Her er min ansettelseskontrakt – erfaringer fra en ny leder underlagt offenlighetsloven (offentleglova)

I denne bloggposten skal jeg dele mine siste, noe uvante erfaringer som ny leder i et selskap som er underlagt offentlighetsloven (offentleglova), fordi det er en relevant og kanskje nyttig erfaring for flere.

Det følger av offentlighetsloven at enhver person, innenfor lovens rammer, kan kreve innsyn i dokumenter uten at noen grunn må oppgis. Jeg liker denne praksisen og det er helt i tråd med min åpenhetsfilosofi som demonstreres blant annet ved denne bloggen de siste tre årene.

På første arbeidsdag i 2015 ble jeg orientert om at en person hadde bedt om innsyn i informasjon om mitt ansettelsesforhold i Innovasjon Norge. Jeg har delt både jobbsøknader og det meste digitalt her, uten å være pålagt etter loven, så den type åpenhet er jeg for. Jeg tenkte ikke videre på saken, selv om det var en ny erfaring, helt til jeg så hvem henvendelsen kommer fra.

Som synlig profil i sosiale medier går jeg i dialog med de aller fleste. Noen ganger kan være nødvendig å avslutte dialogen ved å takke for seg når jeg opplever at den blir usaklig. I enkelte tilfeller er det også nødvendig å blokkere enkeltpersoner for å beskytte seg selv for gjentatte, usaklige personangrep. Det er vanlig praksis for mange engasjerte debattanter på nett.

Det viser seg at vedkommende er en person som jeg tidligere hadde en twitterdialog med. Jeg valgte å avslutte dialogen da den utviklet seg i en  retning som jeg betraktet som ufin. Etter lang dialog, takket jeg pent for samtalen. På tross av dette fortsatte vedkommende å poste ufine og til dels uriktige meldinger om meg i forskjellige fora.

Vedkommendes kjepphest ser ut til å være gjentatte påstander om at jeg bruker min nye jobb til å salgsfremme egen bok på skattebetalerenes bekostning, noe som ikke medfører riktighet. Status som forfatter hadde jeg før ansettelse som leder i IN, boken ble lansert 3. mars 2014 og var bestselger til august 2014. Jeg tiltrådte i IN 15.september og min nye arbeidsgiver var godt kjent med min rolle som forfatter og aktivitet knyttet til både oppfølging av bokutgivelsen og til samfunnsdebatt forøvrig. Dette er også hensyntatt i min ansettelseskontrakt.

Til slutt valgte jeg å blokkere vedkommende, fordi det ble plagsomt med de stadige gjentagelsene fra en som åpenbart var uinteressert i meningsfylt dialog.

Da innsynsbegjæringen kom med vedkommende om avsender, tenkte jeg; hva er det denne personen – som jeg aldri har møtt – er ute etter? Selvsagt har denne personen like stor rett på innsyn som enhver annen, men hvorfor er vedkommende tilsynelatende så fiendtlig innstilt ovenfor meg? Det får jeg kanskje aldri svar på, og det må jeg leve med.

Å bli stilt spørsmålstegn ved, å bli konfrontert med både konstruktiv og mindre konstruktiv kritikk, det er min hverdag i den rollen jeg har og som jeg har valgt selv.

Men, at jeg er mer utsatt i min nye jobb, det får jeg nå erfare. Jeg har også mottatt mitt første anonyme varslingsbrev, fra en velmenende sjel, hvor jeg ble fortalt om en navngitt person som systematisk benytter enhver anledning å snakke ufordelaktig og uriktig om meg.

Disse to nye hendelsene og erfaringene er helt nye for meg. Jeg lærer og jeg holder fast ved mitt mantra om åpenhet, derfor deler jeg også disse erfaringene her.

I god åpenhet- og delingsånd, i og med at min ansettelseskontrakt nå blir sendt til en vilt fremmed uansett, deler jeg den åpent her, så kan alle se, uten å måtte be om innsyn.

Ansettelseskontrakt

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

24 thoughts on “Her er min ansettelseskontrakt – erfaringer fra en ny leder underlagt offenlighetsloven (offentleglova)

 1. Hei Anita,

  Godt nyttår og takk for sist og hyggelig møte i sommer da du ikke kom deg til NYC på din egen boklansering (men du fikk da iallfall både litt info mens du ventet OG hentet kofferten til deg og din kjære Søs 😉 )

  Utrolig å lese dette nye innlegget ditt her nå, og utrolig å lese hvordan man kan bli plaget pga åpenhet og ærlighet gjennom sosiale medier etc.

  For meg så er du en av de virkelige imponerende, innovative og nytenkende lederne vi har om dagen og det er en fryd å følge deg og lese det du skriver og deler med oss om din filosofi innen dette. Mange vil uten tvil bruke deg som eksempel og ta lærdom av det og bruke det på eget vis, og din åpenhet rundt dette ned egen kontrakt er bare til å ta av seg hatten for ! Jeg bruker selv mye av det du har skrevet i egen jobb og utvikling, både som menneske og ansatt og kanskje fremtidig leder ?

  Jeg er sikker på at du hever deg over slik «trakkasering» og kjenner jeg deg rett kommer du styrket ut av det også !

  Fortsett ditt gode arbeid videre og ser frem til.å følge deg videre på de sosiale medier !

  Ps! Husk, kaffen er alltid varm der oppe i høyden hvor jeg jobber og du sitter strandet 😉

 2. Jeg er veldig imponert over måten du håndterer dette på! Nøktern og saklig selv om det ikke virker som den andre personen oppfører seg på samme måte. Kudos! Lykke til videre i Innovasjon Norge.

 3. Jeg håper du ikke glemmer de 99,99999% som støtter og gleder seg over at akkurat du valgte å bidra i en så viktig organisasjon. En som støtter norsk verdiskapning, altså norske arbeidsplasser. Kunsten å ignorere inflytelsesløse og negative bremseklosser er viktig i en slik jobb. Ønsker deg et spennende nytt år i en av nasjonens viktigste roller!

 4. Kjære Anita. Dette var en elegant måte å stoppe trollet på. Du er modig og tøff som tør å stille deg så åpen. Det var dessuten veldig interessent for en vanlig person å lese om hvordan en toppleder sin arbeidskontrakt ser ut. Du er et unikt menneske som inspirerer og får oss andre til å ønske å strekke seg lengre. Din åpenhet og styrke er til etterlevelse for mange av oss. Dette har også inspirert meg til å ta fatt på en bloggpost om min datters sykdom og våre erfaringer med det. Håper jeg finner styrke til å publisere den :-) Ønsker deg og dine alt godt <3 Vennlig hilsen Heidi Angell Strøm ala Prosjektmadammen.

 5. Kjenner at jeg blir litt provosert! Slike mennesker ødelegger for andre ved å gjøre personligheter som deg, som gjerne deler din kunnskap når du kontaktes via sosiale medier, mer reservert og avventende neste gang noen med gode intensjoner våger å ta kontakt. På den andre siden er slike hendelser med på å holde oss skjerpet i våre daglige handlinger. Så noe positivt fører det med seg. Men ubehagelige momenter uansett!

 6. Fler sier at alle historier har fler sider. Mailer sendt IN er mulige om å be om, kanskje dere burde det?

 7. Flott Anita,

  Du er en viktig rollemodell med måten du utøver ditt lederskap.

  Du er «hel ved».

  Du er en endringsagent som utfordrer både holdninger og mindset som hemmer utvikling og et enda bedre arbeidsliv.

  Fortsett på samme linje – det trenger Norsk næringsliv og offentlig sektor mer av.

 8. Takk for din åpenhet og integritet. Det er ikke det å få lese din kontrakt som er det mest interessante med ditt innlegg, men det at du viser den åpenheten du gjør. Dette bidrar til et rausere samfunn. Du gjør en forskjell, Anita. Takk for det!

 9. Smilefjes Anita!

  Det er forferdelig synd at du må bruke tid og energi på dette. Innlegget, slik jeg forstår det, kommer på bakgrunn av noe negativt og er bekreftelse på den evigvarende janteloven vi har. Dessverre!

  Tenk om dette dette hadde kommet uten at det var på bakgrunn av en slik hendelse – det hadde vært xtrem åpenhet OG du hadde kanskje tatt vedkommende enda mer med buksene nede.

  Så, du skal takkes, for din åpenhet, tilgjengelighet, synlighet, alt du bidrar med og gir. Du er en flott kvinne som tør der andre nøkler, tar uuttalte sannheter frem I lyset. Det blir trøbbel, men skaper debatt og over tid endring.

  La oss sammen få bukt med janteloven og jeg deler herved ut Smilefjes I bøtter og spann (for de har jo du jo også vært debattert ;)) for din åpenhet! Og så skal jeg takke for det du nå gjør for innovatører, entreprenører og grundere! DET er hva vi trenger I Norge – not stalkers and janteloven.

  Rgds,
  Your EnergyManager,
  http://Www.homecontrol.no

 10. Fantastisk måte å gjøre det på! Men at du i det hele tatt må bruke tiden din på dette burde vært fullstendig unødvendig. Du er en erfaring rikere enten du vil eller ei. Stå på :-)

 11. Anita,

  Har du tenkt igjennom hvilke følger dette innlegget får for din organisasjon?

  1. Dine ansatte vet at «noen» har sendt varslerbrev til deg.
  2. Innholdet i varslerbrevet er kritikk mot deg (usaklig, javel, men mindre relevant i denne konteksten).
  3. Dette er så kommunisert ut offentlig.
  4. De vet nå at intern kritikk mot deg kan resultere i et anonymt angivere oppover, som deretter deles med hele Norge.
  5. Jeg antar det blir svært mye hvisking og tisking i gangene i IN, og ikke rent lite frykt og mistenksomhet.

  Dette var neppe riktig måte å håndtere akkurat den saken, og er etter mitt skjønn slett ledelse.

  • Hei Lukas – jeg leser ikke innlegget som at det er en person som jobber i IN som har bedt om innsyn i arbeidsavtalen hennes. Heller ikke at et varslerbrev var fra en som jobber i IN eller varsler om noen som jobber i IN. Slik sett så er ikke innlegget knyttet til noen personer i Innovasjon Norge i det hele tatt.

 12. Jeg var nødt til å trykke på linken på kontrakten din. Ikke for at jeg ikke trodde deg, men fordi jeg blir så sjokkert og trist over at du faktisk må gå til det steget å legge den ut på grunn av noen som tydeligvis er ute etter å ta deg, samme hva du gjør. Stå på!! Ikke la deg knekke!!

 13. Det krever sannelig sin kvinne å stå på toppen. Du håndterer det på en klok og elegant måte. Med ditt eget mantra om åpenhet har du sannsynligvis tatt luften ut av ballongen for denne grinebiteren. Det er en viktig jobb du gjør, Anita – og da tenker jeg på mer enn rollen din. Du viser oss at det er fullt mulig å både være ydmyk/lyttende OG stå opp for seg selv på en skikkelig måte. Takk for at du deler!

 14. Bra Anita!
  Du er super dyktig. Heier på deg og er sikker på at du kommer til å snu Innovasjon Norge til å bli den organisasjonen den bør være i 2015.
  Åpenhet er viktig og uten at jeg har noe erfaring slik du referer til her vil jeg tro at sånne type «nett troll» vil du ikke bruke 5 minutter på i fremtiden.

  😉 Naddings

 15. Heier på deg, du fremstår som både klok og åpen, eia var jeg i en organisasjon med ledere av samme kaliber som deg! Takk for at du er den du er!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *