#godtnokfordesvina – historier om mot, sårbarhet og troverdighet midt i livet

 

Over 1000 skrivetimer, primært mellom kl 21.30 og 01.30, hver dag siden mai 2013 – ligger bak boken Godt Nok For De Svina -en leders tanker om mot, sårbarhet og troverdighet.

Det har vært en svært givende, krevende og spennende skriveprosess. Nå er det drøyt en uke til boken kommer, og vil leve sitt eget liv.

Første versjon av innledningen la jeg ut i 26. oktober 2013 – her er den endelige innledningen som trykkes «as we speak». godtnokfordesvina_265px

Innledning

Jeg er for ung til å skrive bok. Jeg er ikke leder nok, har ikke hatt store nok oppgaver, er ikke god nok til å skrive, og har ikke nok interessante historier å dele. Jeg er redd for å bli latterliggjort. Redd for å våkne opp til anmeldelser som sier at boken bare er god nok til en 3’er på terningen. Ikke godt nok. Når du har lest de ti første setningene i boken, vil du forstå hvorfor.

Men jeg tar sjansen. Det finnes mange biografier med lederes refleksjoner, men de skrives helst når karrieren er over. Mange operative ledere mener nok fortsatt at det beste er å ikke stikke hodet for mye frem. Ikke mene noe for sterkt, ikke være for personlig, ikke for engasjert i andre saker enn jobben og generelt holde seg sånn passe under samfunnsradaren. Det er det lureste. Jeg har aldri basert mine valg på hva som er lurt eller politisk korrekt. Denne boken gir deg et innblikk i hvorfor og hvordan.

Dette er en bok om en helt vanlig norsk jente, som vokste opp på 1980-tallet med Gro Harlem Brundtland som statsminister og rollemodell. Den handler om hvordan min far reddet meg fra den klassiske flink pike-fellen med lanseringen av begrepet «Nå er det godt nok for de svina». Om hvordan det var å vokse opp med en mor som var manisk depressiv, som valgte å ta sitt eget liv – og hvordan det ble en styrke i mitt voksne liv.

Boken har tre deler, Mot – historier fra oppveksten om etablering av verdier, livslyst og perspektiv. Sårbarhet –historier fra arbeidslivet om å ville noe, å rekke opp hånden og å lede og Troverdighet – refleksjoner rundt synlighet, tillit, relasjoner og egenverd i livet. Dette er ikke en bok som forteller deg hvordan du skal bli toppleder. Den handler ikke om kvinnelige ledere eller ledelse som fag. Den handler egentlig bare om hvorfor og hvordan en norsk samtidsleder jobber bevisst med å ikke stå i veien for seg selv, eller andre. Historier om mot, sårbarhet og troverdighet midt i livet.

 

31 thoughts on “#godtnokfordesvina – historier om mot, sårbarhet og troverdighet midt i livet

 1. Lykke til kjære deg! Dette blir en fantastisk bok, noe nytt, fint og svært inspirerende. Tenk: å jobbe med å ikke stå i veien for seg selv, eller andre – det er noe vi alle kan ha som drivkraft i å lage det livet vi vil ha, hver og en av oss, uansett. Takk!!

 2. Den står på leselisten for 2014. Den blir bra pga det personlige aspektet.
  Trenger å høre at man må ikke gjøre det vanskelig for seg selv.

  Lykke til med lanseringen:)

 3. Elsker den tittelen – bare den var nok til å trigge min nyskjerrighet! Innledningen du har lagt ut her sendte meg rett inn i butikken.
  Boken er nå bestilt, og jeg gleder meg enormt til å lese den:-)
  Takk for en tankevekkende, inspirerende, underholdende og lærerik blogg!

  Hilsen en annen «flink pike» som ikke lenger er så opptatt av å være så flink hele tiden, og som lever veldig godt med den beslutningen!

 4. Jommen. Skal si du har både mot og troverdighet som skriver og gir ut denne boka. En stor applaus fra meg. Så befriende og modig. Gleder meg til å lese mer!!

 5. … din far må ha jobbet sammen med min far! :-) Uttrykket «godt nok for de svina» var en gjenganger i min oppvekst også; bevisst uttalt for å lære meg å senke skuldrene og forstå hva som var godt nok til enhver tid. Flinke piker blir lett «overytere» !

 6. Gratulerer med vel overstått. Jeg skal lese boka og gleder meg til å se hvilke refleksjoner den vekker hos meg.

 7. Kjære Anita. En utrolig sterk innledning – passer godt til en fantastisk sterk dame; modig, sårbar og troverdig. Gleder meg til å lese boken!

 8. Wow!!!

  Jeg har bare lest det du har skrevet over her, men du får min respekt!! Og jeg vil gjerne lese boka. Nesten hver dag tenker jeg på disse temaene og hvordan balansere hva omgivelsene forventer og hva jeg selv står for, spesielt med tanke på åpenhet og lukkethet, sårbarhet og usårbarhet, usagte forventninger pålagt i familie-/bedriftskulturer vs eget behov for å ikke leve opp til disse… Når jeg bryter med omgivelsens forventninger tenker jeg ofte at omgivelsene tror at jeg IKKE VET at jeg bryter, men at jeg på et vis bommer, at jeg ikke har skjønt at jeg tøyer strikken mht forventninger – mens jeg med min væremåte insistere på at det finnes andre spilleregler og tilnærminger som verdi og som er et reelt alternativ…

  Vel, vel, dette kunne jeg reflektert mye rundt!! :)

 9. Denne boka er på toppen av bokønskelista! Sitter å leser intervjuet med deg i VG helg nå og blir så imponert! Du er et forbildet uten tvil :) Selv fikk jeg for et år siden tilbud om å bli den første kvinnelige med en bestemt stilling i firmaet jeg jobber for og spørsmålene haglet i hodet mitt om jeg var bra nok, dyktig nok og motivasjon nok for de jeg hadde rundt meg og takket være damer som deg turte jeg å si JA! Og velge å gå utenfor sin egen komforsone for å bane vei for andre unge damer som vil her i livet er en ære, gleder meg til å lese boka di og få enda mere inspirasjon :) Lykke til med lanseringen! :)

 10. Veldig interesant å høre deg på Lindmo i kveld, det flere av oss som har erfart mye av det du forteller om, og det er jo sånn livet er, det er sjelden strake veien, og hånd i hånd med en suksess går det en like stor skygge som heter oppofrelse…..!

 11. Jeg gleder meg til å lese boken din! Selv om jeg nå er pensjonist etter et langt og godt arbeidsliv. Men husker spesielt en del holdninger opp gjennom årene med hensyn til hva vi jenter burde forholde oss til! Dessuten kjenner jeg at jeg gjerne skulle ha opplevd deg som min sjef…….

 12. Boken din er definitivt på min leseliste. Etter også å ha sett deg på Anne Lindmo har jeg bare en ting å si – WOW!!! For ei dame!!!!!

 13. Hei, akkurat ferdig med boka di som jeg har stor glede av! For meg er den befriende og inspirerende – spenner ut et mulighetsrom i lederrollen. Vi møttes i DNV og du inspirerte meg allerede da, bl.a. I forhold til valg av mentor.
  Lykke til videre og takk for at du deler:-)
  Hilsen Ingunn

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *