2015 – på med arbeidshanskene!

I mer enn ti år har vi diskutert hva vi skal gjøre etter oljen. Fallet i oljeprisen 2014 aktualiserte diskusjonene. Vi fortsetter å diskutere i 2015. Må oljekrana skrus av umiddelbart eller vil ha en oljeindustri i mange år fremover? Er landet i krise eller ikke? Landet vårt er ikke i krise, vi er i omstilling sa statsministeren og sentralbanksjefen forrige uke. Ja, da bør vi velge å bruke resten av 2015 til å bli konkrete. Frem med forslagene. Det er næringslivets hovedoppgave nå. På tide å ta på seg arbeidshanskene.

Roller og ansvar

Å tro at politikerne skal finne ut av hva vi skal leve av etter oljen, det er et blindskudd. De skal være kloke og modige tilretteleggere for rammevilkår for ny økonomi og omstilling, men det er vi som må legge frem forslagene. Og de må være konkrete. Det er mange politikere på Stortinget som aldri har jobbet i en bedrift, hatt linjeansvar eller jobbet med salg av varer og tjenester. De aner ikke hva det betyr å leve med insolvensspøkelset slik mange norske grundere gjør ukentlig eller etablerte bedriftseiere som kjemper en hard internasjonal konkurranse hver dag.

Vi mobiliserer bredt nå!

I Innovasjon Norge startet vi 2015 med arbeidshanskene på. Vi mobiliserer nå bredt hele landet og ulike næringer med ett formål; å levere en samlet oversikt over konkrete forslag til hva Norge skal satse på fremover, hva det betyr i (tverr)politiske tiltak og hvordan Innovasjon Norge kan bidra på best mulig måte. I mai skal vi overlevere innholdet i vår årlige innovasjonstale, og du skal slippe å måtte komme på en konferanse. Norge trenger ikke flere konferanser, vi har tusenvis. Vårt mål er å spre innholdet i talen på hvert nes, tun, by og relevante land som er viktig for Norge.

Hver fylkeskommune og region i Norge blir nå utfordret til å jobbe tett sammen med oss for å bli tydelige på hva de som region kan levere til det nasjonale bordet. Og vi ber de om å tørre å ha uttalte ambisjoner. Nordland Fylkeskommune har allerede laget sin egen innovasjonsstrategi, og det gjør samarbeidet vårt enklere. Å vite hvem man er, hvilke forutsetninger man har og deretter samle seg om å ta noen valg, det er det vi må bli bedre på her til lands. Vi engasjerer partene i arbeidslivet for å finne ut av hvilke innovasjoner som også skal gi oss flere arbeidsplasser og hva de selv vil gjøre for å tilrettelegge for det. Vi inviterer tenketankene til og selv å tenke høyt rundt dilemmaer i fremtidig innovasjonspolitikk. Vi mobiliserer miljøer som energi, IKT, offentlig, helse, bioøkonomi, reiseliv, forskning og utdanning for å bistå i arbeidet med å bli konkrete for sine næringer.

Kundene bestemmer!

Vi kjører dugnad med grundere for å sikre at vi møter de som grundere og ikke som byråkrater. Vi har brukt høsten på å samle inn over 500 tidstyvinnspill fra våre kunder og nå skal de til livs, en etter en. Vi kommer til å provosere ved å lufte elefantene i det norske innovasjonsrommet; enkeltmannsforetakene uten ambisjoner, grunder idéer som er basert på selge bøtter og spader til de virkelige gullgraverne, mangel på kunnskap og erfaring rundt vekst og internasjonalisering og ikke minst mangel på en kultur for å feile.

Media kan bidra

På kultursiden kan media hjelpe til. Bli med og still kritiske spørsmål til EUs innovasjonsindeks som forteller at Norge er middelmådige på innovasjon. Det er viktig. Politikere tar beslutninger basert på disse indeksene. Og de stemmer ikke. De er utdaterte. SSB har korrigert det for lenge siden. Ikke hold denne myten i livet. Hjelp oss heller med å gjøre som UK, å selv ta ansvar for å definere indikatorer som gjenspeiler landet næringsstruktur, konkurransefortrinn på områder vi må forbedre oss på. Ikke presenter grundere som går konkurs som tapere. Ikke snakk om vekst kun på den tradisjonelle måten. Vekst i 2015 og fremover handler ikke bare om at få personer gjør ei kortsiktig kule.

Å ikke stå i veien for oss selv

Den største faren i denne omstillingen er ikke fallende oljekurser og klimakrisen, de skaper mulighetsrommet. Den største faren er oss selv. Historien viser oss at vi er omstillingsdyktige. Det er mange år siden sist. Nå må vi røske litt opp i omstillingskunnskapene, i etablerte sannheter, maktbalanser, systemer og organisasjoner. Det kommer til å gjøre vondt. I 2015 er det på med arbeidshanskene.

 

 

 

10 thoughts on “2015 – på med arbeidshanskene!

 1. Hallo, hallo – takk for mange inspirerende, motiverende og interessante innlegg fra din hånd – i all den fremadstormende begeistringen (og det har vi Nordmenn jo behov for) leste jeg Aftenpostens sjefredaktørens kommentarer for en uke eller to, og mitt spørsmål er: har Hilde Haugsgjerds innlegg fått noen kommentarer fra deg eller andre i Innovasjon Norge? Jeg syntes hun hadde noen poeng, og det er greit å ha med seg pluss + minus i oppgaven du & dere har påtatt deg & dere og som nå skal sette fart i Norge som varemerke og innovativt samfunn som sådan (vi er kanskje der på noen felt, men har i alle fall fortsatt et enormt potensiale foran oss) – beste hilsen – Gunther Motzke

 2. Godt og herlig skrevet Anita,
  Rene ord for penga. La oss løfte blikket, være positive, jobbe hardt for å kjenne at vi lykkes. Det du vil får du til. Det du ikke vil får du ikke til.
  Vi vil!!
  – Erik N

 3. Herlig å følge med på utviklingen i Norge fra utlandet. Jeg bor og jobber i sentrale EU siden 2013, og er daglig overrasket over hvor lite jeg ser av Norge og nye norske virksomheter i markedet her. Fra å ha en litt overbærende, arrogant holding til å bry seg med annet enn olje og gass relatert business, ser man nå tendenser til litt panikk fordi »tiden etter oljen» plutselig kom så veldig mye nærmere!

  Det er masse innovasjon og bra grundervirksomhet i Norge som ofte renner ut i sanden eller går konkurs pga at det er utfordrende å få finansiert prosjektene i den fasen det trengs; Tidlig oppstart og internasjonal oppbygging etter initial fase. Her tar det for lang tid å bryte igjennom byråkratiet i Norge. Mye lettere å få finansiering utenlands, men det ender ofte med man blir værende utenlands.

  Uten grundere som tør å »leve med insolvensspøkelset» til daglig blir det lite nyskapning. En stor utfordring for Norge er at nyskapende virksomheter som klarer å løfte seg fra runwayen med fantastisk innsats fra grundere som har pantsatt hus, hjem og unger, veldig raskt blir kjøpt opp av store utenlandske virksomheter. Jeg har selv blitt kjøpt opp, og vet at de store internasjonale aktørene har radaren oppe hele tiden og kommer med tilbud som det er vanskelig for en litt sliten og blakk grunder å si nei til.

  Skal vi klare å bygge opp de varige store suksessene som skaper arbeidsplasser og inntekter til Norge er det bare en vei å gå: Hardt og langvarig arbeid, ekstremt salgsarbeid og fokus på kostnader. Over kanskje 3-5 år. Alle forvaltere av innovasjons- og tilskuddsordninger i Norge må forstå dette og komme ut av kontorene og møterommene sine – det er ute i de internasjonale markedne det skjer.

  Wien,19 jan. 2014, Anders Rudlang

 4. Pingback: Et grønt nytt år — Tanker om vekst

 5. Det er fint med arbeidshansker, men etter å ha sett en dansk dokumentar på NRK2 ikveld om det europeiske arbeidsmarkedet, spørs det om vi ikke må se lenger fram enn hendene våre rekker.

 6. Pingback: Etterlyser tøffere regionale næringsambisjoner - 3in.no

 7. Bruker ikke arbeidshansker. Liker å bli skikkelig møkkete under neglene. Hardt arbeid skal merkes på kroppen. Det er da en blir herlig oppmerksom på at en er på vei mot noe!

 8. Hei! Gratulerer med viktig jobb. Innovasjon Norge har en stor kulturell utfordring i forhold til det som ikke er teknologi/dupeditter. Har nylig gjort en erfaring som mottaker av tjeneste fra Innovasjon Norge. Tidligere har jeg vært i rollen som hjelper. Også der har jeg vært tilskuer til opplevelser for gründere som jeg tror trenger å endres! Har store forventninger til deg og din bakgrunn. Dersom det er noen som skal kunne «rock the boat», få organisasjonens mennesker ut av bokser og komfortabel og rive ned gjerder, så er du personen!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *