Marthas Misforståtte Engler

 

Jeg tror ikke på Gud, og jeg tror ihvertfall ikke på engler. Jeg tror på mennesket og på kjærligheten, på godt og vondt. Jeg tror også at mennesker er ulike og at noen har egenskaper som andre ikke har. Jeg har ikke behov for å få det motbevist vitenskaplig. At noen mennesker har en slags sjette sans, det aksepterer jeg.

Ta Snåsamannen, at han har gjort noe bra for mange mennesker, det betviler jeg ikke. Uansett hva du kaller han og hvordan hans evner blir forklart, det blir sekundært for meg så lenge han gjør bra ting. Det er forutsetningen. At det finnes mange som tror at de har uante evner og ikke har det, de er det nok mange av, på lik linje som at det finnes dårlige og inkompetente fagfolk i ulike yrker og miljøer.

Det engletullet tror du vel ikke på?

Jeg er pragmatisk og jeg er kritisk. Jeg trodde jeg var sunn kritisk, men som så mange andre, skyter jeg av og til fra hoftene uten å egentlig sette meg inn i ting. Sånn som med Marthas engler. Der har jeg vært veldig skeptisk og ikke spesielt interessert for å være helt ærlig. Jeg har aldri satt meg inn i englesaken eller møtt Prinsessen. Før denne fredagen, på Konserthuset.

 

Hva betyr ordet engel?

Engel er den norske formen av det greske ordet «angelos», som igjen er en oversettelse av det hebraiske uttrykket «malak», som betyr budbringer.

 

Wiki sier at en engel er et overnaturlig, ofte bevinget åndevesen som er beskrevet i flere religioner.Når det i Bibelen snakkes om sendebud fra åndeverdenen, oversettes dette med engel.

Ja, her «detter» jeg ut, det vil si, jeg forstår «konseptet», men i og med at jeg ikke tror på Gud og ser på Bibelen som en fin historiebok, så har jeg aldri viet innholdet mye analyse. Det er og blir abstrakte begreper for meg, så abstrakte språkmessig at det skaper distanse, det blir for høytflyvende, jeg tar avstand.

Marthas engler

Fredag holdt jeg en presentasjon for 1400 damer på Konserthuset. Jeg skulle dele personlige erfaringer, ikke snakke om strategi, faget og jobben min. Da må jeg ut av komfortsonen, og i et halvt år har jeg grudd meg til dette. Men med hjelp og innspill fra gode venner og familie, stod jeg på scenen fredag. I sminken traff jeg Prinsesse Martha og forretningspartneren, Elisabeth. To damer, veldig tilstede og imøtekommende var førsteinntrykket. De skal snakke om englene, tenkte jeg, dette må jeg høre på.

Så jeg satt meg i salen og hørte, og det tok ikke lang tid før jeg forstod at jeg har misforstått og forhåndsdømt Marthas engler. For det handler lite om engler, de er bare en metafor, på lik linje som Eggen bruker fotballen i sin ledelsesfilosofi. Målet er det samme, å få det beste ut av folk og resultater. Kjært barn har mange navn. Englene er ikke annet enn en litt utradisjonell metafor for beskrivelse og forståelse av klassiske utviklingsbegrep som høyre og venstre hjernedel, feminine og maskuline egenskaper, lytte versus handlings-egenskaper.

Prinsessens presentasjonen handler om hvordan man ved hjelp av ulike teknikker kan forstå mer av sine egne begrensninger og muligheter med et endelig mål om å utvikle seg til å bli tryggere og harmoniske, slik at man kan levere bedre resultater, uansett arena.

Hjelpe meg, er det dette vi har hauset oss opp for i så mange år nå? Har vi blitt redd for metaforer? Så redd at vi ikke gidder å sette oss inn i hva som egentlig ligger bak, tenkte jeg når jeg hørte på. Dette har vi da holdt på med i mange mange år, søken etter selvutvikling, med og uten åndelig dimensjoner?

Marthas engler handler først og fremst ikke om engler. De er en metafor, et bilde som hun og forretningspartneren bruker for å forklare innholdet i selvutviklingskonseptet sitt og de bygger merkevaren sin rundt denne metaforen. De kunne ha valgt noe helt annet. Marthas utdannelsestilbud og bøker handler om noe vi har drevet med i alle tider, i idretten og i næringslivet, å kontinuerlig utvikle verktøy og konsepter for å maksimere potensialet i folk. Intet mindre intet mer.

Søren , jeg trodde jeg hadde skyts, mot englene! Jeg har tatt så grundig feil, jeg har latt meg lure – av språket.

Så hvorfor har det blitt og blir det fortsatt så mye oppstyr og hets mot Marthas engler?

Jeg tror det er tre hovedårsaker:

 • Rolle. Martha er Prinsesse, hun har tatt utradisjonelle valg, både privat og profesjonelt, er selvstendig næringsdrivende og driver med selvutvikling, noe mange ikke «har sansen for», forstår og derav lett avviser
 • Språket. Når man velger å bruke englemetaforer, så blir det abstrakte rundt selvutvikling og meditasjon bare enda fjernere for mange, og det skaper avstand. Engler, chakra, aura, jording, åndelighet, meditasjon. Ordene er den store fremmedgjøreren for mange av oss tror jeg, ihvertfall for meg. På lik linje som når vi i IT bransjen møtes og snakker om teknologi og kun bruker TBFr (tre bokstav forkortelser), da blir det svært abstrakt og uinteressant for mange, svært mange.

Men ta ordet meditasjon, det kan vi da ikke la oss bli helt satt ut av, det kjenner vi da godt til? Å meditere er kanskje ikke noe vi driver mye med i næringslivet, men det kommer mer og mer. Å meditere betyr bare å å dvele over, å reflektere, å kretse rundt – det er et «must» i kunnskapssamfunnet. Min måte å meditere på er å blogge, det er da jeg reflekterer. Noen går i marka, noen tar yoga, mange går på ski, men vi er da åpne for ulike måter å hente energi og samle oss i 2013, er vi ikke det da?

 • Forhåndsdømming. Noe mer menneskelig enn å forhåndsdømme, skal vi lete lenge etter. Vi gjør det alle sammen, i mindre eller større grad. Men hvor mange av oss har egentlig hørt Martha «live» fortelle om og demonstrert det hun driver med? Hvor mange har lest bøkene? Hvor mange har gått litt i dybden bak metaforene? Jeg kan raskt innrømme at jeg har forhåndsdømt Marthas engler, uten å ha nok kunnskap, kun basert på overskrifter..

 

Martha gir f…

Det aller mest imponerende ved dagens korte bekjentskap med Prinsessen var at hun helt tydelig gir f….. Hun bryr seg ikke om hva folk måtte mene om hennes valg, fordi hun tror på det hun driver med. Hun er ikke på noen «englemisjonsreise», men har utviklet et konsept for læring, med nye verktøy, basert på en eldgammel lære om søken etter å forstå en indre autoritet, som hun ønsker å lære bort, og å livnære seg på. Hun har en helt egen ro, en misunnelsesverdig ro.

Jeg tenker, vi er heldige som har personer i Kongehuset som ikke er A4, besteborgerlige og intellektuelle som oppfører seg slik vi forventer, men som beveger seg inn i fremtiden med en åpenhet, perspektiv og en nysgjerrighet som utfordrer det etablerte. Damn, det er bra – det er spennende!

 

Kongehusets medlemmer er ledere, de er rollemodeller. Martha har funnet roen og sitt virke. Hun vil gjøre noe mer, i tillegg til å levere på sine kongelige plikter. Det står det respekt av, dette hadde hun ikke trengt å gjøre.

Seriøst, tror du hun hadde utsatt seg for all negativ omtale og latterliggjøring for å få oppmerksomhet? Hun trenger ikke det, hun er Prinsesse, hun får til og har tilgang til alt og alle. Det er noe annet som driver henne, og det syntes jeg er spennende.

The crazy ones

Kanskje handler Marthas engler faktisk om engler? Jeg vet ikke. Jeg tror ikke på Gud og ikke på engler.

Men jeg tror på verdien av å få bedre innsikt i seg selv, å ta ansvar for egen utvikling og trivsel, øke mulighetene for å få til det man bestemmer seg for slik at livet blir blir så interessant og givende som mulig, fordi man selv sitter i førersetet, tar ansvar for eget liv. Jeg er åpen for at teknikker og verktøy på denne fronten utvikler seg, også på metafor siden. Jeg forstår englene som en metafor i tradisjonell leder- og personutvikling, slik noen forstår kirkens engler som en metafor for det gode og optimistiske i mennesket.

Mange mennesker tror på Gud i Norge, ja og også engler – og vi andre kan velge å bruke dem som en metafor på vennlighet, hjelpsomhet og indre styrke. Det at vi ikke tror på engler betyr ikke at vi fritt kan plage, mobbe og baksnakke de som tror.

«Englefella»

Neste gang skal jeg følge mine egne følg-varsom regler bedre, for jeg gikk rett i «englefella».

1. Ville jeg selv ha likt å bli omtalt og snakket om på den måten?

2. Har jeg nok informasjon om saken til å være så skråsikker?

Jeg åpnet foredraget mitt fredag på Konserthuset med videoen, The Crazy Onesmed avdøde Steve Jobs. Se den på YouTube.

80 thoughts on “Marthas Misforståtte Engler

 1. Wow! Endelig. Dette har jeg tenkt lenge. Takk for at du satt ord på det og publiserte dette. Viktige betraktninger og belyser noe vi alle kan tenke gjennom og ta lærdom av. Jeg fikk ihvertfall en aha-opplevelse og skal bli bedre på å «se bakenom» alt en hører og leser.

 2. Så forbanna godt sagt! «Englefella» – skal gjøre alt jeg kan så jeg selv unngår å gå i den igjen! Låner noen ord av Alf Prøysen: Hvis ingen går i fella skal vi alle snart feire det rause, respektfulle og «se oss selv i speilet»-livet! Takk Anita, for dine ærlige betrakninger!

  • Bra skrevet.
   Det er mye mellom himmel og jord som ikke er nødvendig at alle mennesker behøver å forstå. Har stor respekt for Prinsesse Marthas, hun evner som andre ikke har,kall det en gave fra oven, nemlig kontakt med engler, det helt klart, hun kan også snakke med de på andre siden,de som har gått bort. Har selv fått gave fra høyere hold, kan hjelpe mennesker som har vondt til å bli friske og annet. Men ikke alvorlige sykdommer. Kanskje det er en mening at enkelte får oppgaver fra oven. Selv tror jeg på Gud, Jesus å Engler, og er meg selv på godt og vondt :)

 3. Utrolig bra skrevet. Jeg må ærlig innrømme at jeg har vært veldig skeptisk til det såkalte «englekjøret» :-) Og faktisk kanskje sett ørlite grann ned på de som tror på det. Og det, til tross for jeg tror på Gud! Og engler! Jeg skjønner at jeg må prøve å se forbi alle de «fluffy» ordene og se hva som er på baksiden. Hilsen ei som også snakker i TBFr og tror at alle forstår meg :-)

 4. Veldig bra!
  Her tror jeg alle skeptikere kan få seg en aha-opplevelse :-)
  Og det gjelder alle som uttaler seg om noe de rett og slett ikke har opplevd eller har nok info om.
  Tusen takk! <3 :-)

  • Ja, stort sett, hvis man tar seg tid til å lytte, og lære, før man dømmer, så blir ofte bildet mer nyansert!

 5. Veldig bra om prinsessen, og på tide noen kutter gjennom det tabloide babbelet rundt en åpenbart meget dyktig og meningssterk dame! Er selv glad for den takhøyden vi har i Norge på mange områder, og kongehuset sår såmenn ikke tilbake på dette området.

  Men noe helt annet: hva er tanken bak din «lånebruk» av andres bilder? Har du forhåndsklarert dette med hver enkelt kilde? Hvis ikke er det jo i strid med Åndsverksloven. Norsk opphavsrett er jo vanskelig å håndheve i en digital verden, og er utvilsomt moden for revidering. De fleste velger jo likevel å forholde seg til den inntil den endres, så jeg syns det er interessant at en profilert blogger og næringslivsleder som deg velger en annen vei. Det hadde vært morsomt å høre hva som ligger bak denne vurderingen! (Med mindre all bildebruk faktisk er klarert da.)

  • Hei Nina og tusen takk for tilbakemelding! Når det gjelder bruk av bilder så jobber jeg etter kildeprinsippet, at jeg alltid henviser til hvor jeg låner bildene av, som uansett er publisert og tilgjengelige for offentligheten. Har ikke fått annen respons enn mange syntes det er ok å bli referert til. Skulle jeg få en tilbakemelding om at noen ikke ønsker at jeg skal henvise til deres nettside, hvor bildene ligger, så vil jeg fjerne asap.

   Det samme gjelder medias bruk av mine tekster, det er de færreste som spør meg først, og mye har blitt publisert ulike steder, uten at jeg vet det, men det er helt ok, så lenge de henviser til opprinnelig kilde :) jeg står for det jeg skriver, og skulle mine tekster noen gang bli brukt i feil sammenheng eller bli forvridd, har jeg bloggen min til å rette det opp:) Dette funker bra i norsk media syntes jeg, de er flinke og saklige selv om de ikke alltid spør først.

   • Dette er en avsporing fra temaet, men jeg har også tenkt at du er litt «gæærn» som låner bilder fra andre :-). Jeg har drevet en del med affilate marketing og sett «kollegaer» i USA havne i seriøst trøbbel ved å bruke bilder uten å ha klarert rettigheter på forhånd. Dette gjelder spesielt ved bruk av stockphotos. En del av disse selskapene som f.eks istockphoto, shutterstock og gettyimages har ett helt kobbel med folk som sitter og sporer opp bilder på nettet og om vedkommende har lisens eller ikke. Kjenner til spesielt ett tilfelle hvor en person måtte ut med $3500 pr bilde, selv om han fjernet bildene fra sin webside. Bare betal eller «see you in court». Nå skjer kanskje ikke dette i Norge, men allikevel……litt skummelt synes jeg. Personlig ville jeg sett det som en ære om du hadde tatt mine tekster og linket til min webside. Men hva om du bruker ett bilde fra min side(som er ett stockphoto med lisens). Vil du da være i faresonen? Bare lurer…..? (Beklager å hacke tråden her, denne debatten burde vel egentlig føres ett annet sted.)

 6. Takk for dette flotte innlegget! Jeg tror på Gud og på engler, så det er så godt å se at vi alle kan møtes på et likt kommunikativt plan, hinsides vårt verdensbilde <3

  • absolutt, det er mange trosretninger, og de kan leve side om side – så lenge man tror på noe bra og vil andre vel, kommer man langt!

 7. Jeg er en stor fan av Gud, Engler, Martha og deg Anita – verden blir bedre når man har det store manfold OG elsker når mennesker gir fan og bare gjør det de tror på. Skulle gjerne vært der å sett deg på konserthuset – når du er personlig endrer du verden. Det har jeg sett og hørt <3

  • Tusen takk Gry:) ja, handler om å gi litt f… hvis man skal få til noe, og der imponerte Prinsessen meg, makan til rolig og raus dame, med all den dritten, sjikanen og hestsen hun har måttet tåle

 8. Først til Nina Fure. Fint at du tar opp det med bilder. Det er noe jeg tenker mye på, men forstår ikke helt fo’s and dont’s. Her syndes det nok mye. Selv legger jeg inn ‘photocredit’ og linker til siden med mindre opphavsretten kommer tydelig frem. Da bruker jeg det ikke. Jeg sender mailer til de det gjelder av og til, men får sjelden svar. Så til artikkelen. Godt og modig. Fint å ta «de svake» i forsvar. Sliter dog litt med å forstå hva hensikten med artikkelen er i forholdet til din rolle og hva HP skal assosieres med.

  • Hei Berit og tusen takk for tilbakemelding! Poenget med artikkelen er ikke å «ta de svake» i forsvar, jeg ser ikke på Prinsessen som svak, hun er nok en av de sterkeste, hun bryr seg svært lite om kritikken. Hensikten er å beskrive min egen opplevelse, mine egne fordommer og å dele, det er derfor jeg blogger. Denne bloggen er personlig, og lever ved siden av og uavhengig av min profesjonelle rolle i arbeidslivet. Alt jeg skriver her, som forklart under punktet «Om tinteguri» er følgende:
   Alt jeg skriver og formidler er egne erfaringer og meninger som jeg står for som privatperson og som ikke kan tilknyttes hverken arbeidsgiver, kolleger, venner eller øvrig familie.

   • Takk for raskt og godt svar. Skal forsøke å skrive uten feil denne gangen. Mobiltasting er ikke enkelt :-) Jeg vet at mange sier det med privatperson, men en toppleder vil uansett bli assosiert med det selskap hun leder. Jeg er glad min leder for det meste blogger om det som er av relevans for vårt fag, men jeg kan ta feil og muligens vil tiden vil vise at det er bra å ta på seg en større hatt.

    • Ja, jeg kan tildels være enig med deg i det – og jeg skriver mest om ledelse, på ulike plan. Denne artikkelen handlet om viktigheten av å ikke forhåndsdømme og å lytte, det er høyst relevant som leder… :) At mine kolleger får vite at jeg ikke tror på Gud, det er helt ok, på lik linje som at noen forteller om at de har et kristent livssyn eller politisk ståsted som leder.

 9. Ah takk vakre Anita! For oss som har sett og hørt deg, og som kjenner oss så godt igjen i vår helsunne galskap, som kjenner vi ikke har hatt andre valg enn å gå våre egne feiltastiske veier, og som har lært av å måtte bære og stå i oss selv, er det herlig å lese dette som vi er flere som har tenkt, men ikke fått på papiret!!

  Alt handler om ord, begrepsapparat og perspektiver, og for meg som tror på menneskets uendelige kraft og muligheter, og kaller dette vår iboende alkymi, blir hva vi kaller dette sekundært. For meg som bl.a healer, transformatorcoach, konstellatør og jurist, med en global visjon, handler dette likevell uansett om tillit. Tillit til at vi er en del av noe som er større enn oss. Hva vi selv vil kalle det er jo bare opp til hver og en av oss. vi er like forskjellige som det er mange av oss, ord resonnerer forskjellig hos hver og en av oss. Vår persepsjon, våre synkroniteter og magi forskjellig – våre fortegn. Vi har alle uansett et felles mål som mennesker: et raust, godt og rikt liv der vi lever med bena godt plantet på jorden, sammen med andre mennesker som betyr noe for oss, og samtidig strekker oss fremover og skaper våre liv ut fra vår egen hjertekraft og indre driv. Takk til både deg og din historie. Kjenner meg godt igjen, og det er godt å vite at vi ikke står alene. Jo flere vi er som står i kraften vår, jo mindre fordømmelse og frykt vil vi se. Det er flere engler, hekser, medmennesker, hjertekrigere, ledere, jurister, foreldre, budbrigerer – eller kall det hva du vil – blant oss <3 Klem Katrine Legg Hauger

 10. Pingback: SkapDinDrømmejobb på besøk hos Wisdom from North

 11. Kloke ord, Anita! Jeg følger deg på dine refleksjoner om hvor rask vi er til å sette personer, synspunkter og fenomener i bås. Kanskje er det alderen som gjør oss litt mer åpen for hva som byr seg her i livet….

 12. dette var en flott refleksjon om det vår kjære prinsesse driver med, helt enig at det er mange der ute som ikke har satt seg inn i hennes verden, men kun tenkt på om at hun er helt på viddene. håper at mange leser din blogg å forstår bedre..takk..

 13. Jeg har alltid digget Martha jeg, for den hun er. Alle lo, slik jeg så det, av henne og Ari under bryllupet når de snakket om «lysfontener og annet tull», jeg så bare den kjærligheten de to hadde mellom hverandre og tørket mange tårer..

  Jeg synes hun er tøff, modig og flott! Og jeg er dødsmisunnelig på henne fordi hun tør, hun tør å gå sine egne veier. En dame vi alle skulle lært av.

  Og hvem er egentlig enig i alt? Er ikke det irrelevant egentlig? Hvordan skulle verden være om vi alle skulle like og mene det samme?

 14. Takk for nok et godt innlegg som setter ord på noe av det som rører meg. Nok en gang har jeg blitt inspirert både personlig og som leder.
  Neste gang jeg ser en overskrift om Märthas engler så skal jeg jammen lese videre.

 15. Opplevde prinsessen og Elisabeth live i Bergen i mars og fikk en god og hyggelig opplevelse med dem. Prinsessen er flott og så rolig og klar i sin framtreden og jeg forstår ikke hvorfor de som har slik motforestilling mot det hun driver med ikke setter seg inn i en sal og får med seg forelesningen hennes…Den er utrolig bra…så kan de kanskje få seg en vekker………

 16. Stor Takk Til Tinteguri For En Flott Artikkel Om Foredrag Med Prinsesse Märtha, Hennes Kollega Elisabeth. Kloke Ord Fra Tinteguri og alle Damene som har Kommet Med Sine Synspunkter.
  Lev vel
  :0)

 17. Godt beskrevet for å ufarlig gjøre temaet som har vært i vekst her i Norge i mange år, men i en annen metafor/språk. Dette er med på ufarlig gjøre det. Hadde stand på Alternativ messe, Sandvika ved siden av Engleskolen og min opplevelse var veldig positivt og jordnært. Det var en veldig god energi og kraft tilstede.

 18. Jeg kunne aldri sagt det bedre selv! Fantastisk bra skrevet. Når du begynner med jeg tror ikke på Gud, men det gode i mennesket. Da er det akkurat som om jeg skulle skrevet det selv. For det er også mine tanker. Men den flotte måten du beskriver din nåværende oppfatning av vår prinsesse, er en fryd å lese. Jeg har på ingen måte hadde mine fordommer på det de holder på med, for jeg har ikke satt meg inn i det. Jeg har som de fleste av oss tenkt, hva i alle dager. Engler?? Dermed har jeg lagt det bak meg, og ikke brukt så veldig mye energi på det. Men jeg er opptatt av det du har funnet utav om prinsessen å hennes konsept. Dermed har du gjort meg nyskjerrig på hva prinsessen og hennes partner driver med. Å få frem det gode i folk og resultater – fantastisk! Liker.

  Takk :-)

 19. Noe av det bedre jeg har lest i en blogg på lenge!
  Jeg tenker at dette du er inne på her er det opprinnelige budskapet i mange religioner.

 20. Har Märtha selv misforstått englene? Siterer fra Aftenposten:

  Prinsesse Märtha Louise beskriver engler som ren energi, uten fysisk form, men mener de likevel kan materialisere seg gjennom spor i den fysiske verdenen.
  Da vi åpnet øynene, var vi alle dekket av fjær, til og med inni gensere og inni lommebøker.
  Det er ikke mye metaforisk over dette.

 21. Du skriver bram det skal du i hvert fall ha. Men, jeg har også hørt Martha snakke i andre sammenhenger og det har ikke vært annet enn svada og mambojambo. Hva med auraene som skal klikkes plass?? Hvor passer det inn i dine refleksjoner? De gjør ikke det fordi Martha har en dobbelthet. Hun tilpasser budsdkapet til hørerne. Dere var sikkert for det meste utdannet og i jobb. Men, de hn virkeli kommuniserer med er de som har oppnevnt seg selv som «høysensitive». De som både ser engler, er overpositive, koz og klemz til alt og går og overføler på alt mulig. Det er jo dette som er hennes kjernegruppe. Professor i psykiatri, Ulrik Malt, har jo også påpekt at man i flere tiår har hatt en diagnose på dette – nevrotisme.
  Jeg har hørt Martha holde foredrag og jeg kan ikke gjøre annet enn å beskrive hennes budskap som keiserens nye klær.

 22. Bra blogg!

  Det er Magne fra VG her, nå har jeg anbefalt innlegget ditt på forsiden av VG slik at flere kan få gleden av det.

  Er det andre som skriver en god blogg og vil ha mange nye lesere? Ikke nøl med å sende en epost til meg på magnea |a| vg.no

  :-)

 23. Engler, eller tilsvarende, altså malik, etc er rapportert i alle religioner og samfunn. Ser man på fenomen, mange nordmenn ikke tror på, så er de faktisk ganske like verden over. Gud, Engler, ånder, budbringere. Og ser man på hva de som ikke tror, dyrker, så er det ofte idoler. Et simpelt sexidol, og i den sfæren trenges selvfølgelig ikke «religion».
  Vær ærlig og spør degselv hvor du står.
  Sexidolet er også den opprinnelige Konge og faderland, idoldyrkning og det samme som dyrkning av forfedrene.
  Hva er forbi dine forfedre?
  Hallelujah, ett ytrykk som er bevart fra de tidligste skriftlige tider. Jah, betyr liv, og i de tidligste skrevne skrifter kalt EA, og Zi, og andre geografiske varianter.
  Hvem ga deg liv? Ingen leger, vitenskapsmenn ,ateister eller objekt i universet kan det.
  Gud skapte mennesket.
  Priset være Gud.
  Fred være med deg.

 24. Tja. Å ta seg betalt 24 000 kr pr. skoleår for å «lære» å bli mer harmonisk og kommunikativ, er drøyt.

  • Jeg vet ikke hva skolen koster, men hvis det er riktig som du sier, 24 000 pr år, så er det billig. Hva idretten og næringslivet bruker på mentale trenere for å få frem prestasjoner er barnemat til sammenligning, det er ikke mer enn drøyt 12 timer….

   • Kan vel verken sammenligne idrett og næringsliv med de som frekventerer på englekursene, eller sammenligne de mentale trenerne til næringslivet og Northug & co med Prinsesse Martha, vel?
    I tillegg, hadde vært interessant å se evalueringen av kost-nytte analysen til de firmaene som bruker mer enn 24 000 per deltager på et 12 timers mental trening kurs..

 25. Flott skrevet om en tøff & modig kvinne med et viktig budskap! Og veldig bra at personer fra ulike posisjoner i samfunnet formidler videre en erkjennelse om at Marthas budskap kan være nyttig dersom de ser litt bakenfor englefjærene;)

 26. Ja! Det kan ligge en utfordring i den noe forslitte terminologien «engler». Kanskje det kunne være bedre med et litt mindre rosenrødt ord; en Veiviser eller Tilrettelegger av ditt liv og dets planlagte skjebnemønstre? Det man da i tillegg må forholde seg til er prinsippet om inkarnasjon og den fri vilje. Resten, altså selve livet, er i hovedsak opp til oss selv.

 27. Flott innlegg! Jeg har alltid sagt at hvis vi setter oss inn i det andre sier og ikke bare antar eller dømmer, så vil vi forstå hverandre. Mennesker trenger forskjellige verktøy for å få frem det beste i seg, de trenger forskjellige behandlingsmåter for å bli friske og vi trenger å tro på forskjellige ting. Men i bunn og grunn, når vi går til kjernen av det så er vi ikke så ulike allikevel. Og åndelighet handler om personlig utvikling, åndelighet handler om å forstå seg selv for så å forstå resten av verden :-)

 28. Jeg mener det er utrolig viktig å ha respekt for andre menneskers tro, selv om man ikke deler den selv. Men jeg har svært lite sans for mye av den sjarlatanvirksomheten som går for seg i det tåkete og fullstendig uoversiktelige newage-landskapet. Og da er det uheldig at kongehuset blir asossiert med det. Og når hun i tillegg bruker sin posisjon i virksomheten blir det enda mer problematisk.

  • Jeg ser den Anne, og tror de færreste av oss har sans for sjarlatanvirksomhet og fanteri, uansett bransje – men hvem av oss vet egentlig hvem som driver «ekte» og ikke innenfor selvutvikling og mental trening? Burde vi ikke ha mer kunnskap før vi dømmer de i sjarlatan kategorien? Uansett hvilke metaforer de måtte bruke i sin merkevare av selskapet? Jeg har ikke noe problemer med at Prinsessen dyrker og satser på sitt interessefelt, jeg syntes det er interessant at Kongefamiliens medlemmer gjenspeiler folkets ulikhet og at de har egne profesjoner(spesielt når de ikke skal arve tronen), at de velger et mer alternativt yrke enn de mer etablerte og «stuereine» som vi kjenner som feks fysioterapeut, tannleger etc er helt ok for meg

 29. Martha forteller historier om fysisk tilstedeværende engler.
  Hun fortalte at hun med fler la seg på gresset, lukker øynene og ba til englene.
  Når hun åpnet øynene etterpå, finner hun englefjær strødd ut rundt alle.
  Når forskere ville ha inn ei fjær for dna analyse, så nektet hun å gi bort.

  Hun påstår også at det er kommunikasjon mellom henne og erkeengelen Chamuel i form av tampen brenner…

  Tviler på at du har misforstått, men at Martha med rådgivere har moderert eller forandret budskapet sitt.

 30. Godt skrevet. Har gjort meg noen liknende tanker selv, men kjenner at jeg har problemer med måten prinsessen og hennes forretningspartner taklet mediene. Hadde de opptrådt noe mer seriøst (tar seg ikke ut å fnise på tv…) tror jeg flere hadde tatt til seg budskapet deres. Men til tross for dette har mange funnet veien til noe MER gjennom å gå på deres engleskole, og det sier meg at det må være noe der.
  (PS. Videoen du viser til er blitt sperret. Her er en som virker: <a href="http://youtu.be/A_GOmDQ_LXE&quot; title="Apple: Here's to the crazy ones" )

 31. Takk for denne tankevekkeren om å møte sine egne fordommer! Jeg tror vi alle har godt av å bryne oss litt på holdningene våre fra tid til annen. Noen ganger får man en «snu-opplevelse», som du hadde med Märtha, mens i andre tilfeller får man kanskje forsterket de holdningene en hadde fra før. Ingen av delene er mer «rett» eller «feil» enn den andre, men som regel sitter man uansett igjen litt rikere på kunnskap – en verdi i seg selv : )

 32. Fant en spennende bok på nettet son bærer tittelen «Mot historiens klimaks».Les og få en størrre innsikt.Denne boken er av de mest PUBLISERTE i verden og millioner av lesere leser den.Du får en sann og sunn dimensjon av verdene og engler.

 33. Prinsesse Märtha Louise.
  Engleskolen Astarte education (Denne hjemmesiden blir flyttet ofte) Skolen er kabbahla undervisning.
  Det er ikke vanskelig å la folk få frihet til å gjøre det de ønsker.
  Dette handler ikke om skillet mellom frihet og ufrihet. Det handler om en fordumming og forenkling av menneskets metafysiske sider.
  Dersom noen ønsker å utvikle seg åndelig, men ikke helt vet hvilken vei de vil gå, må de stole på sin intuisjon. Det er nettopp disse sanne hedninger som starter med kabbahla, og kaller seg åndelige. Selv om man ikke «kjøper dyrt» hele konseptet med engler eller lyset, som kabbalah har som sin indre sirkel, er det ofte prosessene som får en til å åpne sansene og gjøre det mulig til å se annerledes på ting. Man fordyper seg i mørket, og lager gjerne lovene selv i et hierarkisk system, sammen med andre, til slutt blir det sannhet. Kabbahla brukes av de fleste esoteriske ordener og er svaret på det «høyeste vesen». Eller «din skytsengel», gjennom readinger, healing, krystaller og berøring og innvielsesritualer eller gradsystem. En esoterisk skole. Dette er monarkiets historiske kulturarv.

  Astarte education skolen uttaler selv i media: Det er ikke så mystisk. Vi er ikke noen hemmelig sekterisk gruppe med mystiske ritualer. Det handler om verktøy som alle kan bruke og som mange ville hatt stor glede av. Vi her følger ivrig med videre.

 34. Greit nok at du forsøker å sette Märtha inn i en slik tradisjon og forklare det hun holder på med noe så relativt banalt som «selvutvikling». Det er uten tvil riktig at det er det det handler om, og kun det. I hvert fall hvis man finner fram de rasjonelle og realistiske delene i sitt eget sinn.

  Det kan også tenkes at Märtha selv og makkeren hennes i sitt stille sinn tenker på englene som metaforiske og bare det. Men jeg tviler. Når du ser hvor langt hun har trukket denne metaforen så blir kanskje du også litt mer i stuss: http://www.nrk.no/nyheter/norge/1.7546547

  Det spørs også om ikke metaforene blir dratt litt *vel* langt her: http://www.nrk.no/nyheter/norge/1.7546547

 35. Konger bor i kongehus og de er mennesker som oss. Prinsesse Martha kan dermed ha sine meninger som oss vanlige borgere. Problemet blir at man vil kommersialiser
  følsomt tema som inngår i folkets andektige tro. Dette ble også et problem her i Norge
  da vi på 1980-tallet kastet oss inn i herlighetsteologien fra USA. Nå er den på vei ut av
  kristne menigheter da vi er kommet til at Gud møter oss også i hverdagslivet med alle
  utfordringer det innebærer.
  Folk og drott får alle finne sine veier inn til vår skaper. Vår rettesnor Bibelen taler et
  klart budskap om englene som budbringere. Her er det ikke tale om at dette inngår i
  skolerte former og langt mindre ha tilknytning til Astarte som var en svært farlig heks.
  Som fruktbarhetsdronning ofret hun barn på bålet. Det gjør ikke vår kjære Gud som i
  bruk av englevesener vil være mennesker til hjelp.
  Ønsket fra undertegnede er at det blir en snarlig slutt på dette tøvet. Englevesener
  vil se på som private hjelpere. De skal ikke inngå i økonomi eller teori som bare den
  ressurssterke eliten kan tillate seg å pådytte folket. Om prinsessen har opplevd noe
  omkring våre Gudevesener i himmelrommet så er det greit nok, men vi vil helst eie
  våre egne livsopplevelser og bevare våre minner dypt inne i våre hjerter. Dette skal
  ikke henge løst utenpå oss og langt mindre inngå i noen form for eventyrvirksomhet.
  For øvrig ønsker jeg prinsessen og hennes familie alt vel.
  Odd Magne Havneraas.

 36. Pingback: Er Du En Jordengel? Om Marthas Misforståtte Engler, Tinteguri og Meg Selv

 37. «Jeg er pragmatisk og JEG ER KRITISK» Sistnevnte er du åpenbart ikke:

  «Jeg tror også at mennesker er ulike og at noen har egenskaper som andre ikke har. Jeg har IKKE BEHOV FOR Å FÅ DET MOTBEVIST vitenskaplig. At noen mennesker har en slags sjette sans, det AKSEPTERER jeg.»

  «Ta Snåsamannen, at han har gjort noe bra for mange mennesker, det BETVILER JEG IKKE. Uansett hva du kaller han og hvordan hans evner blir forklart, det blir sekundært for meg så lenge han gjør bra ting.»

 38. Dette kan jeg like! Veldig godt skrevet og god vinkling. Jeg må nok innrømme at jeg kanskje også har sneid så vidt borti englefella; har ikke sett metaforen som du presenterer (de presenterer), men den gir mening. Liker hvordan du vinkler det hele også opp mot ledelse :) Gleder meg til å lese mer om dine betraktninger.

 39. Nå er det da slik at meditasjon og Yoga ikke er noe nytt.

  Det ‘prinsessen’ klarer, er å gjøre gode penger på ‘psykologi’. Hva med å gå i Terapi? Om jeg ikke tar helt feil, er det omtrent samme timeprisen. Det er med andre ord ikke gratis. Anna Anka driver med helse, men hun blir negativt omtalt, selv om hun får mennekser til å føle seg bedre. Kanskje det er det samme ‘prinsessen’ gjør, hun tar seg godt betalt, for noe folk generelt ikke forstår. Men forstår de Yoga og meditasjon?

 40. Marthas engler er metaforer ? Hvor i allverden har du det fra ? Martha snakker om fysiske vesener, som har vinger, og som f.eks. legger igjen fjær på intime steder. Marthas engler er like konkrete og håndfaste som danskebåten.

 41. Prinsessen sa at man kan noen ganger se englefjær komme ned.
  Er dette at man tror man ser det (synshallusinasjon) eller at det virkelig skjer at ekte fjær kommer?
  Sier ikke at budskap fra Gud finnes hos den enkelte, men sier at svindlerne er mange….

 42. Det som er litt merkelig med Märthas engler, det er hennes uttalelse om at «vi var alle dekket med fjær.»
  Når en gruppe mennesker er dekket med fjær, ikke bare utenpå, men også inni klærne, snakker vi om en anseelig mengde med fjær. Det som er litt snodig her det er at ikke en eneste fjær har blitt tatt vare på, og blitt analysert.
  Ærlig talt, når noe så spektakulært skjer i et persons liv ligger det i menneskets natur å ta vare på iallfall en, om ikke flere som et slags minne om «hva vi opplevde den gang.»
  Så det at det ikke finnes en eneste fjær som kan vises fram, det blir for meg et bevis for at Märtha farer med løgn og fantasier. En fjær er svært så fysisk,
  noe håndpåtakelig.

 43. Ikke glem at de er forretningsfolk, som skal tjene penger.
  Til sist er det dette det handler om, og som jeg har størst problemer med.
  Hvorfor skal man ta så ufattelig godt betalt for noe som burde vært gratis?

  Gå til kirken eller hvilken som helst religiøs plass. Ingen av dem tar en krone betalt for å forkynne sin tro, eller la deg få overvære Gudstjenester.
  Riktignok tar noen opp kollekt, men det er allikevel frivillig å gi.

 44. Bra innlegg. Tror mange tidligere venstrevridde og engel-hånende journalister må føle seg som en stygg mobber etter å ha lest dette innlegget.

 45. Jeg har alltid hatt god sans for prinsessen, synes hun fremstår som en avbalansert og flott kvinne. Men etter at disse englene har kommet inn i livet hennes og hun har gjort det til sitt virke, så har det nesten vært litt flaut å se innslag med henne i media. Jeg har så inderlig ønsket at hun skulle «komme til vettet». Etter å ha lest ditt innlegg og også omtaler rundt ditt innlegg over noen dager nå, så er det muligens jeg som har «kommet til vettet»! Du har kommet med et perspektiv på saken jeg ikke tenkte og jeg vil takke for det. Prinsessen har funnet sin kanal for å nå ut til folket. Det handler ikke om ordene og bildene som blir brukt for å kommunisere, men om hvordan budskapet deles og blir oppfattet. Så nå kan jeg følge Märtha uten bismak i munnen. :-)

 46. Jeg ser meg mer og mer fortvilet over engletøvet som skal inn i skolerte læreformer og at man skal tjene penger på bokutgivelser. Jeg kritiserer ikke prinsesse Martha for det
  hun tror på, men Astarte-begrepet gir meg frysninger. Dette hentes fra Bibelen hvor vi
  ser fruktbarhetsdronningen ofrer barn på bålet. Er det dette som er idealet så er denne virksomhet høykriminell. Her synes kongehusets medlem å ha gått på grunn. Det skal også hurtigruteskipet M/S Kong Harald også ha gjort i Trollfjorden idet
  skipet tok bunnen, den 05.03. 2013. Kongeskipet mistet også strøm og motorkraft på
  sin fylkesreise til Sør-Trøndelag, den 05.06. 2013. Ser man dette i overført betydning
  til Grunnloven som ble forandret, den 21.05. 2012 så er det vel på tide å forandre på
  tingenes tilstand i fedrelandet Norge. Da skulle det vel være god behov for reddende
  engler for kongehusets medlemmer. Måtte Gud velsigne og beskytte dem alle fra et
  ragnarokk.
  Odd Magne Havneraas

 47. Utmerket blogginnlegg. Skulle ønske visse skribenter, og da særlig i dagsavisene, kunne ta den til seg og gi Märtha opprettelse. Hun har fått utstå unødvendig mye verbal juling for det hun holder på med.

  Men egentlig kom jeg bare for å skjelle på deg fordi du staver alle ordene i overskriften med stor forbokstav. Det er fullstendig feil i norsk. 😉

 48. Pingback: SkapDinDrømmejobb visiting Wisdom from North |

 49. Pingback: Er Du En Jordengel? Om Marthas Misforståtte Engler, Tinteguri, Deg og Meg Selv | amandakrill.com

 50. Pingback: Er Du En Jordengel? Om Marthas Misforståtte Engler, Tinteguri, Deg og Meg Selv - Katrine Legg Hauger

 51. Pingback: Nyttårsforsettet 2014 – Våg å være | tinteguri

 52. Pingback: Bombesikker måte å få uvenner på – og hvordan unngå det | Gry Sinding

 53. Pingback: Hvordan var #webforum 2015? | Gaute Holmin

 54. Hei:-)
  Interessant artikkel du har skrevet.
  Jeg bare lurer på en ting, og håper du har tid til å svare:
  Hvordan kan vi at «For det handler lite om engler, de er bare en metafor…» og «Englene er ikke annet enn en litt utradisjonell metafor for beskrivelse og forståelse av klassiske utviklingsbegrep som høyre og venstre hjernedel, feminine og maskuline egenskaper, lytte versus handlings-egenskaper.» når Prinsessen gang på gang snakker om englefjær? Dersom det dukker opp englefjær over alt i Prinsessen hjem og på hennes og andres klær, til og med på innsiden av klærne og i lommebøkene under meditasjon, hvordan kan vi da snakke om metaforer?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *