Hva gjør man som foreldre når barna vil blogge, være på Instagram og Face?

Har du barn, så vet du jo allerede at de kommer de til å få et helt annet forhold til sosiale medier enn deg, de vokser opp med det.

De ligger sannsynligvis også langt foran deg teknisk, i hvordan bruke, forstå og håndtere alle duppedittene og app’sene. Det er også stor sannsynlighet, kanskje spesielt hvis du har døtre – at de vil blogge? (jeg har ikke sønner, så jeg vet ikke). Jeg har tre døtre (17, 11, og 5 år) og to av de blogger på egne blogger.

Tenkte jeg skulle dele noen refleksjoner og tips basert på mine erfaringer som forelder/mamma i en slik situasjon, og da spesielt for 11-åringen, som har kvalitetssikret dette innlegget.

Igjen, jeg er ikke barnepsykolog, har ikke erfaring med andre enn egne barn, mine refleksjoner er ikke forskningsbasert, jeg er ingen ekspert på kombinasjonen sosiale medier og barn – derfor, du leser dette og alt annet jeg skriver på bloggen på eget ansvar :).

13-års grense

Det er stort sett 13-års grense på de fleste sosiale medie applikasjonene ( f.eks Facbook, blogg.no, Instagram) og det syntes jeg er bra. Med foreldres tillatelse kan barn opprette konto før 13 år. Jeg har valgt å si ja til 11-åringen (6.klasse) på Instagram og blogg.no. Forutsetningen er at hun har lukket profil og at hun må godkjenne alle kommentarer på bloggen sin. Dette er en indivduell vurdering hvor jeg mener at foreldre må ta et aktivt ansvar og forhold til sine barns inntreden og bruk av sosiale medier. Blogg.no har en veldig fin guide til foreldre som skal opprette blogg: http://faq.blogg.no/#foreldre

Sett egne grenser

Jeg har stor forståelse og respekt for at man setter egne grenser for sine barn, uavhengig av aldergrense, og at mange er negative og kritiske til konsekvensene av barn & bruk av sosiale medier. Vi har nok av eksempler på hvordan dette kan være veldig negativt og faktisk få katastrofale følger.

Jeg har valgt å ha en litt liberal holdning, og gir barna mine mye frihet under ansvar på de fleste områder i livet. Samtidig snakker vi mye med de minste om hva som skjer både i samfunnet og i nyhetsbildet, og jeg følger med og håndterer disse verktøyene selv.

Det er de samme reglene som gjelder i det digitale livet som ellers i livet mener jeg; man må oppføre seg pent, ikke bruke energi på drittkasting, være raus med andre og akseptere at folk har forskjellige ståsteder og meninger, stå for det man mener med fullt navn, tenke over bilder man legger ut, beskytte seg selv for folk og situasjoner som ikke vil deg vel.

Når det er sagt, så er min livsinnstilling at det er lurt å være åpen for nye ting, være nysgjerrig og å tørre å prøve og å feile. Dersom man begynner med pekefingeren og kun har fokus på alt som kan gå galt, kan man gå glipp av mye læring, kunnskap, utvikling, relasjoner og opplevelser i livet.

 

Dette er fremtiden

Jeg tror ikke vi kan stoppe utviklingen, vi må bare lære oss å håndtere den og å navigere oss selv og barna så best vi kan, med en optimistisk, kunnskapsrik og raus holdning.

Kanskje er det også en fin anledning å snakke med barna for å selv forstå og lære mer av hvordan applikasjonene i sosiale medier fungerer? Jeg gjorde det. Det var min fine 17-åring som viste meg WordPress (et verktøy for å lage blogg) og som sammen med meg opprettet tinteguri. Hun fortalte meg hvordan en blogg fungerer, viktigheten av å bruke bilder og la følgere bli kjent med meg også som person. Verdens beste PR rådgiver;)

9 Refleksjoner, barn & blogging: her er mine erfaringer

 1. Barna dine kommer sannsynligvis ikke til å spørre deg om lov først, kun de som er yngre enn 13 år (noen henger seg også på andres blogger når de er yngre dersom de ikke får lov)
 2. Blogging oppstår ofte slik sier min 11-åring: de tar med PC’n til venner. De tar fine bilder, gjør noe morsomt sammen som feks. å bake. Da har de innhold til et innlegg, så vil de legge det ut, dele
 3. Det er lettere å merke at de yngre er aktive på sosiale medier, de er mer hjemme, og de tar bilder av alt de driver med og spiser, både hjemme og ute
 4. De starter tidligere og tidligere. 17-åringen begynte for noen år siden og 11 åringen begynte nå i høst.Hun hører mye om blogger og bloggere, leser dem og blir inspirert til å lage en lik , men med sin egen vri (11- ringens beskrivelse)
 5. Når du oppdager bloggen (mulig de har hatt den en stund før de viser deg den), ikke være negativ, se først og hold dine første ”hjelpe meg” kommentarer for deg selv :)
 6. Snakk med barnet ditt, spør om hva de ønsker med bloggen sin og hvilke andre bloggere de følger. Da ser du hvem de inspireres av
 7. Spør om de om de kan vise deg blogg, bilder og innlegg, ikke vær negativ når du ser bilder du mener er upassende – ennå…
 8. Spør om de har åpen profil eller ikke (de som er yngre enn 13 år og har fått tillatelse av deg, kan åpne profilen sin etter du har godkjent, så sjekk ofte at den faktisk er lukket)
 9. Spør om de har fått noen dårlige kommentarer eller har andre opplevelser

Min erfaring er at når du er spørrende, så forteller de. Da er det mye lettere å gi noen velmenende råd som starter som spørsmålsformuleringer.

3 spørsmålsformuleringer, barn & bruke av sosiale medier:

 1. Ikke sikkert at det er lurt å legge ut 20 bilder av ansiktet ditt som nesten er helt like på Instagram? Kan du ikke velge ut de fineste? Du kan jo bare slette de andre, du vet jo hvordan man gjør det du?
 2. Kanskje det er lurt å la profilen din være privat på Instagram, så kan du selv bestemme hvem du vil som skal se hva du legger ut? Da slipper du dårlige kommentarer. Du kan jo ha profilen åpen til du opplever dårlige kommentarer, så kan vi snakke om det da? Husk, det finnes ”troll” der ute vet du, det er folk som bare er teite og som ikke helt forstår at andre blir lei seg. Det er de vi skal sørge for at ikke får oppmerksomhet og tilgang til de fine tingene du lager og legger ut. Si i fra til mamma hvis du eller andre opplever dette
 3. Bloggen, godkjenner du fortsatt kommentarene? Dette er viktig, det må du gjøre, for ALLE kan lese den fine bloggen din

3 Hovedtips:

 • Vurder modenheten til barnet ditt. La de få prøve seg, de regulerer seg selv, også fordi de sannsynligvis ikke gjør dette alene. Mange lager blogger sammen, og det er et hyppig tema på skolen og i klassen. De snakker mye om det og ”liker” og blir inspirert av hva bloggere på topplistene og venner gjør
 • Følg med over tid. Det viktigste er at de ikke åpner profilen sin eller slipper kontrollen med kommentarer på bloggen. Så langt har dette gått bra hos oss. Jeg syntes bloggen hennes gir meg et veldig fint innblikk i hennes hverdagsliv, sett fra 11-åringens øyne :)
 • Når du vil korrigere, ta det i rolig dialog, begynn med å skryte litt først, deretter bruk spørsmålsformuleringer for å få til endring. De innser ofte ting selv. Jo tidligere de lærer seg sunt nettvett, jo bedre :)

 

 

 

17 thoughts on “Hva gjør man som foreldre når barna vil blogge, være på Instagram og Face?

 1. Veldig bra innlegg og jeg kan si meg enig med stort settt alt her og jeg har tre gutter, 13, 10 og 3 år. Han minst er en racer på IPad siden 1 års alderen, men har bestemt seg for å vente litt med bloggingen enda… Spill derimot! :-)

  Det viktigste er å som du sier å være der som en støttespiller med gode spørsmål og et åpent sinn. De finner ut av det uansett og det er bedre å være «med» enn «mot».

 2. Det er et veldig viktig tema du tar opp her, og du har mange gode poenger. Det er en utfordring at barn og unge vokser opp i et digitalt samfunn uten voksenpersoner som kan veilede dem. Temaet du reiser må høyt opp på agendaen for alle som har ansvar for barn og unge. Kanskje du som direktør i HP kan bidra til det…

  • Enig og med dette blogginnlegget håper jeg å kunne bidra litt i debatten. Men den må løftes, det har du helt rett i! anita

 3. Jeg har sett og jobbet med dette i over 7 år nå. Sosiale medier. Derfor er det helt naturlig at mine barn er tilstede og bruker disse sosiale verktøy. Jeg velger å sette meg ned sammen med dem, forklare hva som er greit og ikke greit, vise ekspempler og hvorfor disse evnt ikke er akseptable. Det er ikke noe hokus pokus.

  Bedrifter har mye å lære når det kommer til å bruke verktøyene riktig. Jeg har sett få ekspempler på de som faktisk får det til, og grunnen er at veldig få faktisk tørr. De velger det safe og det blir fort kjedelig og forutsigbart.

  Det er en spennende fremtid med kommunikasjon vi går i møte og stakkars de foreldre som tviholder på at dette kommer til å gå over. Det har såvidt begynt. Unge i dag kan ha sin egen tv-kanal med flere hundre tusen seere…..DET er spennende det!. Jeg elsker å jobbe med dette mediet og gleder meg til å formidle hva vi gjør sammen med 80 av landets største bloggere. Det gjelder å se mulighetene og gripe de…og lære sine barn det samme. Takk for meg, gleder meg til kaffe. BTW, kjøp domener til barna deres allerede i dag. Det gjorde jeg for 8 år siden. Både .no og .com er kjøpt til begge to. Viktig!

  • Tror vi har samme filosofi her Trine! Tusen takk for rådet om domener til barna, det skal jeg jaggu gjøre! :) Vi tar kaffen vår snart!! klem, anita

  • Så bra! Ikke en enkel problemstilling dette her, men greit at de får prøve seg frem med en kjærlig og årvåken voksen ved siden av seg:)

 4. Takk.
  Min 14 årige datter har hatt lyst til å blogge i mange år. Jeg har holdt igjen, men med dine gode råd skal jeg tørre å slippe henne «løs» på en ny arena.
  Takk og regner med at min datter sender deg stor takk
  :-) Runi

 5. Hei! Flott innlegg om barn og sosiale medier. Jeg er skoleleder og vil ta med teksten til mine kollegaer og til en foreldregruppe «voksne skaper vennskap». I forrige møte var dette et tema. Kan du eller vet du om noen som kan snakke om sosiale medier og barn? Vi ønsker en person som både kan fortelle på en god måte til både voksne og barn. Vil også si til deg at du alltid gir meg inspirasjon!!! Takk!

  • Tusen takk for nyttige lenker Jostein! Jeg er helt enig med deg, man bør kjenne til noen kjøreregler som foreldre – tenk, 50 000 bloggere under 13 år!

 6. Pingback: Vil du bli med på fest? « Susanne Kaluza

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *