Søndagsrefleksjoner om søndagsåpent

I alle år, spesielt etter å ha bodd i USA, har jeg ønsket meg søndagsåpent i Norge. Jeg har irritert meg over at det meste er stengt på søndager og storkost meg på ferie i utlandet hvor alt er åpent. Nå er jeg usikker.

Argumenter for og mot er diskutert over en lav sko i flere måneder. En rekke meningsmålinger er gjort og ulike undersøkelser fra ulike interessegrupper er presentert. De fleste har uttalt seg, og interessegruppene er splittet.

Jeg har ikke basert mine refleksjoner på ulike analyser om konsekvensene av søndagsåpent. Det finnes alltid en undersøkelse som motbeviser den andre. Og skjer det, blir det søndagsåpent i Norge, kommer vi til å fikse det og tilpasse oss vi også.

Det jeg har lurt på i det siste er, uavhengig om man prinsipielt er for eller mot, knyttet til et partipolitisk syn eller ei, er om timingen er feil? Er det det vi trenger nå? Bør vi legge opp til et større forbruk? Burde ikke forbruket vårt gå ned? Vil jeg ha det? Trenger jeg (og vi) flere muligheter til å fysisk handle/shoppe mer enn det vi har muligheter til i dag? Burde ikke fokus være noe helt annet?.

Nå har jeg ventet så lenge på søndagsåpent i Norge, og i mellomtiden har samfunnet endret seg betraktelig. Jeg kan handle på nett 24/7, det finnes full-service tilbud 6 dager i uken og mange muligheter på søndager. For min del, ser jeg ikke behovet for flere kjøpsmuligheter og økt forbruk. Det er ikke veien å gå fremover. Kanskje vi heller burde fokusere på å skape mer og annerledes ut av de øvrige dagene i uka?

 

12 thoughts on “Søndagsrefleksjoner om søndagsåpent

 1. Norge er et dyrt land å operere i. Derfor viktig at våre satsingsområder fremmer produktivitet. Søndagsåpne butikker vil redusere produktiviteten i handelsnæringen. Da syntes jeg vi skal si nei av den grunn. Støtter de lvrige argumentene du bruker mot søndagsåpent.

 2. Noe å reflektere over, søndagsåpent eller ei.

  For min del, så har jeg ikke savnet det tidligere. Tvert imot, da jeg i studietiden jobbet i dagligvarebutikk kveldstid og lørdager, så var søndagen en skikkelig fridag. Å kople helt ut alt av jobbing, og tid nok til å studere noen timer og likevel ha tid til overs.
  For det er et av argumentene med søndagsåpent, mer arbeid til studenter og unge… Men trenger de det, da? De fleste dagligvarebutikker i dagens Norge har åpent til kl.23 på hverdager og til kl.21 på lørdager, og ære være den student som klarer å takke nei til ytterligere ekstra kroner ved litt søndagsjobbing i tillegg.
  Så der sier jeg meg enig i dine refleksjoner, behovet for oss alle i dag er ikke enda mer tid til å handle i butikkene, behovet bør rettes mot alternativer som å disponere søndagen til det som gir oss noe mentalt godt.
  Det er nok av yrker som fordrer litt søndagsjobbing uansett, men folk som innehar de yrkene jobber uansett ukedag det er 😉
  Fortsatt god søndag, Anita!

 3. Da jeg studerte jobbet jeg hver eneste søndag, det var en veldig fin dag å jobbe på, man fikk godt betalt for innsatsen og det passet bedre enn å jobbe kveldstid i ukesdagene etter en lang studiedag. Så jeg kjøper ikke helt fagbevegelsens argumentasjon på rovdrift av ansatte.

  …jeg ser likevel ingen grunn til å ha generelt søndagsåpne butikker og handlesenter, samfunnet har godt av en generell fridag der vi drar ned tempoet.

  Det eneste er at jeg kunne godt tenkt meg at man lempet litt på reglene slik at litt flere dagligvarebutikker kunne ha søndagsåpent.

 4. Hør hør! Nei, det er ikke dette vi trenger mer av nå. Selv setter jeg stor pris en roligere og annerledes dag i uka, som søndagene representerer. Jeg har stor frihet til – og også et ansvar for – å skape den dagen selv, men tror samtidig samfunnets tilrettelegging og signaleffekt er viktig. «Du skal holde hviledagen hellig» – kan forstås på mange måter, flest gode, etter min mening.

 5. Veldig bra reflektert – en refleksjon som er overførtbar til mitt arbeidsfelt. Rusfeltet. Jeg tenker på den økende legaliseringsdiskusjonen
  » Det jeg har lurt på i det siste er, uavhengig om man prinsipielt er for eller mot, knyttet til et partipolitisk syn eller ei, er om timingen er feil? Er det det vi trenger nå? Bør vi legge opp til et større forbruk? Burde ikke forbruket vårt gå ned? Vil jeg ha det? Trenger jeg (og vi) flere rusmidler til å fysisk beruse oss med enn det vi har muligheter til i dag? Burde ikke fokus være noe helt annet…?», fikk jeg lyst til å skrive

 6. Enig. Vi burde skifte fokus på å få ned forbruk og tempo. Jobbe smartere og bedre, men med et fokus på å produsere de riktige varer og tjenester som gir bærekraft til natur og ressurser. Ikke mer forbrukergalopp. Vi driver jo allerede rovdrift på jordas ressurser. Meningsløst forbruk over evne.

 7. Det ser ut som du forutsetter at søndagsåpent vil øke forbruket. Vet vi det? Jeg er for minket forbruk, men for større fleksibilitet i når man får tak i det man trenger. At noen større sentra kan ha åpent mellom 12 og 18, som i Finland og Sverige.

 8. Hear hear!
  La oss fortsette å ha en dag uten dårlig samvittighet for alt vi burde ha fiksa i byen. Og heller bruke energien på hvordan vi kan bruke den best på familie, natur og kultur!

 9. Når det gjelder søndagsåpne butikker, så er jeg i mot. Det betyr ikke at jeg ikke (senest i går) sto på Esso for å se om de hadde rømme, eller at jeg aldri har vært i en søndags-Kiwi. Jeg mener bare at vi trenger en pause. Samfunnet trenger en pause. De fleste steder (i hvert fall i sentrale strøk) så har vi dagligvarebutikker som er åpent fra 7-23. De fleste klarer nok å skaffe seg «må ha» i løpet av de timene.
  Tidsklemma er reell for noen, menneskeskapt for andre.
  Samfunnet trenger en pause, og forbruket må ned.
  Jeg legger ikke kirketid og partipolitikk i bunnen her, men pusteproblemer og overforbruk. Snart er alt bare hverdager. Man skiller ikke på hverdag og fest, vi spiser sjokolade midt i uken, og synes det må være en menneskerett å få kjøpe klær og nattkrem på søndager.
  Vi trenger ikke det, vi trenger en ll-knapp.

 10. Hverdagen for de fleste er travel og kan väre vanskelig å få ihop, spesielt med barn, skole, aktiviteter og begge foreldre i arbeid. Etter flere år i Kanada og Sverige der söndagsåpent er en selvfölge er det vanskelig å se ulempene ved å gi familiene den fleksibilitet som man behöver. Hvorfor skal man ikke kunne gjöre sin handel på söndag om det er barneselskap, fotball og tid for sen frokost sammen lördag? Forbruk styres av disponibel inntekt, ikke av åpningstider. Man kan jo fortsatt velge å gå i kirken eller på skitur på söndag men la det väre ett individuelt valg.

 11. Bra refleksjon, tror flere bør tenke slik. Men det er jo ikke rett at Stortinget skal detaljregulere når du og jeg kan handle. Hva om jeg har fri mandager og ønsker å bruke den dagen slik andre bruker søndagen? Eller hva om søndag er eneste dag jeg som student kan jobbe på? Burde vi ikke la det være opp til hver enkelt butikk å avgjøre åpningstidene?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *