!

 6. TAKK! Supert at du la ut dette innlegget akkurat nå. Jeg er midt inne i en skriveprosess, på vei mot en bok («Kvinner er kvinner best»). Egentlig har 2/3 av tiden gått. Nå har jeg 7-8 måneder igjen. Kun 7-8 måneder, har underbevisstheten hvisket til meg hele jula. Ditt innlegg trøster meg. Jeg har mye av det jeg trenger: Triggeren, skjelettet, masse støtte. Veldig mye av reasearchen er gjort. Jeg har lagt press på meg selv ved å «flagge» denne boka høyt og lavt. Jeg vet jeg kan klare det, men likevel… jeg kjenner litt på det der med å sende fra meg et uferdig kapittel. Skulle gjerne hatt et perfekt kapittel. Jeg trenger tilbakemelding, vet at det vil hjelpe meg videre, men innerst inne er jeg redd. NÅ skal jeg sende de første sidene fra meg…
  Du gjorde voldsomt inntrykk på meg på «Kvinner som våger» konferansen i Moss sist høst. Den gangen ble det blogginnlegg om å drite seg ut. http://www.ordspinneriet.no/2013/11/glassdora-i-trynet/

  • Den handler om en operativ leders tanker om mot, sårbarhet og troverdighet – halveis i livet. Hvordan oppvekst/bakgrunn/barndom formet verdier, livsglede – og motet, historier fra 18 år i næringslivet fra et sårbarhetsperspektiv og refleksjoner rundt synlighet, tillit og egenverd

 7. Jeg så ditt intervju på nrk dagsnytt nå ikveld, og ble veldig nysjerrig på deg! En liten gnist ble tent i meg! Lykke til Masse! Jeg gleder meg til og følge deg videre!

 8. Hei!
  Flott blogg:)
  Tror du har mye spennende å komme med i en bok!
  Mye av det du snakker om er psykologi, altså hvordan vi forholder oss til våre tanker, følelser, hvordan vi virker på andre, hvordan vi ser på oss selv, innstilling, verdier osv. Vanligvis får disse temaene lite oppmerksomhet når temaet er ledelse. Da hører man oftest om å sette seg mål, jobbe effektivt, resultatstyring, lojalitet, prioritering, planverk, nærvær osv. Dette er selvfølgelig viktig, men rart at psykologien får så lite plass når den egentlig betyr så mye. Hva mener du om dette?

  Som menneske og leder opplever jeg at det er en viktig sammenheng mellom energi (inspirasjon), tro(på at jeg kan klare ting) og atferd(hva jeg faktisk gjør). Det beste resultatet kommer, slik jeg ser det, gjennom å jobbe med de psykologiske faktorene i sitt liv slik at energi, tro og atferd får mening for oss som individer.

  En bok om de nære verdier ønskes velkommen:)

 9. Høres veldig spennende ut, og det skal bli en fornøyelse å lese boka. Når det er sagt savner jeg blogginnleggene dine, som kom ca en gang i uka, tidligere. Fullt forståelig at frekvensen gikk ned, når en hører tidsbruken på bokprosjektet. Men nå, kanskje…? :)

 10. Jeg gleder meg stort til lanseringen i mars! Viktig tema for mange av oss som helt sikkert skal få mer oppmerksomhet fremover. Jeg ser frem til å bidra i denne debatten!

 11. Det blir kjempespennende med lansering i mars og jeg gleder meg til å delta i debatt og dele tanker og erfaringer rundt ledelse i dette perspektivet!!

 12. Anita. Gratulerer med bokprosjektet. Det er imponerende og krever masse selvdisiplin. Jeg ser frem til å lese boka di, før jeg gir den som gave til min datter. Vennlig hilsen Roar

 13. Jeg sitter med en stor drøm i magen om å gi ut en bok. Men jeg vet ikke helt om hva enda. Kanskje en selvbiografi om meg selv om hva jeg har opplevd fra jeg var liten til nå, da jeg har opplevd en del forskjellige ting og jeg sliter psykisk. Målet med boken er å gi tips og gi andre som sliter psykisk inspirasjon :)

 14. Så spennende. Takk for gode råd på veien. Jeg er selv i startfasen av en roman og vet veien frem er lang ag spørsmålene er mange. At du ble kontaktet av et forlag er jo egentlig bare en drøm… vi andre må nok gjennom refusjon etter refusjon før vi eventuellt slipper gjenneom nåløyet.

 15. Pingback: #godtnokfordesvina – historier om mot, sårbarhet og troverdighet midt i livet | tinteguri

 16. Hei,
  Så deg på God Morgen Norge og ble virkelig inspirert av deg. Så positiv og uproblematisk, et herlig menneske. Har i dag bestilt boken din og gleder meg til å sette meg ned å nyte den! Ha en super kveld :-)

 17. Takk for super blogg! Dette gjør godt å lese. Lykke til idag og gleder meg både til å lese boken og følge bloggen din. Det du gjør og tør er virkelig viktig for oss alle, både kvinner og menn :-)

  • Alina

   Lykke til med bok. Ut fra hvordan du skiver i kommentaren her, så er jeg redd lansering av en bok fra deg er langt frem…

 18. Jeg er i startfasen av å skrive en fantasi historie. Jeg har en enorm fantasi, men skriver mye feil.. men etter å ha lest dette ble jeg mer motivert !

  Ett spørsmål, hvordan strekker jeg meg ut til forlagene ? Banker jeg på og spørr om ett møte eller må jeg ringe og avtale måneder i forveien eller hvordan er det ?

 19. Hei. Jeg har virkelig en historie å skrive som kan være til hjelp for mange. Og jeg får høre jeg et veldig flink å uttrykke meg skriftlig. Men hvor går man for å publisere? Finnes det en app, et e bokforlag man sender den i mail til? Hvordan gjør man når historien er skrevet?

  • Da er vi i samme båt.
   Boken min har jeg gått svanger med i rundt 30 år.
   Et langt svangerskap kan man vel kalle det, men nå er jeg straks i gang for fullt. Dvs. jeg startet på boka for et par-tre år siden, men nå har jeg tid og mulighet til å fullføre den.
   Har derfor googlet litt rundt for å se hvilke valg, og muligheter man har som (en foreløpig) ukjent forfatter til å få gitt ut en bok hos store forlag. Skeptisk…
   Få som kommer gjennom nåløyet(særlig debutanter)
   Ikke alle som blir headhuntet fra forlagene med forespørsel om å skrive ei bok for dem sånn helt uten videre 😉 Og lang behandlingstid har de også. Flere uker man da heller ikke kan sende manuset til andre forlag for å prøve lykken der.

   Ser det som en absolutt mulighet å gi den ut selv. Da er det først og fremst den viktige markedsføringsbiten som sikkert blir både vanskeligere og i mindre utstrekning. Det andre ankepunktet er jo at det da blir en selv som må ta det økonomiske.

   Til poenget…Jeg fikk mange svar om innsending av manus o.l da jeg gikk inn å leste på de ulike sidene til de store kjente, f.eks Ascheoug, Gyldendal, Cappellen. Videre gikk jeg inn på sider til mindre forlag.
   Og deretter til dem som tilbyr deg å trykke boka for deg, såkalte pakker man bestiller, hvis man ønsker å utgi den selv…også som E-bok evt.
   Mye interessant lesning, men absolutt IKKE mindre forvirret med tanke på hva som er det smarteste å gjøre.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *